Pratite nas

Analiza

Za sve je kriva 14. Vlada RH II

Objavljeno

na

 114. sjednica Vlade RH u Puli, (13.09.2018.) bacila je novo svjetlo na već staru analizu: Za sve je kriva 14. Vlada RH.

Na 114. sjednici Vlade RH, Točka 3. (PDF,495 stranica) jasno kaže da je proračun opće države (nacionalna metodologija) u VIŠKU 1,593 milijarde kuna, stoga sam „prisiljen“ napisati novu projekciju za cijelu 2018. godinu.

Za treće tromjesečje 2018., iako još traje, očekujem rast BDP-a na razini cca 3,0 %, ovisno o inflaciji, odnosno na razini cca nešto višoj od 106 milijardi kuna.

Za četvrto tromjesečje 2018. isto očekujem rast BDP-a na razini od cca 3,0 %, ovisno o inflaciji, odnosno na razini cca nešto višoj od 96 milijardi kuna.

Prevedeno, na razini cijele 2018. godine BDP procjenjujem na razini cca 383 milijarde kuna i istovremeno ukupan rast BDP-a na razini cca 2,7% – 2,9 %, naravno, ovisno o visini inflacije.

Također očekujem daljnje smanjenje Javnog duga RH na kraju 2018. godine u visini cca 284 – 285 milijardi kuna, ovisno o Tečaju na kraju godine, odnosno do razine cca 74,3 %  ili manje u odnosu na BDP.

Na sve navedeno moram si uzeti u obzir i eventualne posljedice u brodogradnji i slično koje mogu ove projekcije malo i „poremetiti“, ali ne u tolikoj drastičnoj mjeri već eventualno za poneki deseti dio postotka.

Dužnost mi je podsjetiti čitatelje i na temelju čega dijelim ovaj optimizam, stoga idemo redom.
____________

Činjenica je da HZZ svaki mjesec iz evidencije briše neke osobe s popisa nezaposlenih iz raznih razloga pa i zbog „neaktivnosti“, ali istovremeno HZZ svaki mjesec i upisuje osobe iz „neaktivnosti“, a o čemu se medijski „šuti na sva zvona“ i želi se prikazati da su svi ili izbrisani ili i iselili iz RH što je notorna LAŽ u koju mogu povjerovati samo neznalice, osobe smanjene inteligencije ili „muljatori“ svakih boja i manipulatori javnosti.

Zbog istine prilažem obrađenu Tablicu HZZ-a.

Drugi razlog optimizmu jeste također obrađena i objedinjena Tablica HZMO-a:

U Tablici se jasno vidi da broj osiguranika- zaposlenika raste u usporedbi s prošlim godinama.

Tablica ispod: Odnos broja korisnika mirovina i osiguranika- zaposlenika također je u porastu u odnosu na protekle godine i ona je dodatni „osigurač“ i potvrda svega napisanog.


PO svim projekcijama i simulacijama sa velikim optimizmom držim da će HZZO i ove 2018. godine poslovati u plusu. (ovdje nisu uračunata dugogodišnja dugovanja jer nitko nema „čarobni štapić).

Da sad napišem da će 2018. Proračun opće države (ESA 2010.) biti u VIŠKU (suficitu) nekih cca 3 milijarde kuna, neki bi se zaprepastili i rekli: „..nu ga…to mu Plenković plaća da tako piše….“, ali biti ću još optimističniji i javno reći, da se ne iznenadimo, da će ukupan Proračun opće države (ESA 2010.) u 2018. godini biti u višku i iznad 1,0 % BDP-a odnosno više od 3,83 milijarde kuna.
(  Da sam „hrabriji“, napisao bih da ovaj višak očekujem i na razini malo višoj i od 4 milijarde HRK odnosno „zaokruženo“ na cca 1,2 % BDP-a. )

Vrijeme će pokazati koliko sam i jesam li u pravu, ali ovako kažu osobne projekcije, simulacije i izračuni po osobnim metodologijama.

Da ne bi sve bilo „super“ ili „navijački“, moram napomenuti da će Državni proračun zabilježiti manjak, isti ili nešto veći od 2017. godine.

Nakon ovoga, realno je očekivati da će nam najmanje jedna Agencija (od tri najpopularnije u svijetu) podići kreditni rejting za još jednu razinu. Iako bi trebale sve tri Agencije prebaciti naš kreditni rejting u „Investicijski“, toliki optimist još nisam jer oni ionako uvijek kasne i „pale na guranje“, ali do kraja 2019. je sasvim realno da napokon kreditni rejting RH prijeđe u „Investicijski“, što automatski za sobom povlači i niže kamate na reprogram kredita i zajmova kao i dodatne uštede Proračunu.

POGLED NA MIROVINE


Izuzetno osjetljivo pitanje za sve, a najviše za one najugroženije.

Pođimo redom:

Da nije bilo tzv. LEX AGROKOR, danas bi cijela RH bila „zavijena u crno“, HZZ bi brojio negativne brojke pa čak i rekorde u broju nezaposlenih, gospodarstvo bi bilo u „rasulu“, plaće neredovite, mirovine bi ostale iste ili bi se opet smanjile, …… ili u najkraćim crtama: KAOS!

Bogu dragom hvala i najboljoj 14. Vladi RH na čelu s g. Andrejem Plenkovićem što su uspješno odradili najveći dio posla i otklonili ovakav crni scenarij.

Zahvaljujući kardinalnim potezima (i svim ostalima) najveća opasnost za RH je anulirana i plaće rastu (iako ne baš najpravednije, ali rastu), a zahvaljujući rastu plaća (bruto) rasle su i mirovine. Ne slažem se s Ministrom rada i mirovinskog sustava g. Pavićem, da su mirovine narasle ukupno (4 usklađivanja) za 6,3 %, već su mirovine narasle za 6,53 %, a tzv. „povlaštene“ za 17,183%.

Od ovih „povlaštenih mirovina cca 35 000 odnosi se na HRVI, hrvatske branitelje i njihove obitelji, a ostalih cca 11 000 na umirovljene: Akademike, Saborske zastupnike, Borce NOR-a, rudare, oboljele od azbestoze, ….. kojima je 12. Vlada RH na čelu s g. Z.M. smanjila mirovine za 10 % iznad 5 000 HRK.

Već sam nekoliko puta javno pisao da nisam pobornik „švicarske formule“, iako i ona ima dobrih strana, već da se mirovine usklađuju na potpuno drugi način, tj. da se nakon izračuna usklađivanja mirovina, zbroji ukupan iznos potrebnog novca te da se isti ravnopravno raspodijeli na sve umirovljenike. Naravno, za ovo je potreban Zakon ili Uredba Vlade RH uz jednostavno obrazloženje:

„ Tijekom godina usklađivanja mirovina došlo je do prevelike razlike između najmanje i najviše mirovine, stoga se predlaže da se usklađivanje  ( za npr. 2018., 2019. ) mirovina izvrši na način da se nakon izračuna postotka usklađivanja mirovina ukupna potrebna novčana sredstva ravnomjerno raspodjele na svakog umirovljenika u RH i to im postaje osnovica za buduća vremena.“

Na žalost, u Saboru nikada nisam čuo ovakav ili sličan prijedlog (za koji je potreban Zakonski okvir) i to me dodatno rastužuje. Naime, protiv ovakve raspodjele, razmišljanja sam da se nitko tko ima mirovinu iznad prosjeka ne bi „bunio“ jer je tijekom vremena uistinu napravljena prevelika razlika baš po aktualnom modelu „švicarske formule“ koja u konačnici dodatno povećava zaostatak za prosječnom plaćom u RH.

Najtužnije je da predstavnik HSU, g. Silvano Hrelja još o tom nije prozborio ni riječi (ako jeste, unaprijed se ispričavam).

Međutim, nikad nije kasno, pa tako ni za buduća vremena jer po sadašnjim projekcijama inflacije i rasta bruto plaća u RH već se može očekivati iduće usklađivanje mirovina u RH (proljeće 2019.) u visini cca 1,0 %, a za drugi dio godine (rujan 2019.)  cca 1% – 2,0 % i ili više.

Postoji i drugi način, a to je aktiviranje „starog“ prijedloga (2016.) bivšeg saborskog zastupnika BUZ-a, g. Milivoja Špike da se umirovljenicima omogući makar simbolična „božićnica“, naravno i da to ne utječe na eventualne gubitke zbog prelaska limita za neke beneficije.
Treći način jeste da se umirovljenicima s najnižom mirovinom poveća mirovina za određeni postotak ili pak da se novo usklađivanje mirovina ne odnosi na umirovljenike koji imaju primanja (npr. 30 % – 50 % ) više od prosječne mirovine u RH.

Na samu mirovinsku reformu, koja je i najosjetljivija i najvažnija za svaku državu, ne mogu se još osvrnuti jer nije ni stigla u saborsku proceduru i još će se o njoj jako dugo „lomiti koplja“, ali ni onda sigurno neće biti savršena jer SAVRŠENSTVO je samo jedno, a to je dragi Bog!

Koliko me sjećanje služi, g. Andrej Plenković je u predizbornoj kampanji obećao da će mirovine u 4 godine rasti 5,0 %, a u dvije godine  iza „ustoličenja“ 14. Vlade RH već su narasle za 6,53 %, odnosno 17, 183 %.

Nakon svega napisanog, moram si i svim čitateljima, a poglavito umirovljenicima postaviti pitanje: Što bi se dogodilo da su „veliki Hrvati“ sa svojim satelitima srušili najbolju i najuspješniju 14. Vladu RH??

Jako teško pitanje , a najlakši odgovor: KAOS!

Apsolutna potpora najboljoj 14. Vladi RH kojoj je na čelu cjelokupnog tima g. Andrej Plenković!

Kako god okrenuli,

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

ZA SVE JE KRIVA 14. VLADA RH

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Analiza

16 spornih točaka iz ‘Marrakecha’ – traže se odgovori

Objavljeno

na

Objavio

Sporazum iz Marrakecha, odnosno UN-ov Globalni sporazum o migracijama ne izaziva kontroverze samo u Hrvatskoj, već i u Njemačkoj koja je najčešća “željena destinacija” ilegalnih imigranata koji raznim rutama dolaze u Europsku uniju. Upravo zbog sporazuma vodila se jučer velika politička bitka u njemačkom Bundestagu i prilično je neizvjesno hoće li Njemačka potpisati ovaj nedorečen i nejasan dokument. Izdvajamo šesnaest točaka po kojima je njemački Bild tražio objašnjenje vlade, šesnaest točaka koje su i za Hrvatsku podjednako bitne, piše Bernard Karakaš/VečernjiList

1. Migracije su uvijek bile “izvor bogatstva, inovacija i održivog razvoja”, stoji u sporazumu. No na temelju čega je izveden taj zaključak?
Ova tvrdnja o dobrobitima imigranata i migracija jedan je od temelja sporazuma, no nigdje nije navedeno odakle su izvučeni ti podaci niti su priloženi bilo kakvi pokazatelji. Naravno, migracije mogu biti dobre za razvoj društva, no to nije uvijek slučaj niti je to zajamčeno.

2. Prema tekstu sporazuma, države potpisnice trebaju “zaštititi pravo na slobodu govora”, ali i “rasističkim medijima uskratiti financiranje”. Tko o tome odlučuje?
Znači li ovaj dio sporazuma da bi države trebale uvesti svojevrsnu cenzuru te gdje je granica do koje je dopušteno govoriti ili pisati protiv migracija. Znači li to da bi se manjak entuzijazma i potpore migracijama i imigrantima mogao odmah proglašavati rasizmom?

3. Liječnici i granični službenici trebali bi se ponašati prema imigrantima uzimajući u obzir njihov spol, ali i njihovo kulturno nasljeđe. Kako to objasniti i provesti?
Znači li to da muški liječnici ne bi smjeli liječiti imigrantice. Ujedno, znači li to da granični službenici ne bi smjeli zahtijevati od imigrantica da skinu veo kojim prekrivaju lice kako bi usporedili njihovo lice s fotografijom u putovnici?

4. Kako bi se izbjegla pojava ljudi bez državljanstva, djeci rođenoj na teritoriju druge države treba automatski dodijeliti državljanstvo zemlje u koju roditelji planiraju ići ili zemlje u kojoj je dijete rođeno. Krše li se time ustavi i zakoni zemalja EU?
Ovo rješenje podsjeća na zakonsko rješenje kakvo u ovome trenutku postoji u SAD-u, no nije u skladu sa zakonodavstvom zemalja članica Europske unije. I njemački i zakoni Republike Hrvatske kršili bi se kad bi se djeci rođenoj na njemačkom, odnosno hrvatskom teritoriju, u tranzitu, automatski dodjeljivalo državljanstvo, putovnica i domovnica.

5. Prema nacrtu sporazuma, “sankcije protiv ilegalnih imigranata trebale bi biti ponovno razmotrene i ukinute, bez obzira na to je li i sada riječ o proporcionalnim, nediskriminirajućim i balansiranim mjerama. Znači li to bezakonje?
Vrlo kontroverzan dio sporazuma budući da ono što nije kažnjivo u praktičnom je smislu dozvoljeno. U tom kontekstu ilegalni prelasci granica postali bi legalni. Ujedno, tko odlučuje jesu li mjere i politike pojedinih zemalja diskriminatorne ili ne?

6. U budućem sporazumu spoji kako je “pravo svih ljudi da posjeduju dokumente” te kako zemlje u koje migranti putuju trebaju izdati svoje dokumente. No je li to moguće u svim slučajevima?
Pitanje je odnosi li se ovakvo pravilo na sve slučajeve, odnosno što se događa s ilegalnim imigrantima koji tijekom svog putovanja jednostavno bace u smeće putovnicu svoje domicilne države i ustvrde kako putuju u Njemačku, Italiju, Francusku ili Hrvatsku. Treba li im ta zemlja odmah izdati dokumente?

7. Zabranjuju se “zločini iz mržnje” prema imigrantima. Što su “zločini iz mržnje”?
Njemačko, kao ni zakonodavstvo cijelog niza članica EU ne poznaje kategoriju “zločina iz mržnje”. Tko je taj tko će procjenjivati je li neki zločin počinjen iz mržnje ili ne. Uostalom, zločini su zločini, bez obzira na koga se odnosili i koga pogađali, i kazne su uvijek iste za sve počinitelje. Ne čini li se ovdje diskriminacija prema mogućim žrtvama zločina u njihovim domicilnim zemljama?

8. Slobodno kretanje imigranata i liberalizacija viznog režima su zajamčeni. No je li to uvijek ispravno?
Liberalizacijom viznog režima bilo bi olakšano kretanje radnika, no među njima i cijelog niza socijalnih slučajeva koji mogu narušiti sustave drugih država. Unutar Europske unije dosta je negodovanja zbog liberalizacije kretanja Bugara i Rumunja jer upravo iz ovih dviju zemalja dolazi veliki broj nezaposlenih primatelja socijalne pomoći u zapadnim državama EU. Zbog toga čak i dio zemalja članica traži da se uvedu svojevrsne liste država na koje se liberalizacija kretanja ljudi ne bi odnosila, bar ne u ovolikoj mjeri kakva je danas. Pitanje je kako bi pravilo liberalizacije kretanja ljudi koristili imigranti iz zemalja Bliskog istoka, središnje Azije ili Afrike.

9. Prema nacrtu, “koordinirana kontrola granica” trebala bi osigurati “siguran prelazak granica”. Što to znači?
I u ovome trenutku kontrola granica između dviju država koordinira se između njihovih graničnih službi. Je li ovdje riječ o nečemu što do sada nije navedeno ili je možda u pitanju normalizacija procedura koje se sada provode samo u iznimnim slučajevima?

10. “Ciljani programi potpore” kojima se potiču “trgovinski i poduzetnički pothvati imigranata” trebaju biti financirani. Tko to plaća i postavlja li to poduzetnike zemalja primateljica u neravnopravan položaj?
Iz državnog proračuna potrebno bi, dakle, bilo sufinancirati pokretanje tvrtki i poslova imigranata, pri čemu stanovnici zemlje primateljice, bila to Njemačka, Hrvatska ili neka treća zemlja, na takve potpore ne bi mogli računati. Ovime se ruši načelo tržišnog natjecanja, ravnopravnosti, ali se i uvodi i svojevrsna diskriminacija domaćih tvrtki koje pune državne proračune iz kojih bi se financirala njihova konkurencija koju osnivaju imigranti.

11. Marakeški sporazum predlaže i “međusobno priznavanje stranih kvalifikacija, kao i neformalnog obrazovanja”. Je li razina obrazovanja doista ista?
Vrlo je veliko pitanje stvarne vrijednosti kvalifikacija jer je teško uspoređivati visokoškolske ustanove u zapadnom svijetu i zemljama Trećeg svijeta. Prema njemačkim standardima, razina znanja inženjera iz Sudana sada ne udovoljava toj tituli, odnosno nije moguća nostrifikacija. Slična je stvar i s cijelim nizom ostalih fakulteta. I što učiniti s liječnicima koji su diplome stekli u Addis Abebi ili Kinshasi. Treba li im bez ikakvih nostrifikacija omogućiti, na primjer, izvođenje operacija u europskim bolnicama?

12. Radnici migranti svih razina obrazovanja trebaju primiti socijalnu zaštitu. Do koje razine?
Naravno, socijalnu zaštitu zaslužuju svi ljudi, bez obzira na njihovo porijeklo ili zemlju rođenja. No tko će definirati do koje se razine uvode socijalna prava imigranata te hoće li ona biti manja, veća ili jednaka pravima domicilnog stanovništva u zemljama primateljicama?

13. Prema navodima iz sporazuma, vlade zemalja trebaju “izbjeći polarizaciju i ojačati povjerenje javnosti u migracijsku politiku”. Kako to ostvariti?
Već je sada javnost europskih zemalja dobrim dijelom skeptična prema migrantima i procesima ilegalnog useljenja. Ne samo u Mađarskoj, Italiji ili Austriji već i u Njemačkoj, pa i u Hrvatskoj. Kako se ijedna zemlja može obavezati da će djelovati na javno mnijenje i što ako u tome ne uspije.

14. Nacrt Sporazuma iz Marrakecha poziva se na “pozitivne učinke” i “pozitivne doprinose” imigracija. No gdje je druga strana priče?
U cijelom se sporazumu na više mjesta ističu pozitivni učinci migracija i doprinosi koje one daju društvu. No problem je u tome što se prikazuje samo jedna strana priče te se nigdje ne spominju i negativni učinci migracijskih procesa koji neosporno postoje pa se stječe dojam da je sporazum neobjektivno pripremljen.

15. Sporazum nalaže i ponovno ujedinjenje obitelji imigranata. Kako to izvesti i do koje razine?
U nacrtu sporazuma ne definira se tko plaća ponovno ujedinjenje obitelji imigranata, odnosno tko plaća trošak njihova smještaja i boravka u zemlji primateljici, ali ni što znači pojam obitelji. Je li riječ samo o supružnicima i djeci ili i o široj obitelji.

16. Možda najbitnije pitanje: zašto se u sporazumu na 45 mjesta navodi da se države potpisnice obvezuju?
Iako se Sporazum iz Marrakecha predstavlja kao “skup preporuka”, na čak 45 mjesta u dokumentu navodi se da se potpisnice na nešto obavezuju. Istovremeno u preambuli piše – Globalni pakt jača suvereno pravo država da sami određuju vlastitu migracijsku politiku.

VečernjiList

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Gotovo nitko od Hrvata nije glasao za Komšića

Objavljeno

na

Objavio

Željko Komšić je po treći put bošnjačkim glasovima oktroisani insan na izboru za hrvatskog člana Predsjedništva te postao legitimni bošnjački član Predsjedništva i ubrzo (20.11.) će preuzeti svoje mjesto kao bošnjački član Predsjedništva zajedno sa srpskim članom Predsjedništva, Dodikom, i članom Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda, Džaferovićem.

Jednostavnom analizom, tj.pogledom na kartu gdje većinski žive Hrvati a gdje je Komšić dobio najviše glasova, može se zaključiti da je Komšić gotovo sve glasove dobio od Bošnjaka.

To je nepobitna činjenica ali nas to ovdje ne interesira. Ovdje ću pokušati djelimično analizirati Komšićev utjecaj na glasovanje sarajevskih Hrvata.

Iz ličnog kontakta sa ostalim Hrvatima u Sarajevu, obitelj i prijatelji, mi je jasno da gotovo nitko od Hrvata nije glasao za Komšića.

Ali za koga su glasali na ovim izborima a za koga na prošlim?

Moje iskustvo, a i rezultati na izborima, govori da sarajevski Hrvati zbilja ne glasaju većinski za HDZ.

Mislim da sarajevski Hrvati i sarajevski Srbi uglavnom glasuju za Našu stranku (mlađi ljudi) ili za SDP (starija generacija) ali za ovu potvrdu bi trebala malo dublja analiza. Ono što ću analizirati ovdje jeste utjecaj Komšića na odnos Hrvata prema Čoviću i HDZu.

„Gradsku zonu“ u Sarajevu čine četiri općine (od zapada prema istoku), Novi Grad, Novo Sarajevo, Centar i Stari Grad.

U periodu od početka rata do danas ogroman broj Hrvata je napustio Sarajevo u raznim pravcima tako da je broj Hrvata koji glasuju na izborima relativno mali.

U općini Novi Grad je 2014. godine za HDZ glasovalo 443 osobe a za Dragana Čovića 597 osoba. To su dakle osobe koje su tako glasovale na izborima na kojima nije bilo Željka Komšića.  Četiri godine poslije, 2018. godine, u općini Novi Grad za HDZ su glasovale 534 osobe (porast od 20.54%) dok je za Dragana Čovića glasovalo 889 osoba što je porast od čak 48.91%. Izbori u 2018. su izbori u kojima se Komšić kandidirao.

U općini Novo Sarajevo u 2014. godini je za HDZ glasovalo 500 a za Dragana Čovića 689 osoba dok je u 2018. godini za HDZ glasovalo 586,  osoba (porast od 17.2%) a za gospodina Čovića 920 osoba (porast od 33.53%).

Općina Centar je slična prethodnim općinama. Na izborima iz 2014. godine, na kojima nije bilo Komšića, u općini Centar je za HDZ glasovalo 261 osoba a za Čovića 453 osobe dok je 2018. godine kada se kandidirao Komšić za HDZ glasovalo 337 osoba (povećanje od 29.12%) a za Čovića 640 osoba (porast za 41.28%).

Potpuno ista situacija je naravno i u općini Stari Grad u kojoj je na izborima 2014. godine za HDZ glasovalo samo 41 osoba a za Čovića 76 osoba da bi četiri godine poslije, 2018. godine, za HDZ glasovalo 70 osoba (+70.73%) a za Dragana Čovića 108 osoba (+42.11%).

Dakle, u sve četiri gradske općine se broj glasova za HDZ a i za Dragana Čovića povećao i to za 17.2% do 70.73%. Ukupni porast glasova, kada uzmemo u obzir sve gradske općine, za HDZ je 22.65% a za gospodina Čovića 40.89%. Željko, ljevičar alkoholičar koji jedva preživljava i izmiruje rate kredita sa svojih jadnih 6000-7000KM, je dakle utjecao na sarajevske Hrvate na način da je nas čak 40.89% više glasalo za Dragana Čovića nego prije četiri godine.

Sem što je radikalizirao sarajevske Bošnjake uspio je HDZirati sarajevske Hrvate kojima su, iako uglavnom antiHDZi, odjednom Dragan Čović i HDZ postao prihvatljiv. Vjerujte mi na riječ kada kažem da sarajevski HDZ i Trlin to apsolutno ničim zaslužili nisu. Sve je to zasluga gospodina Komšića. Postotak Hrvata koji je 2018 godine glasovao za HDZ i Čovića je vjerojatno i veći obzirom da je veliki broj Hrvata pobjegao iz Sarajeva u zadnje četiri godine.

Samo još da dodam da je velika šteta za HDZ i HNS što ranije nekako nisu uključili Našu stranku u pregovore o izmjeni Izbornog zakona jer bi HDZ, nakon radikalnih izjava predsjednika Naše stranke Kojovića u kojima govori da je za Našu stranku neprihvatljivo da se implementira presuda Ustavnog suda BiH (najvišeg tijela u BiH) kao i da će se za svoje ljudsko pravo, ljudsko pravo na popis iz 1991. godine, boriti ako treba do Strasbourga vjerojatno utrostručio svoje glasove od Hrvata u Sarajevu. Jedina svijetla točka Naše stranke za sarajevske Hrvate je trenutno još Boriša Falatar ali ne bi me čudilo da ga izbace ubrzo iz stranke ili da se Falatar vrati u Pariz. Da su uključili Našu stranku ranije u pregovore možda bi HDZ čak prešao i izborni prag u Sarajevu a Dražen Trlin bi se nakon 20ak godina smucanja po HDZ listama konačno negdje pošteno uhljebio (Sarajevska županija).

Hrvat iz Sarajeva/Poskok.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari