Connect with us

Kronika

Za povratak u BiH najviše prijavljenih iz RH i Srbije

Objavljeno

-

Više od 5.000 građana BiH izbjeglih tijekom rata i neposredno nakon okončanja ratnih sukoba od kojih je najveći broj iz Hrvatske i Srbije, prijavilo se za povratak i obnovu porušenih obiteljskih kuća u toj zemlji u sklopu regionalnog programa zbrinjavanja izbjeglica, izjavio je za Dnevni Avaz ministar za ljudska prava i izbjeglice Damir Ljubić.

Po Ljubićevim riječima najviše zainteresiranih za povratak je na područje Dervente, Modriče, Bosanskog Broda te u središnjoj Bosni otkuda je prognan najveći broj Hrvata u toj zemlji.

– Iako je predviđeno da u prvoj fazi kuće budu obnovljene za 1.800 obitelji, nastojat ćemo da i ostalima kroz donatorska sredstva osiguramo pomoć i tako omogućimo da se vrate na svoja ognjišta – rekao je Ljubić.

Krajnji rok za prijavu za regionalni program stambenog zbrinjavanja je 31. kolovoza i vjerojatno više neće biti produljenja roka koji je do sada nekoliko puta pomican, objasnio je Ljubić.

Naveo je da po procjenama u Srbiji i Hrvatskoj živi oko 50.000 bosanskohercegovačkih državljana koje je rat raselio. Većina se njih integrirala u nove sredine, no znatan je i broj onih koji nisu uspjeli osigurati uvjete za život.

Upravo oni koji nemaju riješeno stambeno pitanje u Srbiji i Hrvatskoj, a državljani su BiH, imat će prednost da budu dio ovog projekta. Također, svi oni će imati pravo izbora, hoće li da im se obnove kuće u ranijem mjestu prebivališta ili će im krov nad glavom biti osiguran u nekom drugom mjestu u BiH koje odaberu – rekao je Ljubić.

Regionalni stambeni program je zajednička inicijativa BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, a podržava je međunarodna zajednica. Cilj je incijative povratak ukupno oko 74.000 raseljenih u sve četiri zemlje. BiH bi u 2013., trebala na raspolaganju imati 80 milijuna eura u tu namjenu.

Na donatorskoj konferenciji u Sarajevu u travnju 2012., Fondu regionalnog stambenog zbrinjavanja najveći dio sredstava obećala je Europska unija, u iznosu nešto većem od 234 milijuna eura.

seebiz

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari