Connect with us

Iz Svijeta

WHO poziva Kinu da preda neobrađene podatke o podrijetlu pandemije

Objavljeno

-

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) rekao je u četvrtak da inspektori koji su u Kini istraživali podrijetlo pandemije koronavirusa nisu dobili pristup sirovim podacima prvoga dana širenja virusa i pozvao je Kinu da postupa transparentnije.

Stručnjaci predvođeni WHO-om proveli su četiri tjedna u gradu Wuhanu i okolici uz kineske kolege nakon čega su u zajedničkom izvješću u ožujku napisali da je virus vjerojatno prenesen sa šišmiša na čovjeka posredstvom neke druge životinje.

U izvješću su napisali da je vrlo malo vjerojatna mogućnost da je virus iscurio iz laboratorija, a tu su izjavu neke zemlje, među njima Sjedinjene Države, ocijenile neprihvatljivom.

“Pozivamo Kinu da bude transparentna i otvorena za suradnju”, rekao je generalni direktor WHOA Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare u četvrtak.

“Milijunima ljudi koji boluju i milijunima koji su umrli dugujemo informaciju o tome što se dogodilo”, rekao je.

Kina je “apsurdnom” nazvala teoriju po kojoj je virus pobjegao iz laboratorija u Wuhanu i redovito ponavlja da “politiziranje” tog pitanja priječi istragu.

Tedros će u petak obavijestiti 194 članice WHO-a o prijedlogu provedbe druge faze studije, najavio je Mike Ryan, stručnjak WHO-a za izvanredna stanja.

“Želimo raditi s kineskim kolegama u tom procesu, a generalni direktor iznijet će mjere državama članicama na sastanku sutra, u petak”, rekao je Ryan.

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn, koji je s Tedrosom razgovarao u četvrtak, pozvao je Kinu da omogući nastavak istrage o podrijetlu pandemije i naglasio da je potrebno dobiti više informacija.

Spahn, koji je govorio za posjeta sjedištu WHO-a u Ženevi, najavio je donaciju 260 milijuna eura WHO-ovu programu ACT-Accelerator koji bi trebao osigurati da cijeli svijet dobije cjepivo protiv covida-19 i testove, uključivo siromašnije zemlje. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari