Connect with us

Analiza

Za sve je kriva 14. Vlada RH (lll.)

Objavljeno

on

28.11.2018. u 11:00 sati, DZS je objavio neke čudne brojke i slova kojima kaže:

Ništa iznenađujuće za čitatelje portala Kamenjar.com, ali apsolutno iznenađenje i razočarenje za EIZ (Ekonomski institut Zagreb) čiji su „stručnjaci“ „izračunali“ da će rast BDP-a u 3/2018. iznositi „ogromnih“ +1,9 %. STRAŠNO!

Po običaju, uvijek argumentiram ono što napišem.

Ni sam se više ne sjećam koliko puta sam ih „prozvao“ javno da su njihove metodologije krive i netočne te da ih isprave, ali danas sam uvjeren da njihovi „izračuni“ ionako nemaju veze s matematikom i makroekonomijom, već su u službi manipuliranja i dezinformiranja javnosti, a što bi se jednostavno moglo nazvati: SPECIJALNI OBLICI RATA PROTIV HRVATSKE!

Zanimljivo je i to što su i u desezoniranim podacima napravili pogrješku i to, eto, čista „statistička pogrješka“ u iznosu od 200 %.

No, da ne bi sve bilo „protiv“ njih, moram spomenuti i  osam analitičara HINA-e koji su prije samo nekoliko dana „izračunali“ da će rast BDP-a u 3/2018. iznositi 2,3 %. Ma BRAVO!

Danas im svima mogu slobodno reći: Gospodo – drugovi „analitičari“ (poseban naglasak na „stručnjake“ EIZ-a):

 OPET ste se za***ali!

U analizi ( https://kamenjar.com/za-sve-je-kriva-14-vlada-rh-2/ ) jasno sam naglasio:
„Za treće tromjesečje 2018., iako još traje, očekujem rast BDP-a na razini cca 3,0 %, ovisno o inflaciji, odnosno na razini cca nešto višoj od 106 milijardi kuna.

Koliko vidim u slici ispod, nisam mnogo ni „promašio“ jer BDP iznosi 106,911 milijardi kuna.

I dalje stojim kod svih procjena koje sam javno objavio prije nekoliko mjeseci, a to znači da će i u 4/2018. rast BDP-a biti na istoj ili sličnoj razini, tj. da će biti na razini nešto većoj od 96 milijardi kuna.

Točno je da sam u analizi napisanoj prije malo više od dva mjeseca „pogriješio“ za dva deseta dijela postotnog boda, ali tko je savršen?!

Na internetskim stranicama Ministarstva financija RH čitam da je i g. Zdravko Marić jednim dijelom iznenađen jer su podaci o rastu BDP-a za 3/2018. ipak nešto veći i od same procjene Ministarstva financija i to je potpuno normalno jer g. Zdravko Marić, sa cjelokupnim timom, sigurno nema vremena obrađivati sve podatke u proteklom vremenu zbog iznimno obilnog posla oko rebalansa Proračuna RH za 2018., kao i za Proračun RH za 2019. i projekcije za 2020. i 2021. godinu.
Kad je već spomenut Proračun RH za 2019. godinu jedino što mogu reći jeste:
„ Duboki naklon na odlično odrađenom poslu“!

Obraditi i poslati u Sabor najvažniji Dokument RH, od kojega sve počinje, nije mala stvar i to na 955 stranica i cca 20 000 redaka.
Koliko je naporno pratiti stavke koje nas zanimaju, zamislimo samo koliko je to obiman i veličanstven posao cjelokupnog tima Ministarstva financija RH napisati isto.

Još jednom: Duboki naklon Ministarstvu financija RH na trudu i ODLIČNOM Proračunu RH za 2019.“!
_____________

Većina nas je i dio društvenih mreža, komuniciramo, komentiramo, ali postoje i poruke koje su „privatne“, tj. koje dolaze u inbox. Neka mi bude oprošteno što ću „prekršiti“ poneki kodeks privatnosti, ali jednostavno moram zbog situacije medija, analitičara i ostalih ( poglavito „dežurnih baba narikača“, „crnih vrana“,… ) koji iskrive sliku RH i u javnosti se stvara krivi dojam da RH „ide u krivom smjeru“, da ništa ne valja, …., a istina je potpuno suprotna, tj. ODLIČNA!

Prije neki dan, po objavi vijesti (HINA) koju su prenijeli mnogi elektronički i poneki pisani mediji, dobio sam u inbox poruku, (zbog zaštite podataka osoba će ostati neimenovana, tj. N.N.) i pitanje:

N.N. – Je li ovo sve točno? Ja vjerujem samo Vama. (ispod je bio link jednog portala koji je prenio vijest HINA-e. (  Analitičari: Rast hrvatskog BDP-a u trećem tromjesečju usporio ).

Odgovor je uslijedio odmah i glasio je:

Hvala na povjerenju svima koji mi vjeruju jer za većinu stvari koje obrađujem potrebni su sati i sati detaljnih izračuna, simulacija, …. Ponekad je potrebno uključiti i dva računala, nekoliko kalkulatora, velikih bilježnica formata A4, markere, bojice, …..

No, zanemarimo ovo zadnje jer bitno i najbitnije je da

Hrvatska ide dalje unatoč i usprkos!

Milivoj Lokas

Za sve je kriva 14. Vlada RH

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari