Pratite nas

Za tri godine vladavine ništa nije urađeno

Objavljeno

na

Ništa ili skoro ništa od onoga što su spomenute stranke obećale građanima na izborima 2010. godine “platformaška” Vlada nije realizirala

Idućeg mjeseca napunit će se tri godine od uspostave aktualne federalne Vlade. Osim što je uspostavljena na neustavan i nezakonit način, Vlada koju čine kadrovi SDP-a, SDA, Boljitka i nekadašnjeg HSP-a, pokazala se i potpuno nesposobnom.

Ništa od obećanog

Ništa ili skoro ništa od onoga što su spomenute stranke obećale građanima na izborima 2010. godine “platformaška” Vlada nije realizirala. Najviše se toga može i mora prigovoriti SDP-u kao vodećoj stranci u federalnoj vlasti. Skoro vizionarski zvuči jedna od uvodnih rečenica iz SDP-ovog ekonomskog programa za prošle opće izbore.

-Postavlja se pitanje za koga vlade u BiH zapravo rade? Budući da se uglavnom bave spašavanjem proračuna, odnosno održavanjem dostignute razine, ili čak povećanjem vlastite i potrošnje administracije, a ne rješavanjem problema stanovništva i realnog sektora ekonomije. Zbog toga je, posebno u ovom vremenu, neposlušnost prema vlasti jedan od najprirodnijih i najzdravijih činova, navodi se u SDP-ovom predizbornom programu iz 2010. godine.

Sve ovo za što su optuživali tadašnju vlast, radi i ova SDP-ova, a poruka o “neposlušnosti” očito je ovih dana došla do prosvjednika u Sarajevu, Tuzli i drugim gradovima. Ključna SDP-ova obećanja odnosila su se na izgradnju socijalne države, tržišne ekonomije sa “značajnim strateškim gospodarskim subjektima u većinski državnom vlasništvu”. Od toga, kao ni od najavljenog dinamičnog, održivog i izvozom vođenog ekonomskog rasta nije bilo ništa.

Ništa učinkovitiji u ispunjavanju svojih predizbornih obećanja nije bio ni SDA. Osnova izborne platforme SDA je, prema njihovoj tvrdnji, bio ekonomski razvoj i zapošljavanje u izgradnji infrastrukture, energetskih objekata i poljoprivrede. Ubrzana gradnja autocesta na koridoru Vc, autoceste Tuzla – Orašje, brze ceste Lašva – Donji Vakuf, rekonstrukcija željeznice, neka su od obećanja SDA. Ostvareno nije to, kao ni obećanje o izgradnji elektrana i alternativnog plinovoda Bosanski Brod – Zenica.

Posebna priča je NS Radom za boljitak. Dovoljno je vidjeti samo njihova obećanja u brojkama pa da se vidi koliko toga (ni)su ispunili. Naime, Lijanovići su obećali prosječni godišnji rast društvenog proizvoda 10 posto, zaposlenosti četiri posto, plaća pet, a mirovina 9,5 posto.

Svi zakazali

Uz to je išlo i obećanje o smanjenju trgovinskog deficita i nezaposlenosti. Na njihove kolege iz HSP-a ne vrijedi ni trošiti riječi jer su im i vlastiti kadrovi u Vladi otkazali poslušnost zarad neformalnih skupina koje ih danas kontroliraju.

Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Angela Merkel: Sigurno se neću kandidirati za peti mandat

Objavljeno

na

Objavio

Angela Merkel kojoj mandat istječe 2021., rekla je u četvrtak da unatoč popularnosti ne razmišlja da se peti put kandidira za dužnost njemačkog kancelara.

Odgovarajući na pitanje javne mreže ZDF-a o mogućoj još jednoj kandidaturi, Merkel je rekla da se “sigurno” neće kandidirati i da je to “čvrsto” odlučila.

Popularnost Angele Merkel koja je na vlasti od 2005., potaknula je nagađanja o još jednoj kandidaturi iduće godine, premda je kancelarka u više navrata isticala da se neće kandidirati.

Njemačka čelnica kojoj je 65 godina, među najomiljenijim je političarima zahvaljujući uspješnom upravljanju epidemijom novog koronavirusa u Njemačkoj.

Njezina stranka, konzervativni CDU, koji u anketama ima daleko najveću potporu, treba do kraja godine izabrati novog predsjednika koji će zatim biti kandidat za kancelarsku dužnost. Kandidati su žestoki suparnik Merkel, liberal Friedrich Merz i umjereni čelnik Sjeverne Rajne – Vestfalije Armin Laschet.

I predsjednik bavarske vlade i čelnik konzervativne stranke CSU-a Markus Soeder, koji se isto istaknuo u suzbijanju epidemije, mogao bi sudjelovati u utrci za mjesto kancelara. (Hina)

Merkel o novoj migrantskoj krizi: ‘2020. nije 2015.’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Milanović: DORH je mislio na Plenkovića. Nisu mislili valjda na Batmana?

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina (arhiva)

Predsjednik Zoran Milanović boravio je u Sisku povodom Dana grada i tom je prilikom dao kratku izjavu vezanu uz DORH-ovu objavu.

Državno odvjetništvo na svojim je službenim stranicama reagiralo na izjave predsjednika Zorana Milanovića, premijera Andreja Plenkovića i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, koji su kritizirali njihov rad zbog akcije u kojoj je uhićena Josipa Rimac, ali svi oni “prebacuju lopticu”.

Naime, Plenković je uvjeren da se reakcija odnosila na Milanovića, dok je on uvjeren da se odnosila na Plenkovića.

“Mislim da je DORH mislio na Plenkovića. Nisu mislili valjda na Batmana”, rekao je Milanović za RTL i dodao:

“Ali, bilo bi dobro da kažu na koga misle imenom i prezimenom. Na mene nisu sigurno jer nisam opasan ili moćan, ja samo pričam.”

Inače, DORH se nakon izjava glasio na svojim službenim stranicama podsjećajući na članak 6. Zakona o državnom odvjetništvu.

“Zabranjen je svaki oblik utjecaja, a posebno svaki oblik prisile prema državnim odvjetnicima i zamjenicima državnih odvjetnika, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja u predmetima kaznenih djela koja se progone po službenoj dužnosti i u predmetima u kojima državni odvjetnik odnosno zamjenik državnog odvjetnika izvršava svoje ovlasti i dužnosti u zaštiti imovine Republike Hrvatske.”

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari