Connect with us

Za HE Vranduk zainteresirano 12 kompanija

Published

on

Interes za izgradnju HE “Vranduk”, prioritetnog hidroenergetskog objekta Elektroprivrede BiH, iskazalo je 12 kompanija i konzorcija iz Italije, Turske, Španjolske, Rumunjske, Austrije, Hrvatske, Kine, Slovenije i BiH.

Procedura otvaranja prijava na Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE “Vranduk”, obavljena je 29. travnja u JP Elektroprivreda BiH, a pretkvalifikacionu dokumentaciju otkupilo je 56 kompanija.

U okviru priprema za početak izgradnje, Elektroprivreda BiH uporedo s provedbom Međunarodnog javnog poziva za pretkvalifikaciju, uz financiranje vlastitim sredstvima obavlja pripremne i istražne radove na lokaciji hidroelektrane, i provodi drugu fazu eksproprijacije nekretnina.

Prijave na Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju, dostavili su Cooperativa Muratori & Cementisti – C.M.C. Di Ravena (Italija), Garanti Koza Inşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. (Turska), Kolin Insaat Turizm Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska), Consortium – Riko d.o.o. (Slovenija) i Euro Asfalt d.o.o. Sarajevo (BiH), S.C. Hidroconstructia S.A. (Rumunjska), te JV Strabag AG/Končar inžinjering za energetiku i transport, Lead Partner Strabag AG (Austrija i Hrvatska).

Također, prijave su poslali China International Water & Electric Corp. (Kina), JV of Abeinsa Ingenieria y Construction Industrial SA, Teyma, Gestion de Contratos de Construccion e Ingenieria, S.A. and NTF IN Saat Ticaret Limited Sirketi (Španjolska i Turska), PowerChina Limited (Kina), Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret (Turska), Dongfang Electric Corporation Limited (Kina) i Tellhow Sci-Tech Co. LTD (Kina).

U narednoj fazi postupka bit će izvršena evaluacija dostavljenih prijava, a kompanijama i konzorcijima koji budu zadovoljili kriterije Međunarodnog javnog poziva bit će upućen poziv za dostavu ponuda.

Međunarodni javni poziv za pretkvalifikaciju kompanija i konzorcija za izgradnju HE “Vranduk”, realizira se po procedurama nabavke međunarodnih financijskih institucija, Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke, koje izgradnju hidroelektrane kreditiraju u iznosu 63,5 milijuna eura.

Uz opće kriterije Europske banke za obnovu i razvoj i Europske investicijske banke, kompanije moraju ispuniti i kriterije koje nalaže specifičnost projekta izgradnje HE “Vranduk”. Ključni kriteriji su da je kompanija u posljednih pet godina ostvarila prihod od 40 milijuna eura na poslovima izgradnje hidrokapaciteta karakteristika kao što je HE “Vranduk”, odgovarajući stručni kadar i oprema, financijska stabilnost i pravni kredibilitet.

HE “Vranduk” planirana je kao protočno postrojenje derivacionog tipa s više objekata koji će funkcionalno predstavljati jednu cjelinu. Ukupna snaga hidroelektrane iznosit će oko 20 MW, dok je predviđena godišnja proizvodnja 96,38 GWh, priopćeno je iz Službe za komunikacije JP EPBiH.

Fena

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari