Pratite nas

Analiza

‘Za Erdogana je Idlib biti ili ne biti’

Objavljeno

na

Europa zna da, ako hoće da zaustavim migrante, mora podržati tursku inicijativu u Siriji – kazao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan priznajući ta ko da je pravi razlog puštanja migranata prema zemljama EU to što turski predsjednik Erdoğan nije dobio potporu EU i UN-a za svoju vojnu operaciju u sirijskoj provinciji Idlib, a ne, kako tvrdi, zato što EU ne želi “podijeliti teret” s Turskom, koja je prihvatila oko četiri milijuna migranata i izbjeglica.

Erdoğan svojim činom i nepromišljenom politikom koristi izbjeglice zapravo kao oružje i ciljano ih zloupotrebljava. Svaki put prije početka neke svoje vojne ofenzive prijeti puštanjem migranata kako bi nakon početnog odbijanja na kraju dobio podršku i legitimitet EU, UN-a i NATO-a za agresiju na Siriju. Pitanje je do kada će EU podnositi ucjene turskog predsjednika kako bi provodio svoju agresivnu politiku prema Siriji i Libiji? Iako su u početku sve članice EU a priori odbijale zahtjeve Erdoğana da mu daju potporu i legitimitet za vojnu invaziju na sirijsku provinciju Idlib, nakon puštanja migranata i jezivih slika koje stižu s tursko-grčke granice te straha da veliki val migranata poput onoga iz 2015. ne krene ponovno, Europa popušta, piše /VečernjiList

Biti ili ne biti

Zemlje EU raspravljaju kako bi u provinciji Idlib stvorile sigurnosnu zonu, što podrazumijeva i vojnu operaciju koja bi bila intimna podrška Erdoğanu za njegovu vojnu operaciju bez obzira na to što ta operacija krši sve međunarodna prava, jer nju ne bi izvodila niti jedna vojska osim turske koja se već tamo nalazi. Zbog Erdoğanove ucjene, EU će opet, po tko zna koji put, kršiti svoje principe. EU je Erdoğanu već progledao kroz prste i dopustio mu da 2016. pokrene vojnu ofenzivu protiv Kurda na sjeveru Sirije pod nazivom operacija Štit Eufrata. Tada je turska vojska uz potporu džihadističkih skupina počinila ratne zločine protiv kurdskih stanovnika koji su se nalazili na sjeveru Sirije.

Po svemu sudeći, EU će i ovog puta progledati Erdoğanu kroz prste i dopustiti mu da u Siriji radi što želi. Iako je turska vojska u Siriju ušla nepozvana, turski predsjednik tvrdi kako ga je pozvao sirijski narod. Međutim, pomoć Erdoğana nije tražio sirijski narod, već terorističke i džihadističke skupine predvođene ostatkom ISIL-a i Hay’at Tahrir Al-Sham, bivša Fronta Al-Nusra, ogranak Al-Qa’ide u Siriji, koje su već davno EU i SAD proglasile terorističkom organizacijom. One su u provinciji Idlib našle utočište nakon poraza terorističke organizacije Islamska država i pada kalifata. Za Erdoğana je provincija Idlib od izuzetne strateške važnosti s obzirom na to da se nalazi na tursko-sirijskoj granici.

S druge strane, Idlib je Erdoğanu omogućio da ima utjecaj na Siriju kao što to danas imaju Rusija i Iran. Gubitak Idliba za Erdoğana bi bio velik poraz, ne samo u vanjskoj već i unutarnjoj politici jer već dulje vrijeme većina turskog naroda i velike političke stranke traže od Erdoğana povlačenje Turske iz Sirije. Takvi su pozivi ojačali nakon što su se turski vojnici u ljesovima počeli vraćati iz Idliba.

– Za Erdoğana je Idlib biti ili ne biti. To mu je zadnja šansa da vrati popularnost u svojoj zemlji i moć u zemljama regije – kazao je za Večernji list turski novinar i analitičar Hassan Tahrawi ističući kako je, unatoč velikoj cenzuri i strahu u Turskoj, javnost jako zabrinuta za turske vojnike koji svakodnevno ginu u Siriji i pitaju se “što Turska zapravo ima u Siriji i zašto Erdoğan šalje njihovu djecu da ginu u tuđoj zemlji?”

– Slanje turskih vojnika u sirijski rat još je više podijelilo društvenu javnost u Turskoj. Oni koji slijede ideologiju Muslimanskog bratstva, čiji je član i Erdoğan, kažu da je to dobar potez, međutim, većina je Turaka protiv jer time Turska krši međunarodno pravo i šalje vojsku bez odobrenja EU i NATO-a – govori Tahrawi ističući kako su gotovo svi turski mediji, nažalost, pod utjecajem Erdoğana i njegove stranke i iskrivljuju istinu.

– Svakog novinara koji javno kritizira ili osuđuje tursku vojnu ofenzivu uhite kao izdajnika. Neki su dan ljevičari organizirali prosvjede diljem Turske. Nakon toga svi njihovi članovi su bili uhićeni – napomenuo je Tahrawi koji je uvjeren kako bi gubitak Idliba bio možda početak kraja Erdoğana i njegove stranke Pravda i razvitak buduće političke karijere.

– Popularnost Erdoğana drastično pada što je dokazano i na nedavnim lokalnim izborima u kojima je njegova stranka izgubila u velikim gradovima poput Istanbula, Ankare, Izmira ….. – naglasio je Tahrawi koji ne vjeruje da će Erdoğan pustiti milijune migranata kako on to tvrdi jer bi to negativno utjecalo na samu Tursku.

– Erdoğan neće, kako prijeti, pustiti migrante jer bi to negativno utjecalo na Tursku, i u odnosima i s EU i s NATO-m, a u konačnici i sa susjednim zemljama poput Grčke i Bugarske. Erdoğan je blefirao i sada će dobiti prešutnu potporu za svoju vojnu operaciju u Siriji, a usto će dobiti još i novac. Stat će na tome i opet će govoriti kao je on pobijedio “nehumani i nedemokratski” svijet – govori Tahrawi tvrdeći da je pitanje kako će Erdoğan, bez obzira na sastanak s Putinom i dogovor o Idlibu, izgladiti odnose s obzirom na to da Putin govori kako mu je Erdoğan još jednom “zabio nož u leđa”.

Kontrola terorizma

– Za vojnu ofenzivu Turske na Siriju Putin je dao prešutno zeleno svjetlo jer je na neki način htio Erdoğanu vratiti ugled kao vrhovnom zapovjedniku nakon ubojstva 36 turskih vojnika u napadu sirijske vojske u Idlibu. Jer, bez dozvole Rusije, ni jedan turski bombarder ne bi mogao preletjeti Siriju. Međutim, Erdoğan je otišao predaleko. Sam je sebe uvjerio da je pobijedio i Rusiju i Irance i sirijsku vojsku. Nakon toga, Putin je Erdoğanu uputio upozorenje da više neće tolerirati zračne udare na sirijsku vojsku i saveznike koji oslobađaju teritorije koje kontroliraju terorističke skupine poput ISIL-a i Fronte Nusra te su zatvorili zračni prostor iznad Idliba. Nakon toga su turski dronovi padali kao kruške. Erdoğan nema nesporazume s Putinom samo u vezi sa Sirijom već i Libijom, kamo Erdoğan šalje svoju vojsku i borce – govori Hassan Tahrawi, uvjeren da će sirijska vojska uz pomoć Rusije i Irana postići svoje ciljeve, i to oslobađanje cijele provincije Idlib.

I dok Erdoğan ucjenjuje i prijeti Europi šaljući migrante na granicu, borba za provinciju Idlib, zadnje uporište džihadističkih skupina u Siriji, ušla je u završnu fazu. Nakon žestokih borbi s džihadistima, sirijska je vojska uz pomoć saveznika, Rusije i iranske Revolucionarne garde te boraca libanonskog Hezbollaha, ušla u izuzetno strateški važan grad Saraqib na sjeverozapadu te zemlje unatoč tome što su džihadisti imali potporu turske vojske. Saraqib je grad koji je prije rata imao više od 30 tisuća stanovnika te koji je od 2012. u rukama džihadista.

Godine 2017., nakon unutarnjih sukoba, preuzela ga je Hay’at Tahrir al-Sham, zloglasna Al-Nusra, ogranak Al-Qa’ide u Siriji. Saraqib je posljednji veliki grad koji su držali džihadisti, a nalazi se na raskrižju međunarodnih cesta M5 i M4, koje povezuju Damask, Alep i Latakiju, koje turska vojska pod svaku cijenu želi zadržati kako bi spriječila dolazak sirijske vojske na granicu s Turskom. Oslobađanjem grada Saraqiba sirijska je vojska došla blizu graničnog prijelaza s Turskom Bab Al-Hawa. Za vladu Bashara Al-Assada kontrolirati taj put od vitalne je važnosti za oživljavanje sirijskog gospodarstva, a posebice u zapadnom dijelu zemlje, onom u kojem su smješteni svi glavni gradovi.

Turski predsjednik Erdoğan ne može se pomiriti s činjenicom da gubi utjecaj nad Sirijom padom zadnjeg uporišta džihadističkih skupina u Idlibu, za što je sam kriv jer nije realizirao sporazum o demilitarizaciji i mirnoj reintegraciji koji je dogovoren i potpisan u rujnu 2018. između Putina i Erdoğana u Sočiju, kojim se obvezao razoružati i rasformirati džihadističke skupine u Idlibu. Erdoğan je uvijek igrao na kartu Idliba i pravio pritisak na EU puštanjem migranata s obzirom na to da u provinciji Idlib, u kojoj je, prema popisu stanovništva iz 2010., živjelo oko 160 tisuća stanovnika, danas živi više od 3,5 milijuna ljudi, među kojima je oko 100 tisuća džihadista, od kojih je desetak tisuća iz zemalja EU, s Balkana te iz Ruske Federacije, zbog čega je taj sporazum i potpisan te se trebao početi primjenjivati 15. listopada 2018. Prema sporazumu, iz te zone široke između 15 i 20 kilometara trebalo se povući sve teško naoružanje te “radikalni pobunjenici, uključujući pripadnike Fronte al-Nusra i ostale džihadističke skupine”.

Međutim, sporazum nije proveden, a nerijetko su bili bombardirani gradovi Hama i Alep, koji su pod kontrolom režimskih snaga. Isto tako, stalna meta napada bila je i ruska vojna baza Hmeimim, koja je gađana dalekometnim projektilima ili bespilotnim letjelicama koje su nosile eksploziv. Zbog učestalih napada, ruska i sirijska vojska pokrenule su vojnu ofenzivu na provinciju Idlib nakon što su propali svi pregovori o razoružanju džihadističkih skupina. Prozvani predsjednik Erdoğan negirao je da ima bilo kakav utjecaj na džihadističke skupine koje kontroliraju Idlib tvrdeći kako čini sve kako bi poštovali dogovor o demilitarizaciji provincije Idlib. Ne dođe li brzo do rješenja i primirja u provinciji Idlib, analitičari strahuju da bi borba za Idlib mogla dovesti i do frontalnog sukoba između turske i ruske te iranske vojske jer u turskim zračnim udarima već je poginulo nekoliko pripadnika iranske Revolucionarne garde i libanonskog Hezbollaha.

Iran je uputio oštru poruku turskom predsjedniku kako idući put Iran neće tolerirati napade te da će braniti svoje vojnike bez obzira na sve. I ruski analitičar Ruslan Mamedov, ujedno programski voditelj MENA, Ruskog vijeća za međunarodne odnose, koji je diplomirao na odjelu za azijske i afričke studije na Višoj ekonomskoj školi Nacionalnog istraživačkog sveučilišta i Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose MVP-a Rusije, ne isključuje mogućnost frontalnog sukoba između ruskih i turskih snaga u Siriji.

– Sve bi se moglo dogoditi. Ali, obje strane jako paze da ne dođe do takvog scenarija. Postoje pitanja koja su za Rusiju i Tursku mnogo važnija od Idliba, pa čak i same Sirije. Trgovina između Rusije i Turske iznosi oko 25 milijardi dolara svake godine. Trgovina između Rusije i Sirije 0,5 milijardi dolara. Mnogi su tu strateški projekti između Moskve i Ankare: Akkuyu NEK, Turski tok, S400. Turizam za pet milijuna ljudi dolazi iz Rusije u Tursku. Sve je to previše važno da bi odnosi tih dviju država bili rizični.

Unatoč brojnim kontradikcijama koje su se nakupile tijekom proteklih nekoliko desetljeća suradnje, suočene s redovitim krizama međusobnog povjerenja, Rusija i Turska imaju veliko iskustvo zajedničkog rada u borbi protiv terorizma. Bilo je međusobnih kritika, ali bilo je i trenutaka suradnje kada je to bilo potrebno, te određene količine međusobnog razumijevanja u određenim aspektima problema – kazao je Ruslan ističući kako je u rujnu 2016., nakon neuspjeha razgovora Lavrov – Kerry, Rusija prilagodila svoju politiku prema Siriji.

Potraga za rješenjem

– Moskva je privremeno zaustavila pokušaje rješavanja sirijskog sukoba u suradnji sa SAD-om, koji im je bio od male pomoći kao partner u svjetlu predstojećih američkih predsjedničkih izbora. Umjesto toga, Rusija se odlučila osloniti na one regionalne sile koje su imale stvarni utjecaj na situaciju u Siriji. To je krajem 2016. dovelo do prijedloga sirijskog pregovora iz Astane, pri čemu su Rusija, Turska i Iran djelovali kao jamci. Proces je počeo u isto vrijeme kada se Alep vratio pod potpunu kontrolu snaga sirijske vlade. S obzirom na ta kretanja na Bliskom istoku, na teorijskoj razini ruski su istraživači zaključili da s opadanjem uloge SAD-a epoha unipolarnog svijeta završava i nastaje svijet s elementima policentričnosti.

Rusija, Turska i Iran, usprkos različitim stavovima o drugim pitanjima, nezamjenjivi su sudionici u olakšavanju nagodbe u Siriji. Imaju širok spektar alata za utjecaj na situaciju. Trostrani format sa sudjelovanjem Rusije i Turske ostaje jedini koji prepoznaje i uzima u obzir faktor Irana kao utjecajnog i prihvatljivog igrača. To je vrijedno u potrazi za rješenjima kada nastane zastoj u odnosima. Moskva i Ankara razumiju da je njihovo partnerstvo teško, ali obostrano potrebno – govori Mamedov napominjući kako takvi partneri mogu stvoriti probleme, ali oni su dragocjeni jer vode neovisnu politiku i razumiju i prepoznaju nacionalne interese jednih i drugih, kao i potrebu za koordinacijom svojih stavova.

/VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj

Analiza

Matko Marušić: Pouke i neprilike hrvatske pobjede na saborskim izborima 2020.

Objavljeno

na

Objavio

Žurim ovo napisati s naivnom i ludom, ali vrućom i dirljivom željom da izabrani zastupnici za hrvatski Sabor tekst pročitaju prije nego se dogovore o stvaranju nove vlade. Analiza se zasniva na zamisli svehrvatskog pomirenja – usprkos svim razlikama. Izborni su rezultati pokazali da hrvatski narod na neki način osjeća isto i da bi bio spreman ozbiljno krenuti tim putom.

Izborni rezultati

Samo za budućnost ponovit ću neslužbene rezultate izbora za Hrvatski Sabor od 5. srpnja 2020.: HDZ – 66, Restart – 41, Domovinski pokret – 16, Most – 8, Možemo! – 7, SSIP/Pametno/Fokus – 3, HNS – 1 Reformisti – 1 mandat.

Što nas to uči i čemu se možemo nadati?

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ)

Svi oni koji o meni ružno pišu (da sam „hadezeovski plaćenik“ i slično) neka dobro razmisle zašto sam ja bio u pravu, a oni u krivu. Ne zbog mene, mene mogu i dalje slobodno napadati, ali – moraju razmisliti zašto im je hrvatski narod tako jasno rekao da su u krivu.

Pobijedila je Plenkovićeva hrvatska ali umjerena politika („suvremeni suverenizam“), koja na prvo mjesto postavlja sigurnost građana i države. No te riječi ne bi pomogle da HDZ nije tako doista i postupao – da sada ne nabrajam što je g. Plenković 100 puta nabrojio u kampanji, i prije i poslije nje, a sve je istina. Čuvanje sigurnosti se mora dokazati djelima. Suvremeni suverenizam nije lošiji – nego bolji – od onoga zastarjelog – žestokog, pravaškog, nazdravičarskog. On čuva državu i hrvatski narod, vjeru i identitet, povijest i istinu, ali ostavlja prostor razlikama i specifičnostima drugih, npr. hrvatskih Srba. A ako ti različiti, ovdje hrvatski Srbi, to misle zlorabiti za protuhrvatske ciljeve – tim gore po njih. Primjerice, primijetili ste da je g. Pupovac u kampanji za ove izbore svoje djelovanje prebacio na šalu i izvolite zaključiti zašto: on tako misli i nastaviti, ali zna da je to besmisleno i smiješno. Pa bih mu onda to i ostavio, jer je prestar da nauči koliko je politički nezreliji od onih koji slave Juru i Bobana.

Nakon hrvatskog naroda – tu je veliki i veličanstveni Andrej Plenković, sasvim jasno čovjek ranga Franje Tuđmana. Moram priznati da se više nego njegovoj inteligenciji divim njegovim čeličnim živcima – kako je dočekao i ispratio sve nevolje koje su ga bile snašle – od Agrokora i Uljanika, preko razmjerno slabih rezultata na EU izborima i divljanja SARS-2-COV-a i razularenosti SDP-ovskih Marasa i Stazića (Bog im dao pokoj dušama) do predizbornih napada s desna i s lijeva (desni više bole, jer za komuniste znamo da su glupi, ali konzervativci i domoljubi to ne bi trebali biti) i lažnih anketa složenih da obeshrabre i njega i njegove birače.

I još je u pobjedničkom govoru naglasio i zaštitu manjina i čuvanje ljudskih prava, jer i to je – suvremeni suverenizam. Hrvatski suverenizam.

Socijaldemokratska partija (SDP)

Koliko god iracionalan, napuhan bez osnove i lažno učen, SDP bi sada ipak trebao shvatiti da ovo nije ni 1945. niti 1972. Zar su oni stvarno pomislili da će silom narodu nametnuti svoj svjetonazor? Tko može biti toliko glup da miran i kulturan narod naziva fašističkim i talibanskim, a onda od njega očekuje da za njega glasuje? Tko se usudi obećavati povećanje plaća, mirovina i socijale a istodobno najaviti i smanjenje poreza, s tim da nikad ni pogledao nije stanje državnog proračuna?

Jer komunistima, na čelu s g. Grčićem, stanje proračuna nikad nije bilo bitno: njih je veliki vođa drug Tito naučio da žive na inflaciji i stranim donacijama da ne prijeđu ni na Istok ni na Zapad. Oni „brane radnike“, a veze nemaju o proizvodnji, niti su ikad u proizvodnji radili, niti su bili radnici, pače su redom neradnici i lažni intelektualci. Za njih radnici niti ne glasuju. Za njih glasuju oni koji se nadaju da će, kao i oni, domoći kruha bez motike.

Domovinski pokret Miroslava Škore (DPMŠ)

Domovinski pokret Miroslava Škore (DPMŠ) je dobio manje mandata nego se nadao i nego je u načelu zaslužio. Kažem – u načelu, jer je domoljublje jako važno; ali u zbilji su dobili i previše: nikakvu, apsolutno nikakvu politiku g. Škoro (i nitko njegov!) nije izgovorio a da bi bila u skladu s onim zbog čega su nastali i dobili dosta glasova! G. Škoro je slavio Tita koji je međunarodno priznati krvnik, koji je pobio pola milijuna Hrvata i imao 40 vila i … Bože, sačuvaj, ne usudim se ni nabrajati. No ni riječi o broju žrtava u Jasenovcu, o Bleiburgu i Križnom putu, ni riječi ni o čemu važnom, nego „ja i narod“. E, pa nije, narod nije tražio Škoru, nego djela.

DPMŠ nije dovoljno ni pametan niti domoljuban da odmah i bezuvjetno uđe u koaliciju s HDZ-om, pa će se raspasti. Ne može se politički preživjeti od paušalne kritike HDZ-a. Bojim se da će njegova sudbina biti još jedna tužna slika ponavljanja političke nezrelosti hrvatske desnice.

MOST

MOST je pak dobio više mandata nego se nadao i nego je u načelu zaslužio. Ma, ljudi moji, što su oni to ponudili hrvatskom narodu otkad su se pojavili? Časna riječ, ja ne znam. Eno, dobri čovjek Bulj govori da su oni za maloga čovika, ali nikako da kaže kako. I ja sam iz Cetinske krajine (jako ponosan!), ali gledam i vidim da Plenki za tu svetu zemlju radi puno a oni ništa. De, da čujemo što ćete konkretno raditi i postići, ako se to ikako može čuti?

MOST ima samo jednu dobru stvar, a to je pola bračnoga para Raspudić. Gospođa. Gospodin ima potencijal, ali bojim se da više voli sebe nego svu Hrvatsku zajedno. A to je teška bolest. Međutim, krasna gđa Marija je pametna, promišljena, hrabra i poštena. Ja bih nju odmah sutra za ministricu kulture ili znanosti, s tim da to MOST-u bude jedini Plenkovićev ustupak – za čelično vjernu koaliciju.

Moram navesti o gđi Mariji Selak Raspudić još nešto, jer je jako poučno i vrijedno upamtiti. Na završetku sučeljavanja na HTV1 poželjela je, u ime dobrote, mira i političke kulture – sve najbolje na izborima mladom komunističkom vođi Tomislavu Tomaševiću. Pogledajte ponovno njegovu reakciju! Nije mogao vjerovati da to čuje! Komunisti neprijatelje ubijaju, a kamoli da im za išta žele dobro. I nije rekao ništa, ali gledao ju je kao da mu je dobacila neku najstrašniju uvredu, npr. da drug Tito nije bio „heroj i genije i komandant naše armije“.

Mladi komunisti

Među mladim komunistima ima i starih, ali to nije bitno – svi su komunisti mladi intelektualno, jer pojma nemaju o politici, životu i odnosima među ljudima. U ovom pristojnom „bezmarasnom“ Saboru za njih nema posla. Budući da radnici nisu s njima (nego im se oni gade) i da ništa ne znaju o ekonomiji, osuđeni su na borbu da se žene bez ikakvih kriterija rješavaju svoje djece, da dva muškarca posvajaju i odgajaju djecu (ako se jedan osjeća ženom, neka se tako odjene da znamo) i da sva energija bude zelena čak i ako se umjesto žitnih polja sadi korov od kojega se može napraviti benzin. Da, još će nas plašiti i globalnim zatopljenjem jer je ljeti dosta vidljivo i jako se boriti protiv fašizma, jer ga uopće nema.

U dubini duše se nadam da se gđa Marijana Puljak ne će pretvoriti u gđu Sabinu Glasovac, da gđa Glasovac da ne će oponašati gđu Daliju Orešković i da ni jedna od njih a zapravo nitko, ne će oponašati gđu Anku Mrak Taritaš.

Još nešto: drago mi je da više nema stranke stvorene da dužnici ne bi vratili osobne dugove, a nesretan sam da još uvijek postoji stranka umirovljenika koja politički želi sebi povećati mirovine a drugima kako bude.

Poslijeizborno koaliranje

Ovo pišem slobodno jer znam da ne mogu pogoditi što će biti. A sve mi se čini da znam što bi trebalo uraditi, pa je šteta da se ne će dogoditi.

Velika koalicija

To je koalicija HDZ-DOMŠ-MOST-„Manjinci“. Kao što g. Plenković dobro zna (i kaže) s „Manjincima“ treba ići jer je to gospodski i uljudbeni i današnjem svijetu politički poželjan i kršćanski i hrvatski potez. Koštao bi nas ne više od deset milijuna kuna, a g. Pupovac bi imao prostor toliko sužen da bi morao i dalje angažirati biološke Hrvate da pišu velikosrpsku politiku. A to nije opasno nego gadljivo, no razlika je velika.

DPMŠ treba ući u koaliciju s tim da dobije samo jednu protuuslugu: da hrvatska vlada odmah počne graditi Hrvatsko povijesno groblje na Udbini. O tome sam već pisao, ali moram ponoviti:

Okružje Crkve hrvatskih mučenika na Udbini treba urediti kao groblje i memorijalni muzej svih hrvatskih žrtava gdje god se mogu pronaći njihovi zemni ostatci ili sa sigurnošću utvrditi da su ubijeni nevini, samo zato što su bili Hrvati.

To mjesto treba postati mjesto hrvatskog sjećanja na sve povijesne žrtve, a time i na tisućljetno nastojanje Hrvata da dobiju samostalnu i nezavisnu državu koje moramo zadržati zauvijek; Udbina treba Hrvatima postati ono što je Židovima Yad Vashem.

Dana 17. lipnja 2019. u emisiji o zločinima komunizma u 20 sati na HTV1 slovenski stručnjak je poručio Hrvatima: „Kad počnete otkopavati svoje ljude pobijene 1945. vidjet ćete razmjere zločina koji je počinjen nad Hrvatima“ (cit. po sjećanju).

Na Udbini treba napraviti grobnice za zemne ostatke svih žrtava iz svih poznatih masovnih grobnica, otkopati i istražiti sva mjesta masovnih ubojstava Hrvata za koja se zna da postoje a nisu istražena te sve zemne ostatke žrtava prenijeti na Udbinu.

Svaka grobnica (računam da bi ih bilo do dvije tisuće) treba dobiti svoj opis i objašnjenje, a za sve treba napraviti zajednički muzej s odgovarajućim podatcima, fotografijama, knjigama, svjedočanstvima i dokumentima koji se odnose na pojedino stradanje i, naravno, sve digitalizirati, usustaviti i učiniti pretraživim preko svemrežja.

Crkva hrvatskih mučenika sagrađena je na Udbini zbog strašnih razloga genocida nad hrvatskim narodom koji su u Lici, i daleko okolo, proveli najprije Turci a onda Srbi i komunisti.

Prostor je velik i povoljan za to golemo groblje, blizu je autoceste i veže se na ostatke starohrvatskih i hrvatskih srednjovjekovnih spomenika i utvrda koji također traže obnovu, izlaganje i povijesna objašnjenja.

To bi bilo stalno mjesto posjećivanja, obilježavanja, molitve i učenja.

Židovima, Srbima, Romima i drugih stradalnicima u našoj strašnoj povijesti treba ponuditi da, prema želji i mogućnostima, i oni na tom mjestu naprave grobnice za svoje stradale članove.

Moja amaterska procjena kaže da bi 200 milijuna kuna godišnje kroz deset godina (ukupno oko dvije milijarde kuna), bilo dostatno za izvedbu projekta. A mogao bi se dobiti i europski novac.

Radi se o projektu koji rješava brojna hrvatska i ljudska pitanja:
– civilizacijskom pitanju, jer se radi o poštovanju prema nevinim žrtvama,
– humanom postupku, jer se radi o ljudima koji su stradali,
– humanitarnom projektu jer donosi smirenje potomcima žrtava,
– političkom potezu, jer raščišćava najbolnije događaje iz hrvatske povijesti što je jedini put prema pomirenju,
– poštovanju koncepta ljudskih prava, jer svi ljudi imaju pravo na grob i sjećanje,
– kulturnom, umjetničkom i urbanističkom projektu možda i bez premca u svijetu.

Projekt je nesporan za sve dobre i pristojne ljude, kompletira hrvatsku povijest, u skladu je s civilizacijskim, političkim i službenim vrijednostima Europske unije i Hrvatima i svim hrvatskim građanima donosi toliko potrebno pomirenje i smirenje.

Time bi, ako uspije, DPMŠ ušao u hrvatsku povijest, održao obećanje ustrajanja na domoljublju i spasio se klasične politike koju ne zna.

MOST mi je u dubini duše ipak drag i njemu bi g. Plenković trebao dati da g. Bulj bude ministar u Ministarstvu socijalne skrbi. Pa da se konkretno bavi malim čovikon, navlastito onim u staračkim domovima, na drogi i bez doma. Alternativno se MOST-u može dati Pravosuđe, ali na osnovi plana koji treba iznijeti g. Bulj i za njega odgovarati građanima. U prvom se pokušaju nisu proslavili.

Plenković je previše pametan da bi odbio takvu koaliciju, jer bi ona bila ne samo dobra za Hrvatsku nego bi bila oduševljeno primljena u EU.

Ako bi tu koaliciju odbili DPMŠ ili MOST, ili oba, osudili bi se na životarenje bez utjecaja u Saboru a time i na svoj postupan raspad. Oni mogu dovijeka paušalno kritizirati HDZ ali dok HDZ ovako dobro radi ništa mu ne mogu.

Najzanimljivija bi bila situacija g. Pupovca! On bi trebao odbiti koaliciju s DPMŠ, ali to bi ga isključilo iz vlasti i k tome pokazalo njegovu netoleranciju. Iskreno govoreći, u interesu svehrvatskog pomirenja, bilo bi bolje da koaliciju prihvati i sjedne za stol s „neprijateljima“ koje sada napada sa sigurne udaljenosti; takvi bi razgovori sigurno dali neki oblik pozitivnog rezultata u odnosu na njegovu ružnu i za Hrvate i Srbe štetnu velikosrpsku politiku.

Veliku koaliciju bi bilo lijepo dobiti i stoga što u njoj ne bi bilo SDP-a, za koji su se mnogi nadali (zacijelo i EU) da će ona nastati koaliranjem HDZ-a i SDP-a. Pojam Velike koalicije time bi dobio novo značenje, izvorno hrvatsko: svehrvatska koalicija bez jugonostalgičara.

Parcijalna koalicija

Parcijalna koalicija se od Velike razlikuje po tome što u koaliciju s HDZ-om ne bi ušli DPMŠ, ili MOST, ili „Manjinci“. Ako koaliciju odbiju DPMŠ i (ili) MOST na njih pada odgovornost da HDZ mora koalirati s „Manjincima“. Time bi se odrekli svojega glavnog oružja za napadanje HDZ-a.

Za stvaranje vlade i muke g. Pupovcu dovoljno je da u Parcijalnoj koaliciji sudjeluje ili MOST ili DPMŠ.

Mala koalicija

Mala koalicija isključuje DPMŠ i MOST – jer oni na nju nisu pristali, a svakako uključuje „Manjince“ jer to njihovoj politici odgovara. Ponovit ću da su u tom slučaju za sudjelovanje „Manjinaca“ u vladi odgovorni DPMŠ i MOST i to im treba nabijati na nos svaki put kad progovore protiv sudjelovanja „Manjinaca“ u vladi.

Nekoliko pojedinaca za dosezanje većine od 76, ili barem 80 zastupnika g. Plenković će lako naći. Sabor ima mnogo dobrih ljudi i u drugim strankama. Želio bih da to prije svih bude gđa Karolina Vidović Krišto veliki stručnjak za medije i primjerena hrvatska političarka. No ona tada mora dobiti mnogo; barem nadzor nad HTV. Tu bi ona bila bolja za Hrvatsku od ikakvih hadezeovaca.

Ljevica

Malo nevoljko ću prihvatiti onu Tuđmanovu da Hrvatska treba imati i desnu i lijevu nogu da čvrsto stoji na zemlji. Da stoji – možda, ali da hoda s takvom lijevom nogom ne bi bilo više od ozbiljna hramanja. Ljevica će životariti između jugonostalgičarstva i borbe da su ubojstvo čeda i vrlo čudne spolne prakse koje oni nazivaju ljudskim pravima. Zeleni se u tome ne razlikuju: oni su crveniji iznutra negoli crveni izvana.

Ljevica bi se trebala baviti sindikalnim pitanjima, ali ne deklarativno i politikantski, nego ozbiljno i stručno. No takvih ljevičara na svijetu više nema; izumrli su kad je umro drug Koba.

Marijana Petir

Gđa Marijana Petir ponijela se savršeno zrelo i domoljubno, i šaljem joj poseban pozdrav i rukoljub. Smatram da je HDZ treba sačuvati za rušenje Zorana Milanovića na sljedećim predsjedničkim izborima. Navikli smo na lijepe i pametne predsjednice Naše Lijepe Domovine, a ova nikad i nikome ne će pokazati srednji prst. I nosi Sveti Križ na prsima. A Sveti Kristov Križ nas je i sačuvao u strahotama naše prošlosti a čuva nas i danas. Svijetu treba jasno reći da mi volimo Gospodina, u Njega vjerujemo i u Njega se uzdamo. Nadam se da će g. Plenković vidjeti ovaj moj prijedlog i uzradovati mu se jer su ga njegova inteligencija i domoljublje dostojni.

Matko Marušić/HKV

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Analitičari: Vlada će se formirati brzo i bit će stabilna

Objavljeno

na

Objavio

Politički analitičari Davor Gjenero, Vjekoslav Raos i Nikola Baketa ocijenili su u nedjelju, nakon što su postali jasni neslužbeni rezultati izbora, da s obzirom na uvjerljivu pobjedu HDZ-a možemo uskoro očekivati formiranje nove vlade.

“Plenković je očito dobio mandat da bez koalicijskih partnera, samo u suradnji s manjinskim zastupnicima formira Vladu. Takvu situaciju nakon 2003. godine nikada nismo imali, tu se pokazuje da je po ovom izbornom zakonu Plenković ostvario najbolji rezultat HDZ-a u njegovoj povijesti”, kaže Gjenero.

Isplativa kalkulacija Plenkovića s ranijim izborima

Raos je ocijenio da se za uvjerljivu pobjedu HDZ-a, koja nije bila očekivana nakon predizbornih anketa, pokazala isplativom kalkulacija Plenkovića da se ide na ranije izbore prije očekivanog drugog vala korone, ali i prije ekonomskih negativnih efekata karantene.

Baketa dodaje da je i izlaznost birača, koja je ostala ispod 50 posto, išla na ruku HDZ-u.

Analitičari smatraju kako će se Vlada formirati relativno brzo, a Baketa kaže da je, ako bude potrebe za koalicijskim pregovorima, 66 mandata lagodna pozicija za pregovore.

“Za Hrvatsku bi bilo jako dobro da Vlada ima stabilnu većinu u Saboru, upravo zbog teške situacije koja slijedi. Bilo bi dobro da HDZ osigura i dodatne mandate, ne nužno sudjelovanjem u Vladi, nego i programskom suradnjom s nekim strankama”, smatra Baketa.

Gjenero je istaknuo da ovakav SDP ne može funkcionirati kao ozbiljna opozicija, oni su potkapacitirani da obavljaju ozbiljnu opozicijsku ulogu, a predsjednik SDP-a Davor Bernardić trebao bi “napustiti sedlo”, sa čime se slaže i Baketa.

Raos smatra da je za loš izborni rezultat Restart koalicije kriv loš redoslijed kandidata na listama, ali i kampanja koja nije motivirala birače lijevo od centra. Također smatra da su televizijska sučeljavanja dodatno demotivirala birače lijevog centra da poklone povjerenje Restart koaliciji.

Baketa smatra da su uz Restart koaliciju najveći podbačaj na izborima bili Domovinski pokret, koji je očekivao rezultat od 20 do 30 mandata i jako sudjelovanje u Vladi.

“Strašno je važno što se pokazalo da je desni centar dominantan u odnosu na desnu marginu, i strašno je važno da je poražen Domovinski pokret, stranka koja je prva u Hrvatskoj bila financirana ruskim novcem, i koja je kao i brojne stranke u Europi trebala poslužiti za Putinovu destrukciju europske pozicije pojedinih zemalja”, ustvrdio je Gjenero.

Raos smatra da je Hrvatska otišla u desno zbog 16 mandata Domovinskog pokreta, međutim, također je prihvatila status quo time što je dala tako snažnu podršku HDZ-u i Plenkoviću.

Analitičari su ustvrdili da je zeleno-lijeva koalicije okupljena oko platforme Možemo! polučila jako dobar rezultat na izborima. Gjenero je ocijenio da je ta skupina profesionalaca iz sfere civilnog društva sjajno upotrijebila svoje vještine u kampanji.

“Naravno, za Možemo!, kao i za sve nove opcije, uvijek je izazov naučiti se usuglašavati u Saboru. Doduše, oni su i u Gradskoj skupštini dolazili iz različitih opcija pa su imali zajednički klub i tu su dobro funkcionirali, tako da poučeni tim primjerom možemo reći da oni neće imati problema i neće se cjepkati između sebe”, mišljenja je Raos.

Baketa smatra da je zeleno-lijeva koalicija iskoristila političku pozornicu koja im se nudila u zagrebačkoj Gradskoj skupštini da se predstavi građanima kao nova opcija, te da nisu pridobili samo birače Restarta ili SDP-a, nego i dosta onih koji su bili neodlučni ili do sada nisu izlazili na izbore.

Gjenero je ustvrdio da je Most, koji je očekivao manje mandata nego ih je dobio, odlučio postati klerikalna stranka, platforma za koju postoji određeni broj glasova i infrastruktura Željke Markić, koja pomaže popuniti to biračko tijelo.

Vezano za veliku razliku rezultata koje su predviđale predizborne ankete i onih u izbornoj noći, Baketa je rekao da ankete ne služe za predviđanje rezultata samih izbora, već daju sliku u trenutku kada su provedene.

Problem u malom broju anketa

Raos dodaje kako je u pitanju i niska izlaznost birača, ali i to što ankete slabije zahvaćaju biračko tijelo desno od centra, što ih se većina radi na nacionalnoj razini, dok ih je samo par bilo na razini izbornih jedinica.

Također, problem je i u relativno malom broju anketa, od siječnja do danas je bilo svega dvadesetak anketa od tri agencije. “Stranke koje si to mogu priuštiti vode interne ankete. HDZ je tvrdio da po internim anketama puno bolje stoji, čini se da je bio u pravu”, tumači Raos.

Gjenero pak smatra da HDZ-ovi pristaše s vrlo jakom zadrškom govore o svojim političkim prioritetima i to dovodi do devijacija.

“Naši istraživači ne rade izborne prognoze, nego samo predstavljaju rezultate nalaza istraživanja javnog mnijenja, za izbornu prognozu trebalo bi puno više od toga”, rekao je.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Oglasi

Komentari