Connect with us

BiH

Wigemark: BiH može napredovati samo ako se sva tri naroda i ostali uvažavaju i poštuju

Objavljeno

-

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora dr. Dragan Čović susreo se s voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemarkom

Šef Izaslanstva EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark kazao je nakon sastanka s predsjednikom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Draganom Čovićem kako se vlasti u BiH trebaju fokusirati na implementaciju izbornih rezultata i ne podizati dodatne tenzije.

Wigemark je kazao da je ovo još jedan u nizu razgovora s političkim predstavnicima u BiH o formiranju vlasti na svim razinama , počevši od županija, entiteta pa sve do državnoj razini.

Istakao je da je formiranje vlasti važno za Europsku uniju, jer je BiH podnijela aplikaciju za članstvo u EU, a Europska komisija bi u proljeće trebala izraditi mišljenje o aplikaciji.

“Tu je prije svega važno da se provedu izborni rezultati”, rekao je Wigemark.

On je dodao da političke stranke trebaju raditi na postizanju kompromisa i smanjenju tenzija, odnosno ne postavljati ultimatume, jer BiH može napredovati samo ako se sva tri naroda i ostali uvažavaju i poštuju.

“Svaka godina je važna, ali rekao bih da je 2019. posebno važna u svjetlu aplikacije za članstvo i mišljenja o aplikaciji. Politički lideri trebaju razmisliti kakve će ocjene imati u europskoj školi kojoj navodno teže”, kazao je Wigemark.

Pojasnio je da je razgovarao sa svim liderima političkih stranaka, ali da nažalost nisu organizirana obraćanja medijima. Istakao je kako će o svim saznanjima nakon sastanka s bh. političarima obavijestiti Bruxelles i zemlje članice Europske unije.

Wigemark je upitan o inicijativi SDA o promjeni imena entiteta Republika Srpska. On je odgovorio kako nije na njemu da komentira inicijative političkih stranaka, ali da mora istaći kako se u kontekstu implementacije izbornih rezultata postavlja pitanje da li će ih to usporiti.

“Neke dodatne tenzije u BiH su posljednja stvar koja vam treba. U ovom trenutku najvažnije je da se fokusiramo na provedbu izbornih rezultata, a prije svega domova naroda”, rekao je Wigemark.

Čović je rekao da je Wigemarka upoznao o razgovorima unutar bošnjačke i srpske scene o formiranju vlasti te iznio jasno opredjeljenje, što se tiče HDZ-a, kako je EU i NATO put strateški interes ove stranke.

“Upoznao sam ga o našem stavu o Izbornom zakonu BiH u smislu preduvjeta za članstvo u EU i u konačnici za uspostavu vlasti u FBiH”, kazao je Čović.

On smatra da se ne smije ići s inicijativama i riječima koje bi mogle bilo koga povrijediti i da se HDZ vodi tim principom.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas