Connect with us

BiH

HVO Sarajevo je predstavljao respektabilnu vojnu organizaciju.

Objavljeno

-

[su_heading size=”19″]Za slobodu Sarajeva život je položilo 106 bojovnika, no i dalje nemaju spomenika[/su_heading]

U ulici Trg heroja u Sarajevu jučer je otvoren Memorijalni centar “Obrana Novog Sarajeva”, u kojem su izloženi plakati, fotografije, ratni dokumenti, zastave i oružje koji svjedoče o obrani te općine.

Memorijalni centar je posvećen svim pripadnicima Armije RBiH, šehidima, poginulim braniteljima i braniteljskim jedincima, pa tako i pripadnicima HVO Sarajevo.

[ad id=”93788″]

Prvi ratni predsjednik i utemeljitelj HVO-a Sarajevo Marinko Pejić istakao je da ratni dokumenti i fotografije iz arhive HVO-a Sarajevo, koji su izloženi u tom muzeju, svjedoče o pravednoj i hrabroj borbi gotovo 5.000 bojovnika HVO-a Sarajevo za slobodu Sarajeva i BiH, a koja je do sada, ipak, bila marginalizirana prigodom obilježavanja različitih obljetnica i proslava.

Zbog toga, smatra on, ova izložba za članove Udruge organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO Sarajevo ima povijesni značaj.

– U cjelini uzevši, može se reći da su uloga i značaj HVO Sarajevo, i pored mnogih slabosti i zastranjivanja pojedinih njegovih čelnika, ipak nezanemarljivi, posebice kad se uzmu u obzir uvjeti u kojima je nastao i djelovao. HVO Sarajevo je predstavljao respektabilnu vojnu organizaciju, koja je ujedinjavala Sarajevo, jer su u njegovim postrojbama u cijelom gradu bili pripadnici svih nacionalnosti – pojasnio je.

Kao glavne značajne karakteristike HVO Sarajevo istaknuo je upravo tu multinacionalnu strukturu te njegovanje i čuvanje međusobnog povjerenja, suradnje i solidarnosti različitih naroda.

– Sarajevski HVO bi ostao u svakom pogledu do kraja “sarajevski” da nije bilo utjecaja sa strane, Grude i Zagreb, i njegova bi uloga bila mnogo značajnija i za obranu Sarajeva i za izgradnju suživota u njemu. Za slobodu Sarajeva svoje živote dalo je 106 bojovnika HVO Sarajevo, a više od 260 ih je ranjeno – naglasio je.

Nažalost, zaključio je, poginuli još nemaju spomen-obilježje u gradu, priopćeno je iz Udruge umirovljenika i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo.

Dnevnik.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari