Connect with us

Iz Svijeta

WikiLeaks: CIA nas prati putem aplikacija, mobitela i TV-a

Objavljeno

-

Wikileaks je u utorak objavio tisuće dokumenata, za koje tvrde da opisuju sofisticirane softverske alate kojima se koristi CIA kako bi provaljivala u pametne mobitele, računala te čak i TV uređaje spojene na internet.

Ako se objavljeni dokumenti pokažu istinitima, bio bi to novi ozbiljan udarac CIA-i, koja i dalje tvrdi da svoje hakerske kapacitete koristi isključivo za špijunažu, piše New York Times.

Prvotna objava novih dokumenata, samo je dio ukupne dokumentacije kojom raspolaže WikiLeaks. U njoj je objavljeno 7818 web stranica s 943 privitka.

Čitava arhiva CIA-e sastoji se nekoliko milijuna linija računalnog koda, dodaju iz WikiLeaksa, prenosi dnevnik.hr

Među ostalim otkrićima, koja ako se potvrde bi mogla uzdrmati svijet tehnologije, WikiLeaks tvrdi da je CIA u suradnji sa savezničkim obavještajnim agencijama uspjela zaobići enkripciju na mobitelima i servisima za razmjenu poruka, poput Signala, Whatsappa i Telegrama.

Riznica 7 – prvi dio

Prema priopćenju WikiLeaksa, američki državni hakeri mogu probiti pametne mobitele na operativnom sustavu Android te s njih skinuti sav audio i tekstualni promet, prije nego što uopće i nastupi šifriranje istih od strane spomenutih servisa.

Izvor koji je WikiLeaksu omogućio pristup tim dokumentima nije naveden. WikiLeaks kaže za te dokumente, koje su nazvali “Vault 7” (Riznica 7), da su kružili među bivšim američkim državnim hakerima na neovlašten način te da je jedan od njih dio tog arhiva proslijedio WikiLeaksu.

Isti izvor je naveo kako je oko tih dokumenata “hitno potrebna javna debata,uključujući i prelaze li hakerske sposobnosti CIA-e njezine ovlasti te pokretanje pitanja javnog nadzora te agencije”.

Nadalje, isti izvor želi pokrenuti javnu debatu o sigurnosti, stvaranju, proliferaciji i demokratskoj kontroli cyber oružja.

Objavljeni dokumenti CIA-e datiraju iz perioda između 2013. i 2016. godine, a WikiLeaks ih opisuje kao “najveću objavu strogo povjerljivih dokumenata te agencije ikad”.

Dokumente je uspio barem djelomično pregledati barem jedan bivši agencijski dužnosnik, koji je nakon letimičnog pregleda dijela kodiranih imena za CIA-ine programe, organizacijske karte i opisa same hakerske baze agencije, zaključio da se doimaju autentičnima.

CIA, odnosno njezin glasnogovornik Dean Boyd, nije dao nikakav konkretan komentar u izjavi za medije, osim onog da “nema komentara”.

Ipak, navedeni dokumenti otkrivaju visoko tajne i u nekim slučajevima, egzotične hakerske programe. Jedan od njih, kodnog imena “Weeping Angel” (Plačući Anđeo), koristi Samsungove “pametne” televizore kao pritajene uređaje za prisluškivanje – čak i dok su isključeni, kažu u WikiLeaksu.

Naime, agencijski hakeri pronašli su način kako ubaciti virus u te televizore, koji zauzvrat snimaju sve razgovore u prostoriji i pohranjuju ih direktno na tajni CIA-in server.

Weeping Angel razvijen je u suradnji s britanskim obavještajnim službama. Što je najgore od svega, Samsung je još 2015. godne barem prividno priznao da njihovi pametni televizori predstavljaju rizik po privatnost kupaca.

Drugi hakerski program, nazvan Umrage, je pozamašna knjižnica cyber-napadačkih tehnika, koje je CIA skupila iz raznoraznog malwarea kojeg su proizvele druge države, uključujući i Rusiju.

Prema objavi WikiLeaksa, velik broj tih tehnika omogućuje CIA-i da prikrije izvor nekih od svojih cyber napada te na taj način zbuni računalne forenzičare u istrazi.

Ako se autentičnost tih dokumenata potvrdi, objava depeša pa čak i Snowdenovo puštanje stotina tisuća dokumenata iz NSA agencije, bit će mačji kašalj nasuprot toga.

> Donald Trump: Ovo je skandal ravan Watergateu

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas