Connect with us

Iz Svijeta

Xi Jinping najavio ‘novu eru’ odnosa Kine sa središnjom Azijom

Objavljeno

-

Foto: EPA

Kineski predsjednik Xi Jinping pozdravio je u četvrtak ulazak u “novu eru” odnosa Kine sa središnjom Azijom, na otvaranju kineskog samita bez presedana s pet bivših sovjetskih republika.

S namjerom jačanja gospodarskih i kulturnih veza s ovim narodima koji su tradicionalno bliži Moskvi nego Pekingu, ovaj veliki sastanak organizira se u vrijeme kada se američki predsjednik Joe Biden sastaje s čelnicima skupine G7 u Japanu.

Ovo je prvi “Kinesko-srednjoazijski samit” od uspostave diplomatskih odnosa 1992. godine između azijskog diva i Kazahstana, Kirgistana, Tadžikistana, Turkmenistana i Uzbekistana nakon raspada SSSR-a.

Simbolično, ovaj sastanak koji Peking opisuje “iznimno važnim” održava se u povijesnom gradu Xi’anu, istočnom kraju drevnog Puta svile koji je povezivao Europu i Kinu preko središnje Azije.

Xi Jinping pozdravio je petero predsjednika ispred velike kineske zgrade osvijetljene crvenim lampionima.

Deseci plesača potom su izveli živopisnu glazbenu predstavu inspiriranu dinastijom Tang (od 618. do 907.), još jednim simbolom pošto su veze Kine i središnje Azije u to vrijeme bile osobito snažne.

“Uvjeren sam da će naša zajednička predanost učiniti sutrašnji samit velikim uspjehom i otvoriti novu eru” za ove odnose, rekao je Xi Jinping petorici kolega na večeri dobrodošlice.

“Kina iskreno poziva” ove zemlje da se “ukrcaju u ekspresni vlak njezina razvoja kako bismo zajedno izgradili bolju budućnost”, rekao je kineski predsjednik, navelo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Peking poručuje da je ovotjedni samit “prekretnica”.

Prvi je to samit od uspostave formalnih odnosa prije 31 godinu, a događa se dok Peking pokušava popuniti vakuum koji je u bivšim sovjetskim državama ostavio ruski rat u Ukrajini i dok se Xi pozicionira kao globalni državnik koji želi proširiti doseg Kine daleko izvan njezinih granica.

“Xi će se pozicionirati kao vođa koji može promovirati globalni razvoj i mir”, rekao je za AFP Zhiqun Zhu, profesor međunarodnih odnosa i političkih znanosti na Sveučilištu Bucknell.

Istodobno se samit G7 održava u Hirošimi gdje će vjerojatno fokus biti na naporima da se “odbije rastući utjecaj Kine u svijetu”, rekao je Zhu.

Peking kaže da je trgovina s Kazahstanom, Kirgistanom, Tadžikistanom, Turkmenistanom i Uzbekistanom dosegla 70 milijardi dolara u 2022. i povećala se za 22 posto na godišnjoj razini u prvom kvartalu 2023.

Srednja Azija također je postala ključna za kinesku inicijativu Jedan pojas, jedan put, definirajući geopolitički projekt Xi Jinpinga vrijedan bilijune dolara.

Kina, drugi najveći svjetski potrošač energije, uložila je milijarde dolara u crpljenje rezervi prirodnog plina u Srednjoj Aziji, a željezničke veze koje povezuju Kinu s Europom prožimaju regiju.

Analitičari su kazali AFP-u da će se na samitu vjerojatno razgovarati o jačanju prometnih veza i plinovoda.

Govoreći na sastanku sa Xijem u srijedu, kazahstanski predsjednik Kasim Žomart Tokajev pozdravio je “jedinstveni opseg” tog projekta.

Xi je u četvrtak rekao kirgistanskom predsjedniku Sadiru Žaparovu da je Kina “spremna raditi s Kirgistanom na izgradnji zajednice dobrosusjedstva, prijateljstva, zajedničkog prosperiteta i zajedničke budućnosti”.

S drugim regionalnim čelnicima Xi će razgovarati kasnije u četvrtak prije svečanosti otvaranja samita navečer. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari