Connect with us

Vijesti

WHO: Pandemija bi se za nekoliko mjeseci mogla staviti pod nadzor

Objavljeno

-

Austrija planira poslati oko 650 tisuća doza BioNTechova i Pfizerova cjepiva u šest zemalja zapadnog Balkana do kolovoza, u sklopu programa Europske unije kojim se pomaže susjednim državama i Africi. Bosna i Hercegovina dobit će najveći dio – 240 tisuća doza, Albanija – 145 tisuća i Sjeverna Makedonija – 119 tisuća. Srbija koja ima jednu od najvećih stopa cijepljenja u Europi, dobit će 36 tisuća doza.

Stižu li napokon dobre vijesti vezano uz zaustavljanje pandemije? Ako se može vjerovati svjetskoj krovnoj organizaciji, cijepljenje, iako opterećeno brojnim problemima, ipak daje rezultate.

– Imamo potreban alat i smatram da bi se pandemija za nekoliko mjeseci zaista mogla staviti pod nadzor i zaustaviti, kazao je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

U Indiji najgori scenarij

No te dobre vijesti nikako da stignu u Indiju, ondje je najgori scenarij koji se mogao dogoditi. Sedmi dan zaredom bilježe nove negativne rekorde – više je od 200.000 novozaraženih, pa je logična odluka vlade da se uvede potpuni “lockdown”.

– Ovo je bila najvažnija odluka koja se morala donijeti jer da nije uveden “lockdown” zbog neodgovornog ponašanja građana, broj novozaraženih još bi se više povećavao. Zabrane su jedino rješenje, kazao je Pawan, stanovnik Delhija.

Brazil se polako oporavlja

Donedavno drugo najveće žarište na svijetu, Brazil, čini se polako izlazi iz opasnosti. U zemlju sa svih strana svijeta stiže pomoć u lijekovima, medicinskoj opremi, ali i ono najvažnije – cjepivo. Samo jučer u Sao Paulo stiglo je 5 milijuna doza.

– Ovo cjepivo omogućit će nam ublažavanje mjera. Ovo nije politička odluka, nego odluka stručnjaka. Najvažnije je pokrenuti hitno cjepljenje, izjavio je Joao Doria, guverner savezne države Sao Paulo.

Europa ublažava mjere

I u Europi brojne zemlje ublažavaju mjere. Slovačka je otvorila škole, trgovačke centre, muzeje, sve uslužne djelatnosti. Nakon nekoliko tjedana zabrane Slovaci napokon mogu slobodno putovati cijelom zemljom. (HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas