Pratite nas

BiH

HVO Sarajevo je predstavljao respektabilnu vojnu organizaciju.

Objavljeno

na

Za slobodu Sarajeva život je položilo 106 bojovnika, no i dalje nemaju spomenika

U ulici Trg heroja u Sarajevu jučer je otvoren Memorijalni centar “Obrana Novog Sarajeva”, u kojem su izloženi plakati, fotografije, ratni dokumenti, zastave i oružje koji svjedoče o obrani te općine.

Memorijalni centar je posvećen svim pripadnicima Armije RBiH, šehidima, poginulim braniteljima i braniteljskim jedincima, pa tako i pripadnicima HVO Sarajevo.

[ad id=”93788″]

Prvi ratni predsjednik i utemeljitelj HVO-a Sarajevo Marinko Pejić istakao je da ratni dokumenti i fotografije iz arhive HVO-a Sarajevo, koji su izloženi u tom muzeju, svjedoče o pravednoj i hrabroj borbi gotovo 5.000 bojovnika HVO-a Sarajevo za slobodu Sarajeva i BiH, a koja je do sada, ipak, bila marginalizirana prigodom obilježavanja različitih obljetnica i proslava.

Zbog toga, smatra on, ova izložba za članove Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo ima povijesni značaj.

– U cjelini uzevši, može se reći da su uloga i značaj HVO Sarajevo, i pored mnogih slabosti i zastranjivanja pojedinih njegovih čelnika, ipak nezanemarljivi, posebice kad se uzmu u obzir uvjeti u kojima je nastao i djelovao. HVO Sarajevo je predstavljao respektabilnu vojnu organizaciju, koja je ujedinjavala Sarajevo, jer su u njegovim postrojbama u cijelom gradu bili pripadnici svih nacionalnosti – pojasnio je.

Kao glavne značajne karakteristike HVO Sarajevo istaknuo je upravo tu multinacionalnu strukturu te njegovanje i čuvanje međusobnog povjerenja, suradnje i solidarnosti različitih naroda.

– Sarajevski HVO bi ostao u svakom pogledu do kraja “sarajevski” da nije bilo utjecaja sa strane, Grude i Zagreb, i njegova bi uloga bila mnogo značajnija i za obranu Sarajeva i za izgradnju suživota u njemu. Za slobodu Sarajeva svoje živote dalo je 106 bojovnika HVO Sarajevo, a više od 260 ih je ranjeno – naglasio je.

Nažalost, zaključio je, poginuli još nemaju spomen-obilježje u gradu, priopćeno je iz Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Muškarac iz BiH uhićen zbog terorističkog masakra u Parizu 2015.

Objavljeno

na

Objavio

Kako prenose mediji, njemačke vlasti pripremaju izručenje državljanina Bosne i Hercegovine u Belgiju.

“Belgijske vlasti izdale su europski uhidbeni nalog zbog poticanja terorističke organizacije povezane s terorističkim napadima, uključujući i napad na koncertnu dvoranu Bataclan 13. studenog 2015. godine u Parizu”, poručili su njemačka federalna policija i tužiteljstvo u Dresdenu u zajedničkoj izjavi.

Podsjetimo, teroristički napad na koncertnu dvoranu Bataclan izveden je za vrijeme rock metal koncerta američke grupe Eagles of Death Metal.

Trojica napadača trojica napadača IS-a pobila 90 ljudi za vrijeme rock koncerta, dok su drugi teroristi ubijali po pariškim terasama barova i restorana i blizu nogometnog stadiona u predgrađu. Ukupno je ubijeno 130 osoba u najkrvavijim napadima izvedenima u Francuskoj.

Ubojice su nemilosrdno pucale po mladim ljudima koji su bespomoćno ležali, ozlijeđeni ili u strahu.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

OHR, EU i OESS traže istragu o prisluškivanju medija

Objavljeno

na

Objavio

Ured visokog međunarodnog predstavnika (OHR), te Izaslanstva Europske unije u Bosni i Hercegovini i misije Organizacije za sigurnost i suradnju (OESS) zatražili su u pojedinačnim komentarima istragu navoda da tamošnja sigurnosna služba OSA prati novinare i deset medijskih kuća iz Hrvatske, BiH i Srbije upozoravajući da se radi o uznemirujućim informacijama.

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik objavio je u utorak djelovodni broj dokumenta Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) od 14. travnja ove godine po kojemu su njezini agenti stavili pod nadzor deset medija, među kojima su i Večernji list i Nacional te mediji iz BiH i Srbije Dnevni avaz, Radio televizija Republike Srpske, Dnevni list, Poskok.info, Dnevno.ba, Večernje novosti, Kurir i Informer. Iz OHR-a su u odgovoru medijima u Mostaru pozvali domaće institucije da temeljito istraže navode o praćenju medija.

“Rješavanjem ovog pitanja trebaju se baviti nadležne domaće institucije. OHR bi želio istaknuti da je sloboda medija jedan od središnjih stupova demokratskog društva, pa je stoga trebaju štititi politički lideri i mjerodavne institucije“, navodi se u reagiranju Ureda visokog međunarodnog predstavnika u BiH. Izaslanstvo Europske unije u BiH navodi kako je sloboda medija jedan od temeljnih uvjeta za približavanje zemlje u članstvo unije.

“Sloboda medija i sigurnost novinara ključni su pokazatelji spremnosti bilo koje zemlje za pridruživanje Europskoj uniji, a koje EU pomno prati. Od bh. vlasti se očekuje da ne toleriraju bilo kakve prijetnje ili napade na medije, dok nadležne pravosudne institucije trebaju osigurati da se pokrenu odgovarajuće pravne radnje u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima”, navodi Izaslanstvo Europske unije u BiH.

Voditelj misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju Bruce Berton ocijenio je uznemirujućim navode o praćenju i pokušaju stavljanja nadzora nad medijima.

“Navodi o nadzoru i praćenju medija, ako se potvrde, bili bi uznemirujući, jer bi moglo doći do povećanja rizika s kojima se novinari suočavaju, podrivanja povjerenja u kredibilitet novinara, kao i podrivanja poštivanja važnosti neovisnog novinarstva”, navodi se u pisanoj izjavi američkog diplomata na čelu misije OESS-a u BiH. Pri tome je ocijenio kako se navodi o praćenju medija ne bi trebali ‘politizirati i koristiti za političke dobiti, nego bi ih trebali riješavati nadležna tijela”.

Predsjedavajući BiH Predsjedništva Milorad Dodik optužio je čelnika stranke SDA Bakira Izetbegovića za udar na medije. On je OSA-u nazvao ‘otuđenim centrom moći’. Predstavnici medijskih kuća zatražili su temeljitu istragu navoda o prisluškivanju medija.

(Hina)

 

Tko ‘prati’ medije, radi na rušenju države BiH – Ovo nema veze s bilo kakvim normama demokracije

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari