Pratite nas

Za dobar odnos sa šefom bitno je i primjereno odijevanje!

Objavljeno

na

Prvi je dojam, pogotovo u  poslovnom svijetu, nedvojbeno važan. Pri tome i odjeća ima svoju ulogu, stoga ne čudi što velik broj tvrtki ima propisani kodeks odijevanja. Portal MojPosao istražio je na više od 300 ispitanika u kojoj su mjeri pravila odijevanja važna u poslovnom svijetu i o čemu se posebno ‘vodi računa’.

  • Više od četvrtine ispitanika (27%) ima propisan kodeks odijevanja u tvrtki
  • Ako je poslodavac stranac, više se obraća pozornost na odijevanje
  • 48% ispitanika nema ništa protiv kodeksa i ne žele njegovu promjenu
  • Čak 60% ispitanika tvrdi da uvijek slijedi propisana pravila odijevanja.

Nešto više od četvrtine ispitanika (27%) ima propisan kodeks odijevanja u tvrtki u kojoj rade, dok za trećinu ispitanika (31%) postoje nepisana pravila odijevanja. Za 22% ispitanika nema pravila, osim za određene situacije poput sastanka s klijentima, dok ih petina (20%) nema nikakva pravila odijevanja na poslu.

Kako raste broj zaposlenika, tako raste i važnost poslovnog odijevanja: ispitanici zaposleni u velikim tvrtkama najviše paze na svoj stil odijevanja budući da njih 44% ima propisan kodeks odijevanja.  Manje od trećine zaposlenih u srednje velikim tvrtkama (30%) mora se pridržavati kodeksa, dok je to slučaj za tek 8% zaposlenih u malim tvrtkama.

Ujedno, ako je poslodavac stranac, više se obraća pozornost na odijevanje: 33% zaposlenih u tvrtkama u stranom vlasništvu ima propisan kodeks, dok isto vrijedi za 21% zaposlenih u ‘domaćim’ tvrtkama.

Među onim zaposlenici koji se moraju pridržavati kodeksa odijevanja, najviše ispitanika ima propisane uniforme (33%) ili poslovno ležerni stil koji ne uključuje tenisice i traperice (27%). Malo više od petine ispitanika (22%) ima propisanu formalnu poslovnu odjeću, a kod 18% poslodavac dopušta ležerni stil kao dopušteni stil odijevanja na poslu.

Kodeksom odijevanja najčešće se propisuju prihvatljiva odjeća (32%), obuća (26%) i osobna higijena (22%), a nešto rjeđe šminka (10%) i frizura (10%).

Jednom definirani kodeks odijevanja rijetko se mijenja – čak 66% ispitanika izjavilo je da se njihov kodeks odijevanja nije promijenio u posljednjih pet godina. Malo više od petine ispitanika (22%) navodi da im se  kodeks mijenjao, i to prema ležernijem, dok ih 12% navodi da se mijenjao prema formalnijem stilu.

Čak 48% ispitanika nema ništa protiv kodeksa odijevanja i ne žele njegovu promjenu, dok bi 34% zaposlenih voljelo promjenu prema ležernijem. Za ukidanje kodeksa je 10% ispitanika, dok ih je 8% za promjenu prema formalnijem stilu.

Na pitanje pridržavaju li se kodeksa, čak 60% ispitanika tvrdi da uvijek slijedi propisana pravila, dok 37% navodi da to ovisi o situaciji. Tek 2% ispitanika se rijetko pridržava kodeksa, dok ih 1% ne pridržava pravila.

Za većinu ispitanika (62%) ne postoji dan u tjednu kada mogu zanemariti pravila odijevanja na poslu, dok 38% zaposlenih ima pravo na odijevanje po vlastitom izboru jedan dan u tjednu.

Kršenje propisanih pravila trebalo bi imati i određene posljedice, no 50% ispitanika ne zna postoje li sankcije za nepridržavanje kodeksa odijevanja. Da kršenje kodeksa ne donosi kaznu navodi 37% ispitanika, a tek 13% je potvrdilo da sankcije postoje.

Posljedica neprimjernog odijevanja ponekad može biti i podrugljivi komentar kolega ili nadređenog što potvrđuje 16% ispitanika.

„Moj šef voli komentirati na neprimjeren način, pogotovo ako netko ima koju kilu više (doslovce i kilu –dvije više). A ja spadam u tu kategoriju. Dakle, ne stoji mi savršeno sva odjeća, a on to voli primijetiti“  iskustvo je jedne ispitanice.

Velika većina ispitanika (84%) nije imala slična iskustva.

Čak polovica ispitanika (51%) nema praksu komentiranja  neprimjerenih odjevnih kombinacija s kolegama, dok 38% ih komentira, ali ponekad.  Neprimjene odjevne kombinacije svojih kolega uvijek komentira tek 11% ispitanika.

Ispitanici koji nemaju propisan kodeks odijevanja navode da uglavnom paze na svoj odabir odjeće (45%), dok ih 42% navodi da svakako obraća pažnju na to što će odjenuti za posao. Tek 11% ispitanika navodi da uglavnom ne pazi na svoje kombinacije za posao, dok ih 3% ne vodi ‘računa’ o tome.

Očekivano, žene više paze na svoje poslovne odjevne kombinacije: skoro polovica žena (43%) svakako brine o tome što će odjenuti za posao, dok se istima zamara 35% muškaraca.

Važnost odjeće nije ograničena samo na prvi susret s kolegama, nadređenim, poslovnim partnerima ili klijentima. Tako najviše ispitanika (37%) smatra da odijevanje utječe na odnos s nadređenim, zatim na odnos s kolegama (34%) i napredovanje (23%). Da stil odijevanja utječe na obavljanje radnih zadataka smatra 18% ispitanika, dok ih 10% navodi da utječe na plaću.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Markotić: Utjecaj medija jedan od razloga za uspjeh u borbi protiv virusa

Objavljeno

na

Objavio

Ravnateljica zagrebačke Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić u petak je čestitala hrvatskim medijima na profesionalnom i kontroliranom prenošenju informacija građanima, što je označila bitnim razlogom za uspješnu borbu protiv koronavirusa,

Markotić je za RTL Danas izjavila kako je posao i liječnika i novinara da pomognu drugima, njezin da pomaže kao liječnik infektolog, a novinara da javnosti profesionalno prenose informacije vezane uz virus i njegovo suzbijanje.

“Vi novinari činite jednu ogromnu stvar i doista vam čestitam svima na profesionalnosti. Sigurno je je utjecaj medija jedan od razloga što smo ovako uspješni jer ste vrlo profesionalno, vrlo jasno i kontrolirano prenosili pozitivne informacije stanovništvu”, poručila je.

Zahvalila je i građanima većina kojih se u ovoj situaciji odgovorno ponaša, a da je aktualna situacija s koronavirusom u Hrvatskoj zadovoljavajuća potvrđuju, ističe, i međunarodne analize, ne samo domaće.

Vjeruje da će se u zaustavljanju širenja virusa dobro organizirati i u mjestima gdje se javljaju novi slučajevi zaraze, posebno u Dalmaciji,

Hrvatski jug bit će avangardan i u obrani od koronavirusa

“Naš jug,  Dalmacija i Dubrovnik, kroz stoljeća su bili avangardni i u kulturi, sportu, znanosti, svemu, pa smo sigurni da će biti i u obrani od koronavirusa”, istaknula je Markotić.

Uspiju li te regije i njihovi stanovnici širenje virusa držati pod kontrolom, vjeruje da bi u naredna tri tjedna Hrvatska mogla dosegnuti “plato”, a onda možda i pad broja zaraženih.

U tom slučaju, dodaje, polako i postepeno, kao što su i uvedene, moglo bi se razmišljati o “popuštanju” određenih ograničavajućih mjera,

Ako smo odmah uz Japan imamo savršene sugrađane

Markotić je izrazila zadovoljstvo što je Hrvatska, gleda li se odnos broja umrlih i zaraženih, na drugom mjestu u svijetu, odmah iza Japana.

Razloge uspješnog sprječavanja većeg širenja zaraze vidi i u tome što se brzo otkrivaju kontakti zaraženih osoba, pa se zna kako su i gdje zaražene.

“Ako smo odmah uz Japan, onda imamo savršene sugrađane”, poručila je Markotić i dodala kako se, koliko joj je poznato, za svega dvoje, troje zaraženih ne zna tko su im kontakti i gdje su zaraženi. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Ministar Horvat: Hrvatska u ovom trenu ima mjera u ukupnom iznosu na razini 10% BDP-a

Objavljeno

na

Objavio

Ministar gospodarstva Darko Horvat gostujući u Dnevniku N1 rekao je da Vladin paket mjera za spas gospodarstva “nije flaster, nego set konkretnih prijedloga, već sprovedenih u djelo mjera koje u ovom trenu hrvatski poduzetnici i radnici koriste”.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je u Dnevniku N1 da sve mjere prvog i drugog seta idu u smjeru zaštite svakog radnika i svakog radnog mjesta, obrta i trgovačkog društva te da se pripremaju ne samo za “ozdravljenje hrvatskog gospodarstva, nego sveukupnog stanja u Hrvatskoj”.

“Nakon korone slijedi opet nova bitka, bitka za gospodarski rast i oporavak, i bitka za mjesto Hrvatske u punopravnom članstvu u EU. Ono što svaki građanin Hrvatske mora znati, Hrvatska u ovom trenu ima mjera u ukupnom iznosu nna razini 10% BDP-a. Nisu to napravile niti Slovenija, ni Austrija, ni Češka, ni Slovačka, ni Danska, ni Nizozemska. Hrvatska je napravila iskorak, dala je poduzetnicima veliko povjerenje i očekuje povratnu vezu da u ovom procesu koji se zove sprečavanje utjecanja širenja koronavirusa, Hrvatska vlada želi podijeliti odgovornost, ali podijeliti i ingerenciju nad time da svaka kuna koja iz državnog proračuna ide prema poduzetniku, u krajnosti završi kod hrvatskog radnika”, rekao je ministar Horvat.

Što se tiče kontrole uplate subvencija i eventualnih mogućnosti zlouporabe, Horvat je rekao da se radi o mjeri koju je jednostavno kontrolirati.

“Svako trgovačko društvo ili obrt u trenu kad isplaćuje plaće kroz JOPPD obrazac, poreznoj upravi mora dati sve podakte i mi ćemo na mjesečnoj razini vidjeti je li poslodavac od dobivenih 4 tisuće kuna platio radniku. Nemamo ništa protiv da poslodavci daju i više ako su u mogućnosti i obračunaju na drugi način iznos sredstava jer na taj iznos za svakog radnika poslodavac će morati platiti poreze i doprinose”, pojasnio je.

Rekao je da preko 448 različitih nameta “tište hrvatske poduzetnike” i da su ad hoc metodom mogli napraviti više štete, ukidanjem onih dijela nameta koji na terenu polučuju investicijski ciklus i dio su gospodarskih aktivnosti. Pripremali su se, kaže, drugačijom analizom pa će prvi akcijski plan djelomičnog umanjenja i ukidanja parafiskalnih nameta dobiti drugačiju formu.

“Kad budemo sigurni da ne impliciramo probleme, izaći ćemo se takvim prijedlogom pred Vladu”, rekao je Horvat.

Komentirajući zahtjeve za pomoć pri ulaganju, rekao je da se ne radi o pomoći, nego zakonodavnom okviru.

“Nisu to pomoći, to je zakonodavni okvir koji Vlada i ministarstvo kontinuirano provode. Imali smo u proteklih nekoliko dana devet potvrda iznosa otprilike milijardu kuna novih investicija, ali veseli me što smo zaprimili 36 novih zahtjeva ukupnog gabarita na razini milijarde i pol. Do novih godišnjih financijskih izvješća i te ćemo potvrde staviti na stol i izdati. Govorimo o sigurnim zahtjevima na razini otprilike dvije i pol milijarde, a pred nekoliko dana smo potpisali 103 nove odluke, kroz tzv. novi natječaj temeljen strategijom pametne specijalizacije ukupnog iznosa 341 milijuna nepovratnih sredstava koji će generirati novi investicijski ciklus na razini preko 700 milijuna kuna. U fazi završetka obrade je i natječaj kojim potičemo nova inovativna rješenja, za koja smo pripremili europska sredstva preko 770 milijuna kuna, bespovratnih. To je dodatna financijska injekcija koja će nakon 5. mjeseca generirati novi investicijski ciklus”, objasnio je Horvat.

Istaknuo je da krizu neće podnijeti samo realan sektor te da “u fazi solidarnosti svi segmetni hrvatskog gospodarstva moraju solidarno podnijeti teret”:

“Već ovim mjerama koje više nisu odgoda nego otpis potraživanja, poslali smo jasnu poruku radnicima, ali i poduzetnicima. Dajemo povjerenje kakvo nijedna Vlada nije dala poduzetničkom sektoru – da stojimo iza njih, da smo spremni osigurati njihovu likvidnost, a kad se kriza svede na minimum, isto tako početi dizati hrvatsko gospodarstvo i opet doći na stope rasta koje smo napustili ne svojom krivicom.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari