Wieliczka, nevjerovatna podzemna Katedrala od Soli, Poljska

7

Na jugu Poljske, u gradu Wieliczka, nalazi se uistinu jedinstvena i nevjerojatna podzemna građevina – Katedrala od Soli. Katedralu, zajedno sa desetinama statua i tri kapele, isklesali su rudari koji još od 13. stoljeća, pa sve do 2007. godine iz Wieliczka Rudnika Soli vadili stolnu so.

Danas muzej, ovaj bivši rudnik soli rezultat je rada nekoliko desetina generacija rudara. Slavi se kao spomenik Poljske povijesti, kao i svih ljudi koji u njoj žive. U rudniku se nalazi podzemno jezero, kao i mnoštvo statua koje su suvremeni umjetnici isklesali od halita (kamena so).

Podzemna-Katedrala-od-Soli1

Rudnik je dubok 327 metara, te dugačak više od 287 kilometara. Svake godine ga posjeti oko 1.2 miliona turista, a u samoj katedrali se redovno vrše vjenčanja ili neke druge privatne ceremonije.

Podzemna Katedrala od soli uvrštena je na prvi popis UNESCO-ve svjetske baštine 1978. godine, a 1994. godine, tadašnji predsjednik Poljske, proglasio ju je povijesnim Spomenikom Poljske.

Podzemna-Katedrala-od-Soli2

Podzemna-Katedrala-od-Soli3

Podzemna-Katedrala-od-Soli4

Podzemna-Katedrala-od-Soli5

Podzemna-Katedrala-od-Soli6

Podzemna-Katedrala-od-Soli7

Podzemna-Katedrala-od-Soli8

Podzemna-Katedrala-od-Soli9

Podzemna-Katedrala-10

Podzemna-Katedrala11

Podzemna-Katedrala12

Podzemna-Katedrala13

facebook komentari

 • peppermintt

  ovo je veličanstveno, na fotkama se ne vidi ali sve ima zelenkastu notu, boja kamene soli, i onaj luster je napravljen od kristalića soli 🙂
  Ova velika dvorana je izvanredno akustična pa se izvode koncerti:)
  jedino mi u lipom sjećanju nije ostao povratak na površinu rudarskim liftom, uf nisan fan..:)

 • HRSmoock

  Ima toliko zanimljivih mjesta u svijetu…Život je prekratak.

 • peppermintt

  🙂 nakon rudnika ideš u kraljevski dvorac Wawel, ja u Poljskoj imam kumče preslatku Ewu 😉

 • HRSmoock

  Nažalost, bio sam samo u Varšavi. Planiramo već neko vrijeme da posetimo par dijelova, ali prvo moramo u Češku na izvorište Labe, tj. Elbe.

 • diablo

  Vidiš ja sam gladan tropskog otočja, nešto kao Maldivi i sve ostalo samo da nema velike gužve..

 • HRSmoock

  Sad ćemo na Kubu. A odmah je tu i Dominikana :)) Zezam se. Voleo bih da obiđem taj Gobekli Tape u Turskoj. U Egiptu sam bio jednom, a mogao bih mjesecima da se zamlaćujem. Pa Kambodža. A tek Indija…A Južna Amerika. Baš je lijepo biti bogat i imati vremena. Eh…Mada, ima se i kod nas svašta vidjeti. Znam ljude koji žive u Bgd. a nikad nisu vidjeli Vinču ili skoknuli do Mitrovice da vide rimske iskopine.

 • Ljuta Trava

  Ja sam tamo bio još 1986 godine .
  U Krakowu smo bili na maturalcu