Pratite nas

Analiza

Za sve je kriva 14. Vlada RH II

Objavljeno

na

 114. sjednica Vlade RH u Puli, (13.09.2018.) bacila je novo svjetlo na već staru analizu: Za sve je kriva 14. Vlada RH.

Na 114. sjednici Vlade RH, Točka 3. (PDF,495 stranica) jasno kaže da je proračun opće države (nacionalna metodologija) u VIŠKU 1,593 milijarde kuna, stoga sam „prisiljen“ napisati novu projekciju za cijelu 2018. godinu.

Za treće tromjesečje 2018., iako još traje, očekujem rast BDP-a na razini cca 3,0 %, ovisno o inflaciji, odnosno na razini cca nešto višoj od 106 milijardi kuna.

Za četvrto tromjesečje 2018. isto očekujem rast BDP-a na razini od cca 3,0 %, ovisno o inflaciji, odnosno na razini cca nešto višoj od 96 milijardi kuna.

Prevedeno, na razini cijele 2018. godine BDP procjenjujem na razini cca 383 milijarde kuna i istovremeno ukupan rast BDP-a na razini cca 2,7% – 2,9 %, naravno, ovisno o visini inflacije.

Također očekujem daljnje smanjenje Javnog duga RH na kraju 2018. godine u visini cca 284 – 285 milijardi kuna, ovisno o Tečaju na kraju godine, odnosno do razine cca 74,3 %  ili manje u odnosu na BDP.

Na sve navedeno moram si uzeti u obzir i eventualne posljedice u brodogradnji i slično koje mogu ove projekcije malo i „poremetiti“, ali ne u tolikoj drastičnoj mjeri već eventualno za poneki deseti dio postotka.

Dužnost mi je podsjetiti čitatelje i na temelju čega dijelim ovaj optimizam, stoga idemo redom.
____________

Činjenica je da HZZ svaki mjesec iz evidencije briše neke osobe s popisa nezaposlenih iz raznih razloga pa i zbog „neaktivnosti“, ali istovremeno HZZ svaki mjesec i upisuje osobe iz „neaktivnosti“, a o čemu se medijski „šuti na sva zvona“ i želi se prikazati da su svi ili izbrisani ili i iselili iz RH što je notorna LAŽ u koju mogu povjerovati samo neznalice, osobe smanjene inteligencije ili „muljatori“ svakih boja i manipulatori javnosti.

Zbog istine prilažem obrađenu Tablicu HZZ-a.

Drugi razlog optimizmu jeste također obrađena i objedinjena Tablica HZMO-a:

U Tablici se jasno vidi da broj osiguranika- zaposlenika raste u usporedbi s prošlim godinama.

Tablica ispod: Odnos broja korisnika mirovina i osiguranika- zaposlenika također je u porastu u odnosu na protekle godine i ona je dodatni „osigurač“ i potvrda svega napisanog.


PO svim projekcijama i simulacijama sa velikim optimizmom držim da će HZZO i ove 2018. godine poslovati u plusu. (ovdje nisu uračunata dugogodišnja dugovanja jer nitko nema „čarobni štapić).

Da sad napišem da će 2018. Proračun opće države (ESA 2010.) biti u VIŠKU (suficitu) nekih cca 3 milijarde kuna, neki bi se zaprepastili i rekli: „..nu ga…to mu Plenković plaća da tako piše….“, ali biti ću još optimističniji i javno reći, da se ne iznenadimo, da će ukupan Proračun opće države (ESA 2010.) u 2018. godini biti u višku i iznad 1,0 % BDP-a odnosno više od 3,83 milijarde kuna.
(  Da sam „hrabriji“, napisao bih da ovaj višak očekujem i na razini malo višoj i od 4 milijarde HRK odnosno „zaokruženo“ na cca 1,2 % BDP-a. )

Vrijeme će pokazati koliko sam i jesam li u pravu, ali ovako kažu osobne projekcije, simulacije i izračuni po osobnim metodologijama.

Da ne bi sve bilo „super“ ili „navijački“, moram napomenuti da će Državni proračun zabilježiti manjak, isti ili nešto veći od 2017. godine.

Nakon ovoga, realno je očekivati da će nam najmanje jedna Agencija (od tri najpopularnije u svijetu) podići kreditni rejting za još jednu razinu. Iako bi trebale sve tri Agencije prebaciti naš kreditni rejting u „Investicijski“, toliki optimist još nisam jer oni ionako uvijek kasne i „pale na guranje“, ali do kraja 2019. je sasvim realno da napokon kreditni rejting RH prijeđe u „Investicijski“, što automatski za sobom povlači i niže kamate na reprogram kredita i zajmova kao i dodatne uštede Proračunu.

POGLED NA MIROVINE


Izuzetno osjetljivo pitanje za sve, a najviše za one najugroženije.

Pođimo redom:

Da nije bilo tzv. LEX AGROKOR, danas bi cijela RH bila „zavijena u crno“, HZZ bi brojio negativne brojke pa čak i rekorde u broju nezaposlenih, gospodarstvo bi bilo u „rasulu“, plaće neredovite, mirovine bi ostale iste ili bi se opet smanjile, …… ili u najkraćim crtama: KAOS!

Bogu dragom hvala i najboljoj 14. Vladi RH na čelu s g. Andrejem Plenkovićem što su uspješno odradili najveći dio posla i otklonili ovakav crni scenarij.

Zahvaljujući kardinalnim potezima (i svim ostalima) najveća opasnost za RH je anulirana i plaće rastu (iako ne baš najpravednije, ali rastu), a zahvaljujući rastu plaća (bruto) rasle su i mirovine. Ne slažem se s Ministrom rada i mirovinskog sustava g. Pavićem, da su mirovine narasle ukupno (4 usklađivanja) za 6,3 %, već su mirovine narasle za 6,53 %, a tzv. „povlaštene“ za 17,183%.

Od ovih „povlaštenih mirovina cca 35 000 odnosi se na HRVI, hrvatske branitelje i njihove obitelji, a ostalih cca 11 000 na umirovljene: Akademike, Saborske zastupnike, Borce NOR-a, rudare, oboljele od azbestoze, ….. kojima je 12. Vlada RH na čelu s g. Z.M. smanjila mirovine za 10 % iznad 5 000 HRK.

Već sam nekoliko puta javno pisao da nisam pobornik „švicarske formule“, iako i ona ima dobrih strana, već da se mirovine usklađuju na potpuno drugi način, tj. da se nakon izračuna usklađivanja mirovina, zbroji ukupan iznos potrebnog novca te da se isti ravnopravno raspodijeli na sve umirovljenike. Naravno, za ovo je potreban Zakon ili Uredba Vlade RH uz jednostavno obrazloženje:

„ Tijekom godina usklađivanja mirovina došlo je do prevelike razlike između najmanje i najviše mirovine, stoga se predlaže da se usklađivanje  ( za npr. 2018., 2019. ) mirovina izvrši na način da se nakon izračuna postotka usklađivanja mirovina ukupna potrebna novčana sredstva ravnomjerno raspodjele na svakog umirovljenika u RH i to im postaje osnovica za buduća vremena.“

Na žalost, u Saboru nikada nisam čuo ovakav ili sličan prijedlog (za koji je potreban Zakonski okvir) i to me dodatno rastužuje. Naime, protiv ovakve raspodjele, razmišljanja sam da se nitko tko ima mirovinu iznad prosjeka ne bi „bunio“ jer je tijekom vremena uistinu napravljena prevelika razlika baš po aktualnom modelu „švicarske formule“ koja u konačnici dodatno povećava zaostatak za prosječnom plaćom u RH.

Najtužnije je da predstavnik HSU, g. Silvano Hrelja još o tom nije prozborio ni riječi (ako jeste, unaprijed se ispričavam).

Međutim, nikad nije kasno, pa tako ni za buduća vremena jer po sadašnjim projekcijama inflacije i rasta bruto plaća u RH već se može očekivati iduće usklađivanje mirovina u RH (proljeće 2019.) u visini cca 1,0 %, a za drugi dio godine (rujan 2019.)  cca 1% – 2,0 % i ili više.

Postoji i drugi način, a to je aktiviranje „starog“ prijedloga (2016.) bivšeg saborskog zastupnika BUZ-a, g. Milivoja Špike da se umirovljenicima omogući makar simbolična „božićnica“, naravno i da to ne utječe na eventualne gubitke zbog prelaska limita za neke beneficije.
Treći način jeste da se umirovljenicima s najnižom mirovinom poveća mirovina za određeni postotak ili pak da se novo usklađivanje mirovina ne odnosi na umirovljenike koji imaju primanja (npr. 30 % – 50 % ) više od prosječne mirovine u RH.

Na samu mirovinsku reformu, koja je i najosjetljivija i najvažnija za svaku državu, ne mogu se još osvrnuti jer nije ni stigla u saborsku proceduru i još će se o njoj jako dugo „lomiti koplja“, ali ni onda sigurno neće biti savršena jer SAVRŠENSTVO je samo jedno, a to je dragi Bog!

Koliko me sjećanje služi, g. Andrej Plenković je u predizbornoj kampanji obećao da će mirovine u 4 godine rasti 5,0 %, a u dvije godine  iza „ustoličenja“ 14. Vlade RH već su narasle za 6,53 %, odnosno 17, 183 %.

Nakon svega napisanog, moram si i svim čitateljima, a poglavito umirovljenicima postaviti pitanje: Što bi se dogodilo da su „veliki Hrvati“ sa svojim satelitima srušili najbolju i najuspješniju 14. Vladu RH??

Jako teško pitanje , a najlakši odgovor: KAOS!

Apsolutna potpora najboljoj 14. Vladi RH kojoj je na čelu cjelokupnog tima g. Andrej Plenković!

Kako god okrenuli,

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas/Kamenjar.com

ZA SVE JE KRIVA 14. VLADA RH

Što vi mislite o ovoj temi?

Analiza

Zoran Meter: Turski boj na dva fronta – protiv SAD-a i EU-a

Objavljeno

na

Objavio

Promjene na geopolitičkoj i geostrateškoj razini

1. Front SAD-Turska

U petak, 12 srpnja, i konačno se dogodilo ono što je bilo neizbježno (barem smo to takvim, usprkos mnogim suprotnim mišljenjima analitičara diljem svijeta najavljivali mi na portalu Geopolitika News još od 2018. g.): iz ruske baze Akhtibinsk u tursku zrakoplovnu bazu Mürted, pokraj Ankare, sletio je ruski vojni transportni zrakoplov s prvim komponentama ruskog protuzračnog i proturaketnog sustava S-400.

Vijest su potvrdili rusko i tursko Ministarstvo obrane, kazavši, kako će se nastavak isporuka odvijati sukladno odredbama međusobnog ugovora.

Time su razbijene i one posljednje nade američke administracije i NATO saveza da će se turski državni vrh u posljednji čas ipak predomisliti i odustati od tog, po imidž Zapada (a puno manje njegovu sigurnost iako se upravo taj element dominantno predstavljao kao ključan razlog zbog kojega bi Ankara trebala od svega odustati) vrlo neugodnog turskog vojnog posla s Rusijom.

Ta se tinjajuća nada oslanjala prije svega na oštre najave mogućih protuturskih sankcija od strane američkog Kongresa.

Međutim, neshvatljiva je naivnost i kratkovidnost američkih analitičara i stratega, očito još uvijek uljuljkanih u svemoć SAD-a nakon potpunog američkog trijumfa u hladnom ratu i globalne dominacije koju je Washington zbog toga ostvario ali pri tom i iz vida izgubio uvid u razvoj novih globalnih političkih i vojnih procesa koji su i doveli do potrebe da se Sjedinjene Države od prije nekoliko godina ponovo moraju grčevito boriti za očuvanje svog položaja svjetskog hegemona, kojeg, zapravo, više i nemaju, iako su u svijetu i dalje dominantan igrač.

Trump erdogan

Oni, redom, ili nisu prepoznavali ili su ignorirali važnost dvaju ključnih elemenata u svijetu i mentalitetu Istoka, čiji je Turska sastavni dio: prvo, emocije – zbog kojih su turske političke odluke vrlo često nepredvidljive; i drugo, nacionalni (i individualni) ponos – zbog kojeg su Turci spremni trpjeti posljedice, znatno više nego što to mogu u lagodnom životu pa i hedonizmu ogrezli stanovnici razvijenoga Zapada. Turska će obitelj zato radije, ako treba, umjesto kilograma dnevno jesti pola kilograma mesa, ili umjesto zapadnih automobila voziti one jeftinije i nepopularnije – istočne.

Ali na stranu sada promašaji američkih stratega i državne politike, kojih je, čini se, jedini svjestan (ili se barem o tome javno usudi govoriti) samo američki predsjednik Donald Trump. Podsjećam, on je nedavno, na medijskoj konferenciji, nakon neuspjelog sastanka s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Osaki, približno točno konstatirao nastalo stanje, kazvši, kako je za krizu s Turskom kriva Obamina administracija koja se nije dobro ponašala prema Erdoganu, ignorirajući i odbacujući njegove želje za kupnjom američkih PRO sustava Patriot, nakon čega je Erdogan posao sklopio s Rusima. Naravno, ova Trumpova teza je vrlo pojednostavljena jer treba reći kako je i njegova administracija do sada činila sve da sprječi tursko-ruski posao, a prijetnje izbacivanjem Ankare iz programa proizvodnje zrakoplova F-35 upravo su i njezin, a ne Obamin produkt.

Bilo kako bilo, rizik uvođenja američkih sankcija po Tursku i dalje ostaje vrlo visok. Ankaru u svakom slučaju očekuju neke negativne posljedice odluke o kupnji S-400, barem ako je suditi prema priopćenju State Departmenta od 9. srpnja (tri dana prije isporuka ruskih sustava Turskoj), kada je rečeno kako se stav te američke institucije po tom pitanju nije promijenio i da svi dobro znaju kako je u Kongresu već ranije usvojen zakon CAATSA (o suprostavljanju protivnicima SAD-a preko sankcija).

„Mi smo već kazali kako Tursku očekuju realne i negativne posljedice ako dobiju S-400“, izjavila je glasnogovornica SD, ponovivši kako se to, između ostalog, odnosi na isključenje Ankare iz programa proizvodnje nevidljivog lovca-bombardera F-35.

Washington Ankari može obustaviti isporuku četiri zrakoplova F-35 koje je ona već platila (od ukupno 100 koliko bi željela nabaviti) ali se postavlja pitanje koliko to više uopće ima smisla i vrijedi li sada kažnjavati Tursku za „grijeh“ samoga Washingtona (kojega je priznao i Trump osobno, što je jasan dokaz svima onim dogmaticima, uvjerenim kako SAD nepogrješivo promišljaju sve svoje poteze godinama pa i desetljećima unaprijed, da i Washington zna griješiti – i to strateški).

Jer bez obzira na moguće sankcije, uključno i one gospodarske od strane SAD-a i NATO saveza, Turska je takve opcije sigurno već ranije uzela u obzir i, očito, podredila svom diplomatskom suverenitetu i pravu na ovladavanje suvremenom vojnom tehnologijom koju joj saveznici u NATO-u nisu željeli predati. Ankara smatra kako je cijena koju za taj cilj mora platiti vrijedna spomenutih rizika.

A ta bi cijena uistinu mogla biti visoka ukoliko Washington odluči primjeniti oštre ekonomske mjere protiv Turske. „U zraku još visi“ i prijetnja zbog turske suradnje s Iranom i Venezuelom usprkos američkim sankcijama, kao i ranije evidentirana pomoć velikih turskih banaka Iranu oko šverca naftom u vrijeme protuiranskih sankcija Obamine administracije.

Turska

Ostaje vidjeti hoće li se Washington usuditi oštro „udariti“ po Turskoj jer je izazov po SAD u tom smislu golem, a Erdogan već dokazao kako misli ozbiljno: prvo, oštrim udarom po Turskoj SAD tu zemlju lako mogu još više gurnuti u orbitu ruskog i kineskog utjecaja, a u regiji i onog iranskog (tursko-iranska bliskoistočna suradnja bila bi smrt po američke bliskoistočne ciljeve, pri čemu se ne smije zaboraviti da je Turska zavađena i s ključnim američkim arapskim saveznicima – Saudijskom Arabijom i Egiptom, kao i Izraelom!); i drugo, ako bi izostale američke sankcije, sve ovo skupa može ozbiljno destabilizirati NATO savez jer bi Turska (ukoliko bi ostala nekažnjena zbog svoga „neposluha“) otvorila put i za samostalne odluke (barem što se tiče onih od koga će nabavljati naoružanje) i za ostale članice NATO saveza, od kojih one ponajveće, poput Njemačke i Francuske, ionako sve otvorenije izražavaju nezadovoljstvo zbog prekoatlantskih pritisaka za kupnju novog i skupog, ali „savezničkog“ američkog oružja u sklopu politike povećanja njihovih vojnih proračuna na čemu je, gotovo ultimativno inzistirao Trump odmah po dolasku na vlast.

Naravno, pri tome ne mislim kako te zemlje podržavaju tursku odluku o kupnji ruskih raketnih sustava, štoviše, ali pojedine od njih bi nedvojbeno bile više sretne da Ankara kupuje njihovo nego američko oružje (od Velike Britanije, preko Francuske i Njemačke do Italije).

2. Front EU-Turska

Iako nema neposredne veze s pogoršanim američko-turskim odnosima i turskom kupnjom ruskih S-400, opasna prijetnja otvaranja drugog ekonomskog bojišta po Tursku otvara se i od strane Europske unije, koja je, k tome, pored Kine, najveći turski gospodarski partner. A sve to u vrijeme kada tursko gospodarstvo prolazi kroz složena vremena, a domaća valuta lira klizi prema minimalnim povijesnim pokazateljima. Evo o čemu je riječ:

U četvrtak, 11. srpnja, Maja Kocijančič, glasnogovornica šefice EU diplomacije, na medijskoj konferenciji u Bruxellesu izjavila je kako EU priprema paket mjera protiv Turske zbog njezinih protuzakonitih geoloških istraživanja u ciparskim vodama Sredozemnog mora, kojima Ankara „krši suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Cipra“.

Kazala je kako su Europska komisija i EU vanjskopolitička služba pripremile protuturske mjere za razmatranje Vijeću EU koje te mjere mora usvojiti. Zasjedanje Vijeća EU održat će se 15. srpnja. Prema navodima Reutersa, to bi Vijeće moglo donijeti odluku i o smanjenju financijske potpore Turskoj za 2020.g., ali i preporučiti (čitaj: obvezati) Europskoj investicijskoj banci da ponovo razmotri financiranje svojih projekata u Turskoj. Reuters navodi kako je EU spremna i na još veće sankcije ako Turska ne obustavi svoja geološka istraživanja u spornom akvatoriju.

Nikozija je proglasila granice svog isključivog gospodarskog pojasa koje Ankara osporava, tvrdeći kako dio njih pripada i međunarodno nepriznatoj ali faktički samostalnoj i od Ankare priznatoj „Turskoj Republici Sjeverni Cipar“). Turska je prije cca dva mjeseca u sporne vode poslala svoj istraživački brod „Fatih“, objavivši kako će probno bušenje trajati do 3. rujna.

Međutim, 10. lipnja ciparske pogranične službe uhitile su članove posade turskog broda, da bi nakon neuspješnog diplomatskog natezanja oko njihovog oslobađanja Ankara 4. srpnja u isti akvatorij poslala svoj drugi istraživački brod „Yavuz“, uz Erdoganovo jasno upozorenje kako je Turska spremna zaštititi prava ciparskih Turaka i uporabom vojne sile.

Prošli je tjedan tursko MVP objavilo kako Turska ne namjerava odustati od geoloških istraživanja u ciparskom priobalju usprkos kritikama međunarodne zajednice, jer je izvjesna turska naftna tvrtka dobila pravo na istraživanje plinskih nalazišta u toj zoni od „vlade“ sjevernog Cipra još 2011. g.

Inače, u isključivoj gospodarskoj zoni Cipra pronađena su velika nalazišta prirodnoga plina. Samo nalazište „Afrodita“, kojega je 2011.g. otkrila američka tvrtka Noble Energy, procjenjeno je na 140 milijardi m3 plina.

Nakon što je Turska u spornu zonu uputila i svoj drugi brod, „ispraćen“ Erdoganovim prijetnjama uporabom vojne sile ako zatreba, predstavnici članica EU žurno su se sastali 10. srpnja kako bi razmotrili varjante protuturskih sankcija, kako ekonomskih tako i onih političkoga karaktera, usmjerenih prema smanjenju intenziteta kontakata na relaciji Bruxelles-Ankara. 15. srpnja trebala bi se donijeti konačna odluka. Ali EU je, kao i uvijek i u svemu, puno više ranjiva u odnosu na druge globalne igrače, pa tako niti po ovom pitanju u njoj ne postoji jedinstveni stav.

Dovoljno je podsjetiti na sporazum između Bruxellesa i Ankare o financijskoj pomoći Turskoj oko zbrinjavanja više milijuna izbjeglica iz Sirije na svom teritoriju. Zato članice EU na tzv. balkanskoj ruti ne iskazuju previše entuzijazma za potpuru protuturskim sankcijama zbog problema te zemlje sa Ciprom.

Prije svega se radi o Bugarskoj, Hrvatskoj, Mađarskoj i Sloveniji, koje se boje da će u tom slučaju Anakra izići iz sporazuma, „otvoriti ventil“ i propustiti novi veliki izbjeglički val iako se Balkan već i s ovim sadašnjim, koji stiže s drugih stana (ne iz Turske) već ionako vrlo teško nosi.

Takav razvoj događaja ne sviđa se ni Austriji ni Italiji, a vjerojatno i ne samo njima. Osim toga, pojedine od spomenutih zemalja, prije svih Bugarska i Mađarska, uvođenjem oštrih protuturskih sankcija boje se i za svoje planove vezane uz izgradnju drugog kraka plinovoda „Turski tok“, koji bi se s turskog teritorija protezao prema Jugo-istočnoj i Srednjoj Europi, dovodeći nove količine jeftinog i sigurnog ruskog plina.

Bilo kako bilo, Bruxelles će neke sankcije Turskoj sigurno morati uvesti (Cipar je ipak član EU), ali kakve će one biti teško je reći. Pri tom ni Erdoganu sasvim sigurno nije svejedno. On (preciznije, njegov kandidat vladajuće Stranke pravde i razvoja) je nedavno teško poražen na ponovljenim izborima u Istanbulu, prije svega zbog lošeg gospodarskog stanja u zemlji.

Pa iako se čini kako Erdoganova borba za bogate energetske resurse u spornim ciparskim vodama ima upravo ekonomski značaj, ekonomija je tu ustvari posve drugorazredno pitanje. Eskalacijom napetosti s Ciprom (a preko njega i s Grčkom) turska vuče snažan geoplitički potez, velike geostraterške važnosti, kojemu je cilj ojačati i ozakoniti postojeći stastus quo koji se odnosi na turske pretenzije u vodama Istočnog Sredozemlja, temeljene na njezinom jednostranom priznanju „Turske Republike Sjeverni Cipar“.

Jačanjem nacionalističke atmosfere u Turskoj (koju u ovom slučaju nije teško pokrenuti) Erdogan bi elegantno skrenuo pozornost s teškog poraza u Istanbulu, a nova homogenizacija naroda omogućila bi mu jednostavniju provedbu ionako novim ustavnim ovlastima danog mu prava za donošenje odluke o smanjenju ovlasti gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua iz oporbene Turske republikanske narodne stranke. Radi se o tzv. Planu B kojega sam spomenuo u svojoj analizi.

Politika pojela ekonomiju

Iako su rizici Erdoganove politike istodobne turske borbe na dva velika fronta, sa SAD-om i EU vrlo veliki, taj nesumnjivi majstor geopolitike, vrhunski retoričar, ali i emotivac, i karizmatični političar ipak je donio snažne odluke koje možemo okarakterizirati riječima „politika je pojela ekonomiju“.

Erdogan očito smatra kako Turska ima još samo jednu jedinu povijesnu šansu za povratak na međunarodnu scenu kako samostalnog igrača, koji će primarno voditi računa o svojim nacionalnim interesima, a tek onda onim općim – zajedničkim.

Plin

Ta je šansa upravo sada, kada se urušava dosadašnji – posljeratni, a kroji budući, dugoročni svjetski poredak (dijelom i u krvi), u kojemu će opstati samo snažni i pametni dok će drugi biti roblje, potrošna roba i moneta za raskusuravanje među velikima (riječima „opstat će samo snažni i pametni“ prošli se tjedan u intervjuu za američki „Time“ izrazio i izraelski premijer Benjamin Netanjahu).

Turska je za sada smogla očuvati i snagu i um, a hoće li joj to uspjeti i do kraja, na putu do konačnoga cilja – nitko sa sigurnošću ne može reći. Ali da joj vrijedi pokušati s obzirom na sve komparativne prednosti kojima ta zemlja raspolaže, kao i na prebogato povijesno nasljeđe, to joj nitko tko nastupa s neutralne pozicije ne može osporiti.

I upravo danas prispjela vijest:

„Zbog nastavka i novih protuzakonitih turskih istraživačkih radova (na bušenju plina u ciparskom isključivom gospodarskom pojasu-IGP) Vijeće EU donosi odluku o zaustavljanju pregovora o sporazumu o zračnom prometu i odlučuje ne održavati sastanke Vijeća za pridruživanje i druge sastanke visoke razine u okviru dijaloga između EU i Turske“, priopćeno je iz Bruxellesa.

Dakle, sankcije EU za sada su, zapravo, simboličkog karaktera. Strah od turske protureakcije očito je prevagnuo, što nije čudo za pragmatične EU birokrate. Međutim, i nakon današnje odluke EU tursko MVP je najavilo nastavak svojih istraživačkih bušenja u ciparskom IGP, štoviše, poslat će i dodatni – četvrti brod k već aktivnim trima brodovima.

Opasnost od sukoba bit će tim veća što je Nikozija koncesiju za tamošnju eksploataciju plina dala američkom „ExxonMobil“-u, a SAD su još u proljeće u tu zonu poslale dodatne brodove svoje 6. flote, što je, tada, i sa strane Washingtona i sa strane Ankare bilo predstavljeno kako vojna vježba. Ali „zamagljivanje očiju“ i skrivanje problema ne može trajati vječno.

A u sve se ovo, naravno, miješa i Moskva, čiji su interesi u Istočnom Sredozemlju isto tako veliki, ne samo zbog Sirije. Rusija će se negativno odnositi prema odluci EU o uvođenju sankcija Turskoj, što ne znači kako ruska strana podupire turske aktivnosti vezano uz bušenja podmorja u isključivoj gospodarskoj zoni Cipra, izjavio je danas zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandar Grushko.

„Moskva je protiv sankcija na adresu Ankare, a jednostrane sankcije proturječe kako međunarodnom pravu, tako i procedurama Vijeća sigurnosti UN-a“, izjavio je ruski diplomat, i time jasno potvrdio snažnu rusku političku potporu Turskoj.

Iako Rusija ima snažno razvijene veze i sa Ciprom, kako one gospodarske tako i financijske, Moskvi je u nastalim geopolitičkim okolnostima kudikamo važnije razvijati partnerske odnose s Turskom.

Osim toga, ovim potezom Moskva jasno daje do znanja kako se namjerava suprostaviti i najavljenim američkim sankcijama protiv Turske zbog kupnje njezinih sustava S-400, na što Turska svakako računa.

Sve to skupa može iz temelja promijeniti geopolitičke i geostrateške odnose snaga na Jugo-istoku Europe i Bliskom istoku.

Zoran Meter
Geopolitika.news

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Analiza

Jan Ivanjek: Srbija sije sjeme novih ratova

Objavljeno

na

Objavio

Danas se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, koji su prije 24 godine izvršile srpske snage masakriravši više od 8,300 Bošnjaka.

Taj golemi zločin Srbija ne priznaje kao genocid, unatoč međunarodnim presudama. Bio je i jedan od faktora u pokretanju veličanstvene oslobodilačke operacije Oluja, kojom nije samo oslobođena većina Hrvatske od srpske okupacije, već je i spašen Bihać kojeg su srpske snage držale u okruženju i gdje bi se nesumnjivo odvio još jedan genocidni zločin, ali s daleko više ubijenih Bošnjaka.

24 godine poslije, situacija na Balkanu sve je gora, remećena prvenstveno velikosrpskim režimom Aleksandra Vučića, koji vještim manipuliranjem javnosti, medija i diplomacije provodi vrlo uspješnu kampanju pretvaranja Srba i Srbije u isključivu žrtvu, te demonizacije susjednih naroda.

Srbija nije sposobna učiti iz svoje povijesti, i umjesto da se s njom pokuša pomiriti, režim sve očitije priprema „ravnanje računa“, kad god se za to pruži prilika.

I dalje se prijeti ujedinjenjem s Republikom Srpskom i razbijanjem BiH, što bi izazvalo novi sukob. Svim sredstvima se napada i prijeti Crnoj Gori, u kojoj je pokušaj puča prije 3 godine gotovo sigurno orkestriran iz Beograda, a režimski tabloidi sve češće napadaju i Makedoniju.

Posebno kada je u pitanju nacionalistička Srpska pravoslavna crkva, čiji utjecaj te zemlje pokušavaju ograničiti. O neprekidnoj kampanji mržnje i dehumanizacije režimskih medija protiv Albanaca i Hrvata, koje velikosrpska ideologija vidi kao glavne neprijatelje, ne treba ni govoriti. Ne odustaje se ni od snova o izlasku na Jadran.

Ukratko, Srbija sije sjeme novih ratova u kojima će se osvetit za sve nepravde koje smatra da su joj počinjene.

No umjesto suradnje protiv ove zajedničke prijetnje, u BiH je na djelu marginalizacija Hrvata, koji se politički obespravljuju, ekonomski napadaju, te se u njihove sredine nameću islamski migranti, a umjesto suradnje s državom čija je vojska spriječila još veći genocid Bošnjaka od srebreničkog, bošnjačko se vodstvo odlučuje za islamizaciju i podilaženje neoosmanskim ambicijama turskog diktatora Erdogana, te potkopavanje Hrvatske svakom prilikom.

Kako bi se spriječili budući ratovi,Hrvatska treba jačati suradnju s državama koje su posebno izložene napadima iz Srbije: Crnom Gorom, Makedonijom i Kosovom.

Uz zaključivanje otvorenih pitanja, Hrvatska im može prenijeti vrijedna znanja i iskustva, ponuditi proizvode vojne industrije, te zajedničkim snagama raditi na suzbijanju malignog utjecaja Srbije te osigurati trajnu stabilnost na Balkanu, komentirao je vojni analitičar Jan Ivanjek na facebooku

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari