Connect with us

Iz Svijeta

Za nestalim pomorcima traga čak pet satelita

Objavljeno

-

I dalje traje potraga za hrvatskim kapetanom Dinom Miškićem i nestalim članovima posade broda Bourbon Rhode.

Predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić potvrdio je za Dnevnik.hr da se u popodnevnim satima očekuje nove satelitske snimke koje bi mogle pomoći usmjeriti potragu za nestalim pomorcima. Frka-Petešić je kazao da su jučerašnje snimke koje su sateliti snimili neupotrebljive zbog loših vremenskih uvjeta u kojima su nastale.

”Nadamo se da će danas nešto pokazati, ali svjesni smo da sateliti imaju ograničene mogućnosti i što se tiče rezolucije i što se tiče prostora koji pokrivaju, a koji je dosta uzak. Ovisi o putanji satelita hoće li se naći iznad tog područja”, kaže Frka-Petešić.

”Do sada je uključeno čak pet različitih satelita kako bismo kombinirali što veći broj putanja satelita”, dodao je.

Frka-Petešić ističe i nekoliko okolnosti koje otežavaju potragu za šestoricom pomoraca i hrvatskim kapetanom. Ponajprije, područje koje se pretražuje najmanje je prometan dio Atlantika, pa je zbog toga i manji broj brodova koji tom rutom prolaze, a koji bi možda mogli pomoći u potrazi.

Potragu dodatno otežava i udaljenost od kopna.

”To je jako složena operacija, udaljena više 2000 kilometara od kopna, što je ograničavajući faktor za avione kojima treba dosta goriva da bi došli do tamo, ostali dva-tri sata i vratili se, a u ta dva ili tri sata mogu pokriti samo malo područje”, objašnjava Frka-Petešić.

Kao prednost brodova šef Vladina ureda ističe i činjenicu da oni mogu djelovati i noću.

”Ne ovise toliko o oblacima i noću je još i vidljivije ako je netko na splavi. Oni će lako uočiti brod noću pa bi rakete koje bi ispalili bile brodovima vidljivije”, zaključuje Zvonimir Frka-Petešić.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari