Connect with us

BiH

Za ratni zločin nad Hrvatima i Bošnjacima uhićeno 13 osoba. Pogledajte njihova imena

Objavljeno

-

Pripadnici SIPA-e jutros su na području Doboja i Teslića uhitili osumnjičene za ratne zločine počinjene 1992. godine Andriju Bjeloševića (60), Milana Savića (62), Dušana Kuzmanovića (59), Predraga Markočevića (57), Marinka Đukića (50) i Miroslava Pijunovića (58), priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Uhićeni su i Dobrivoj Ćulibrk (58), Dragan Marijanović (43), Dario Slavuljica (41), Saša Gavranović (48), Predrag Subotić (42), Vitomir Dević (47) i Zoran Šljuka (57).

sipaMeđu uhićenima osumnjičenim za ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti se nalaze i nekadašnji visoki dužnosnic policijskih struktura, kao i pripadnici oružane formacije “Miće”, koji su osumnjičeni za zločine na području Teslića i okoline.

Riječ je o predmetu kategorije dva, odnosno predmetu u kojem je istraga započeta u tužiteljstvu Haškog tribunala, nakon čega je predmet ustupljen pravosuđu BiH.

Iz Tužiteljstva navode da su oni osumnjičeni da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na području Doboja i Teslića, u kojima je ubijeno najmanje 40 žrtava, te izvršili progon, prisilno preseljenje i nezakonito zatočenje više stotina osoba, kao i pljačkanje i razaranje imovine žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na tom području, prenosi Srna.

Istraga u ovom predmetu, odnosi se na ratne zločine koje su počinili pripadnici oružane formacije “Miće”, a u okviru kojih je izvršen prisilni progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva iz Teslića i većeg broja okolnih naselja, navodi se u priopćenju.

Tužiteljstvo BiH je priopćilo da su ove osobe, koje su pod istragom, osumnjičene da su počinile krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni će biti predati tužitelju koji će ih ispitati, nakon čega će donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora ili zabrane u skladu sa zakonom.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske na pruženoj podršci i asistenciji na terenu tokom realizacije aktivnosti i istrage, kao i pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH na pruženim informacijama.
izvor:dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari