Connect with us

Gluposti

Za Josipovića je promjena naziva trga “radikalno desno zastranjenje i revidiranje povijesti”

Objavljeno

-

Gost Pressinga Petra Štefanića na N1,  bio je Ivo Josipović, komentirao je odluku zagrebačkog gradonačelnika koji je danas iznio prijedlog da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske. 

”Ta lavina i jedno radikalno desno zastranjanje društva počelo nakon promjene na Pantovčaku. Rekao bih da je nakon toga ljevica pokazala sve slabosti koje i danas vidimo. Vi spominjete ovaj događaj koji je za mane žalostan jer je očito da je sposoban političar Bandić bio prinuđen učiniti što nitko nije htio već 27 godina napraviti – pristati na promjenu imena Trga maršala Tita. Ja imam prijedlog da se to zove Trg hrvatske sramote. To je dio revizije naše povijesti. Bandić će se oprati od nekih optužbi, ali od ove odluke se neće moći oprati i predlažem mu da još jednom razmisli. Postoji samo jedan čovjek koji može djelovati da se to ne dogodi, a on se zove Milorad Pupovac jer o njemu ovisi većina u HDZ-ovoj Vladi. Kao je dosljedan antifašist sad dolazi u priliku da pokaže da nije sitni politički trgovac”, kazao je Josipović.

Josipović tvrdi kako je ovo pobjeda tvrde desnice koja neće na ovome stati.

”To je pobjeda tvrde desnice i onih koji revidiraju povijest i neće na tome stati. Pokušat će oni što više izmusti. Ja bih se konzultirao sa svim klubovima. Bandić je očito došao pred zid. Koliko znam on nije bio sklon fašizmu i reviziji povijesti”, rekao je.

Ne isključuje mogućnost da se nakon pobjede neke druge političke opcije u Zagrebu vrati ime Trga maršala Tita.

”Vidim kao zadatak neke centrističke opcije da osvoji vlast i vrati to ime. Ja mislim da bi svaki veći grad u Hrvatskoj trebao imati trg ili ulicu narodnooslobodilačke borbe kao što svaki grad mora imati ulicu ili trg posvećen Domovinskom ratu”, kazao je.

”Ime Tita ima toliki simbolički naboj da se to ne da kompenzirati s nazivom Trg Republike Hrvatske”, kazao je. ”Ovo je korak nazad u našoj društvenoj stvarnosti. Siguran sam da će jednog dana ljevica doći na vast i vratiti taj trg”, kazao je bivši predsjednik koji nema ništa protiv da u Zagrebu postoji trg naziva ‘Trg žrtava komunizma’.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari