Za Dom nespremni

2

Natpis na HOS-ovom spomeniku IX bojni Rafael Vitez Boban a koji je naknadno uklesan na brzinu je ošteman policijskom intervencijom.

Prije toga mnoge su poznate i manje poznate ličnosti zahtjevalo uklanjanje tog natpisa a već su se prije očitovale kako bi trebalo ukloniti i sami spomenik jer on navodno predstavlja sramotu za antifašistički Split. Na stranu to što je jedan vid trulog kompromisa da su sami pripadnici bojne izostavili spomenuti pozdrav iz prvoprihvaćenog rješenja. Već onda to nije bilo to, i već je to bila jedna vrsta kapitulacije. Jer pod tim krnjim oznakama nisu ginuli i borili se borci HOS-a.

Potpisnici peticije i galamdžije nad fašizmom u Splitu su mahom tzv antifašisti i javne osobe kojima jednako smeta i država Hrvatska samo se ne usude to javno reći. Poneki od njih hrabriji iskreniji to i daju u naznakama ili izravno. Među njima ima i lukavo prikrivenih protivnika hrvatske države poput Milorada Pupovca koji je u vrhu stranke koja je povela pobunu protiv hrvatske države počinivši pritom strašne zločine i koja je spepeljala trećinu hrvatske države nastojeći je pripojiti Srbiji. Nakon rata i abolicije pridodali su samo još jedno slovo”S” u ime, kako se “Vlasi ne bi dosjetili”. Milorad Pupovac nije aktivno sudjelovao u agresiji na Hrvatsku za razliku od dva njegova brata koji jesu. A jedan od njih je navodno bio i u kampu po zlu poznatog kapetana Dragana kojemu je Australija neki dan odbila 156-tu žalbu po redu na izručenje Hrvatskoj. U tom “finom” društvancu je i sociolog Dražen Lalić koji valjda uvijek škrguće zubima kad vidi cjeloviti HOS-ov barjak sa spomenutim pozdravom kako se vijori na Hajdukovom sjeveru. Htio bi Dražen preodgojiti Torcidu ali mu nikako ne uspjeva.

Tu je naravno i neizbježni sin ukrajinskog emigranta Predrag Matvejevič, povjesničar Tvrtko Jakovina i čitav niz anonimusa i poluanonimusa, antifa udruga, a i poznatih huškača na ikakvo ispoljavanje hrvatstva, jurišnika na katoličku crkvu kao i iz 90-tih poznata voditeljica pokreta za autonomiju Dalmacije Mira Ljubić-Lorger koja se nakon političkog kraha projekta prebacila na čitanje iz karata i praćenja zvijezda u sazviježđu, dakle gatanjem i bacanjem grha u kašiku..

Naravno da njima nije sporan samo HOS, niti sami poklić, to je samo krinka, poluga, alat, njima je sporna sama država Hrvatska u svoj svojoj biti. I to su svojim djelovanjem nebrojeno puta dokazali. Oni nisu prstom mrdnuli za državu Hrvatsku, dok su pripadnici HOS-a sa tim sloganom na ramenu krvarili i ginuli od Dubrovnika do Vukovara. Oni su svojim tijelima razminiravali put iz Bogdanovaca da bi se civili izvukli. Oni su samo njih par ostali na tvrđavi na Srđu i spasili Dubrovnik. Oni su više od mjesec dana odoliljevali u Škabrnji. Samo njih 47 iz iX bojne je dalo svoje živote za državu Hrvatsku. Oni koji pišu peticije protiv njihovog pozdrava nisu prstom mrdnuli za Hrvatsku i usuđujem se reći da bi bili nasjsretniji da ta država ne postoji.

Tko onda ima više prava na država Hrvatsku. HOS-ovci ili njihovi protivnici potpisnici peticije. Jel jače pero ili mač. Jel teže potpisati papir ili vlastitim tjelom razminirati prolaz civilima, ili ostati u okruženju u Škabrnji. Ili biti na Srđu 91-ve. Sva njihova žrtva, patnja bol i smrt nemaju snagu žvrljotina pokondirenih tipova koji prstom nisu mrdnuli za hrvatsku slobodu.

Sva logika ovog svijeta govori da je smiješno i postavljati takva pitanja. Naravno da HOS-ovci imaju svakom logikom sva prava na ovu državu a ovi nemaju pravo na ništa. Tj. ne bi imali pravo da sole pamet onima koji su svojom krvlju stvarali ovu državu. Osim da imaju svoje mišljenje koje bi u drugoj normalnoj državi mogli eventualno zadržati za sebe i mrmljati ga u bradu, dobro pazeći se da ih nitko ne čuje. Ali ovo nije normalna država. Ovo je luda država. Ovo je država gdje veću vrijednost riječ čovjeka koji je u vrhu stranke koje je htjela uništiti i okljaštriti Republiku Hrvatsku od onih koji su je branili. Ovo je država u kojoj svaka pomodna šmizla kojoj je vrhunac aktivnosti izvesti svog psića podšišanog repa u šetnju, ima jači glas od ljudi koji su svojon krvlju , zdravljem i životima stvorili ovu državu. Ovo je država u kojoj je sebičnost davno pobijedila nesebičnost. Gdje je požrtvovanje dovedeno na razinu vica i sprdnje i gdje su oni koji su stvarali ovu državu postali predmet poruge. Ovo je, luda nenormalna država.

Istovremeno na drugom kraju svijeta u Australiji hrvatski idol nad čijim su pobjedima i porazima strepili mnogi Hrvati i koji je igrao sa hrvatskom maramom oko glave kad je to malo tko radio i koji se na svoj način borio u domovinskom ratu, Goran Ivanišević, slika se sa ženskom koja nosi četničku kokardu. I to ne bilo koju nego kokardu zloglasne četničke Dinarske divizije popa Đujića koja je klala Hrvate od Omiškog zaleđa( najpoznatiji primjer sela Gata) do sjeverne Dalamacije i zapadne Bosne. Koji je bio i inspiracija pobuni u ovom zadnjem ratu i kojega se i danas priziva u pjesmama koje zazvivaju i žalkaju za zločinačkom tzv. RSK. I ne nose se ti amblemi samo u Australiji, prepuna ih je Srbija koja je četnički koljački pokret digla na najveći stupanj patriotizma uopće ne mareći na zla i poklane, prerezane vratove koje su te koljačke horde ostavljale na nesrpskim stanovništvom.


( kokarda dinarske četničke divizije)

Naravno da je neviđena sramota Gorana Ivaniševića ako je ova slika autentična ali mi se pitamo što bi se desilo da se Ivanišević slikao sa djevojkom koja nosi ustašku kapu sa ustaškom značkom na istoj. Bi li to bila tema mjesecima i bi li Goran postao tema broj 1 u Hrvatskoj. Bi li bio antemiziran. Bi li se tražilo da mu se oduzmu sve sportske nagrade i tražilo od All England cluba da mu oduzmu titulu, radi koje zamalo nismo doživjeli infarkt tog ljeta 2001-ve. Naravno, njegova slika sa štovateljicom popa Đujića i četničkog koljačkog pokreta bila je samo jedan dan crtica u novinama bez nekih posebnih komentara. A kako i bi kad je svim tzv hrvatskim medijima četništvo skoro pa prihvatljivo. Kao što im je i prihvatljiv četnički vojvoda, predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, za kojega se brinu hoće li doći na inauguraciju hrvatske predsjednice ili neće. I koji bi da je Hrvatska država i da su Hrvati narod bio uhićen čim stupi na hrvatsko tlo da se rasvijetli njegova uloga za koju se sumnja. da je ratujući na tlu Hrvatske počinio težak ratni zločin u selu Antin. Ali nit je Hrvatska država nit su Hrvati narod. Jer da jesu ne bi im protivnici države krojili javno mnijenje a stvaratelji države, mučenici i poginuli, postajali predmet sprdnje i poruge.

facebook komentari