Connect with us

Politika

Weber: Očekujem da će Janša ‘graditi mostove’

Objavljeno

on

Foto: Arhiva

Predsjednik kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu Manfred Weber ne vidi slovenskog premijera Janeza Janšu kao novog “otpadnika” u toj političkoj obitelji koju je napustio mađarski premijer Viktor Orban i njegova stranka Fidesz.

Janšu vidim kao nekoga tko želi graditi mostove i pokušati Europu držati na okupu, rekao je Weber u razgovoru za Slovensku televiziju.
To jako poštujem, on ima demokratski mandat – u slovenskom su ga parlamentu izabrali slobodno izabrani zastupnici”, kazao je Weber, dodavši da ipak postoje i teme o kojoj će EPP s Janšom trebati raspraviti u budućnosti.

Komentirajući jučerašnji nastup Janše u Europskom parlamentu, gdje je slovenski premijer predstavio prioritete slovenskog predsjedanja Vijećem EU-a i dobio niz kritika zastupnika iz političkih grupacija ljevice, liberala i centra na račun poštivanja vladavine prava i medijskih sloboda, Weber je kazao da je o tome potrebna neutralna ocjena koju će dati Europska komisija.

Bez slobode medija ne može se zamisliti europski način života, o tome se u Sloveniji vode oštre političke rasprave, no postoje i brojni novinari koji su kritični prema vladi i dobro je da je to moguće, kazao je Weber.

On je također iznio očekivanje da će Janšina vlada “idućih tjedana” imenovati delegirane tužitelje iz Slovenije u Europsko javno tužiteljstvo (EPPO), što je zbog kašnjenja tog postupka i jedan od kritičnih zahtjeva Europske komisije jer je riječ o novom tijelu koje će istraživati moguće malverzacije u korištenju novca iz europskih fondova. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari