Connect with us

Analiza

Za sve je kriva 14. Vlada RH II

Objavljeno

on

 114. sjednica Vlade RH u Puli, (13.09.2018.) bacila je novo svjetlo na već staru analizu: Za sve je kriva 14. Vlada RH.

Na 114. sjednici Vlade RH, Točka 3. (PDF,495 stranica) jasno kaže da je proračun opće države (nacionalna metodologija) u VIŠKU 1,593 milijarde kuna, stoga sam „prisiljen“ napisati novu projekciju za cijelu 2018. godinu.

Za treće tromjesečje 2018., iako još traje, očekujem rast BDP-a na razini cca 3,0 %, ovisno o inflaciji, odnosno na razini cca nešto višoj od 106 milijardi kuna.

Za četvrto tromjesečje 2018. isto očekujem rast BDP-a na razini od cca 3,0 %, ovisno o inflaciji, odnosno na razini cca nešto višoj od 96 milijardi kuna.

Prevedeno, na razini cijele 2018. godine BDP procjenjujem na razini cca 383 milijarde kuna i istovremeno ukupan rast BDP-a na razini cca 2,7% – 2,9 %, naravno, ovisno o visini inflacije.

Također očekujem daljnje smanjenje Javnog duga RH na kraju 2018. godine u visini cca 284 – 285 milijardi kuna, ovisno o Tečaju na kraju godine, odnosno do razine cca 74,3 %  ili manje u odnosu na BDP.

Na sve navedeno moram si uzeti u obzir i eventualne posljedice u brodogradnji i slično koje mogu ove projekcije malo i „poremetiti“, ali ne u tolikoj drastičnoj mjeri već eventualno za poneki deseti dio postotka.

Dužnost mi je podsjetiti čitatelje i na temelju čega dijelim ovaj optimizam, stoga idemo redom.
____________

Činjenica je da HZZ svaki mjesec iz evidencije briše neke osobe s popisa nezaposlenih iz raznih razloga pa i zbog „neaktivnosti“, ali istovremeno HZZ svaki mjesec i upisuje osobe iz „neaktivnosti“, a o čemu se medijski „šuti na sva zvona“ i želi se prikazati da su svi ili izbrisani ili i iselili iz RH što je notorna LAŽ u koju mogu povjerovati samo neznalice, osobe smanjene inteligencije ili „muljatori“ svakih boja i manipulatori javnosti.

Zbog istine prilažem obrađenu Tablicu HZZ-a.

Drugi razlog optimizmu jeste također obrađena i objedinjena Tablica HZMO-a:

U Tablici se jasno vidi da broj osiguranika- zaposlenika raste u usporedbi s prošlim godinama.

Tablica ispod: Odnos broja korisnika mirovina i osiguranika- zaposlenika također je u porastu u odnosu na protekle godine i ona je dodatni „osigurač“ i potvrda svega napisanog.


PO svim projekcijama i simulacijama sa velikim optimizmom držim da će HZZO i ove 2018. godine poslovati u plusu. (ovdje nisu uračunata dugogodišnja dugovanja jer nitko nema „čarobni štapić).

Da sad napišem da će 2018. Proračun opće države (ESA 2010.) biti u VIŠKU (suficitu) nekih cca 3 milijarde kuna, neki bi se zaprepastili i rekli: „..nu ga…to mu Plenković plaća da tako piše….“, ali biti ću još optimističniji i javno reći, da se ne iznenadimo, da će ukupan Proračun opće države (ESA 2010.) u 2018. godini biti u višku i iznad 1,0 % BDP-a odnosno više od 3,83 milijarde kuna.
(  Da sam „hrabriji“, napisao bih da ovaj višak očekujem i na razini malo višoj i od 4 milijarde HRK odnosno „zaokruženo“ na cca 1,2 % BDP-a. )

Vrijeme će pokazati koliko sam i jesam li u pravu, ali ovako kažu osobne projekcije, simulacije i izračuni po osobnim metodologijama.

Da ne bi sve bilo „super“ ili „navijački“, moram napomenuti da će Državni proračun zabilježiti manjak, isti ili nešto veći od 2017. godine.

Nakon ovoga, realno je očekivati da će nam najmanje jedna Agencija (od tri najpopularnije u svijetu) podići kreditni rejting za još jednu razinu. Iako bi trebale sve tri Agencije prebaciti naš kreditni rejting u „Investicijski“, toliki optimist još nisam jer oni ionako uvijek kasne i „pale na guranje“, ali do kraja 2019. je sasvim realno da napokon kreditni rejting RH prijeđe u „Investicijski“, što automatski za sobom povlači i niže kamate na reprogram kredita i zajmova kao i dodatne uštede Proračunu.

POGLED NA MIROVINE


Izuzetno osjetljivo pitanje za sve, a najviše za one najugroženije.

Pođimo redom:

Da nije bilo tzv. LEX AGROKOR, danas bi cijela RH bila „zavijena u crno“, HZZ bi brojio negativne brojke pa čak i rekorde u broju nezaposlenih, gospodarstvo bi bilo u „rasulu“, plaće neredovite, mirovine bi ostale iste ili bi se opet smanjile, …… ili u najkraćim crtama: KAOS!

Bogu dragom hvala i najboljoj 14. Vladi RH na čelu s g. Andrejem Plenkovićem što su uspješno odradili najveći dio posla i otklonili ovakav crni scenarij.

Zahvaljujući kardinalnim potezima (i svim ostalima) najveća opasnost za RH je anulirana i plaće rastu (iako ne baš najpravednije, ali rastu), a zahvaljujući rastu plaća (bruto) rasle su i mirovine. Ne slažem se s Ministrom rada i mirovinskog sustava g. Pavićem, da su mirovine narasle ukupno (4 usklađivanja) za 6,3 %, već su mirovine narasle za 6,53 %, a tzv. „povlaštene“ za 17,183%.

Od ovih „povlaštenih mirovina cca 35 000 odnosi se na HRVI, hrvatske branitelje i njihove obitelji, a ostalih cca 11 000 na umirovljene: Akademike, Saborske zastupnike, Borce NOR-a, rudare, oboljele od azbestoze, ….. kojima je 12. Vlada RH na čelu s g. Z.M. smanjila mirovine za 10 % iznad 5 000 HRK.

Već sam nekoliko puta javno pisao da nisam pobornik „švicarske formule“, iako i ona ima dobrih strana, već da se mirovine usklađuju na potpuno drugi način, tj. da se nakon izračuna usklađivanja mirovina, zbroji ukupan iznos potrebnog novca te da se isti ravnopravno raspodijeli na sve umirovljenike. Naravno, za ovo je potreban Zakon ili Uredba Vlade RH uz jednostavno obrazloženje:

„ Tijekom godina usklađivanja mirovina došlo je do prevelike razlike između najmanje i najviše mirovine, stoga se predlaže da se usklađivanje  ( za npr. 2018., 2019. ) mirovina izvrši na način da se nakon izračuna postotka usklađivanja mirovina ukupna potrebna novčana sredstva ravnomjerno raspodjele na svakog umirovljenika u RH i to im postaje osnovica za buduća vremena.“

Na žalost, u Saboru nikada nisam čuo ovakav ili sličan prijedlog (za koji je potreban Zakonski okvir) i to me dodatno rastužuje. Naime, protiv ovakve raspodjele, razmišljanja sam da se nitko tko ima mirovinu iznad prosjeka ne bi „bunio“ jer je tijekom vremena uistinu napravljena prevelika razlika baš po aktualnom modelu „švicarske formule“ koja u konačnici dodatno povećava zaostatak za prosječnom plaćom u RH.

Najtužnije je da predstavnik HSU, g. Silvano Hrelja još o tom nije prozborio ni riječi (ako jeste, unaprijed se ispričavam).

Međutim, nikad nije kasno, pa tako ni za buduća vremena jer po sadašnjim projekcijama inflacije i rasta bruto plaća u RH već se može očekivati iduće usklađivanje mirovina u RH (proljeće 2019.) u visini cca 1,0 %, a za drugi dio godine (rujan 2019.)  cca 1% – 2,0 % i ili više.

Postoji i drugi način, a to je aktiviranje „starog“ prijedloga (2016.) bivšeg saborskog zastupnika BUZ-a, g. Milivoja Špike da se umirovljenicima omogući makar simbolična „božićnica“, naravno i da to ne utječe na eventualne gubitke zbog prelaska limita za neke beneficije.
Treći način jeste da se umirovljenicima s najnižom mirovinom poveća mirovina za određeni postotak ili pak da se novo usklađivanje mirovina ne odnosi na umirovljenike koji imaju primanja (npr. 30 % – 50 % ) više od prosječne mirovine u RH.

Na samu mirovinsku reformu, koja je i najosjetljivija i najvažnija za svaku državu, ne mogu se još osvrnuti jer nije ni stigla u saborsku proceduru i još će se o njoj jako dugo „lomiti koplja“, ali ni onda sigurno neće biti savršena jer SAVRŠENSTVO je samo jedno, a to je dragi Bog!

Koliko me sjećanje služi, g. Andrej Plenković je u predizbornoj kampanji obećao da će mirovine u 4 godine rasti 5,0 %, a u dvije godine  iza „ustoličenja“ 14. Vlade RH već su narasle za 6,53 %, odnosno 17, 183 %.

Nakon svega napisanog, moram si i svim čitateljima, a poglavito umirovljenicima postaviti pitanje: Što bi se dogodilo da su „veliki Hrvati“ sa svojim satelitima srušili najbolju i najuspješniju 14. Vladu RH??

Jako teško pitanje , a najlakši odgovor: KAOS!

Apsolutna potpora najboljoj 14. Vladi RH kojoj je na čelu cjelokupnog tima g. Andrej Plenković!

Kako god okrenuli,

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

ZA SVE JE KRIVA 14. VLADA RH

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari