Connect with us

Vijesti

Za Hrvate izvan RH 245 tisuća KM! Evo tko je sve dobio pomoć

Objavljeno

-

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 950.000 kuna (oko 245.000 maraka) za 81 projekt od interesa za Hrvate izvan Hrvatske.

Nakon što je na prvom javnom pozivu u lipnju 2020. godine dodijelio 2,5 milijuna kuna (oko 645.000 maraka) za 153 projekta neprofitnih organizacija, na drugom javnom pozivu objavljenom u listopadu pristiglo je 457 prijava, a Središnji državni ured odabrao je 81.

Javnim pozivom bilo je predviđeno da se po projektu može dobiti od pet tisuća do 80 tisuća kuna, a među 81 odobrenim projektom je i 13 jednokratnih novčanih potpora za socijalno ugrožene i siromašne pojedince, pripadnike hrvatskog naroda. Te potpore u iznosu od 3.000 do 8.000 kuna, a dobili su ih siromašni Hrvati iz BiH, Srbije, Venezuele i Argentine.

U Bosni i Hercegovini odabrani su projekti Hrvatskog kulturno umjetničkog društva “Klobuk” Ljubuški, Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače Mostar, Zavoda za odgoj i obrazovanje Široki Brijeg, Katoličke obiteljske udruge “Milosrdno srce” Novi Travnik, Kluba animatora “Neretva” Mostar, Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” Sarajevo, osnovnih škola u Novom Travniku i Domaljevcu, Udruge “Hrvatski Radiša” Podružnica Banja Luka, Udruge građana “Art” Kiseljak.

Potporu su dobili i projekti Napretkovih podružnica Tuzla, Vareš i Banjaluka, zatim projekti Udruge građana “Stijena” Ravno, Udruge za povratak građana, regionalni razvoj i zaštitu okoliša – Ivanjska, Potkozarje, Udruge za pomoć u rehabilitaciji ovisnika “Milosrdni otac” Bijakovići – Medugorje, Udruge za Down sindrom Mostar, Udruge roditelja djece sa smetnjama u razvoju “Naša djeca” Glamoč, Udruge osoba s posebnim potrebama “Put u život” Orašje, Udruge osoba s invaliditetom Županije zapadnohercegovačke, Hrvatskog kulturno umjetničkog društva “Don lvan Trobentar” Stup, Ilidža, Hrvatskog ženskog odbojkaškog kluba “Blato” te projekt Dalibora Buljana iz Tomislavgrada.

Prema javnom pozivu Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, projekte su mogli prijaviti pojedinci i neprofitne organizacije u Hrvatskoj i izvan nje (udruge, zaklade, vjerske zajednice itd.) te socijalno ugroženi pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske.

Ukupno je na dva poziva u 2020. godini prijavljeno čak 1.042 projekta, a Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske odabrano je njih 234. Popis ovdje

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari