Pratite nas

Za tri godine vladavine ništa nije urađeno

Objavljeno

na

Ništa ili skoro ništa od onoga što su spomenute stranke obećale građanima na izborima 2010. godine “platformaška” Vlada nije realizirala

Idućeg mjeseca napunit će se tri godine od uspostave aktualne federalne Vlade. Osim što je uspostavljena na neustavan i nezakonit način, Vlada koju čine kadrovi SDP-a, SDA, Boljitka i nekadašnjeg HSP-a, pokazala se i potpuno nesposobnom.

Ništa od obećanog

Ništa ili skoro ništa od onoga što su spomenute stranke obećale građanima na izborima 2010. godine “platformaška” Vlada nije realizirala. Najviše se toga može i mora prigovoriti SDP-u kao vodećoj stranci u federalnoj vlasti. Skoro vizionarski zvuči jedna od uvodnih rečenica iz SDP-ovog ekonomskog programa za prošle opće izbore.

-Postavlja se pitanje za koga vlade u BiH zapravo rade? Budući da se uglavnom bave spašavanjem proračuna, odnosno održavanjem dostignute razine, ili čak povećanjem vlastite i potrošnje administracije, a ne rješavanjem problema stanovništva i realnog sektora ekonomije. Zbog toga je, posebno u ovom vremenu, neposlušnost prema vlasti jedan od najprirodnijih i najzdravijih činova, navodi se u SDP-ovom predizbornom programu iz 2010. godine.

Sve ovo za što su optuživali tadašnju vlast, radi i ova SDP-ova, a poruka o “neposlušnosti” očito je ovih dana došla do prosvjednika u Sarajevu, Tuzli i drugim gradovima. Ključna SDP-ova obećanja odnosila su se na izgradnju socijalne države, tržišne ekonomije sa “značajnim strateškim gospodarskim subjektima u većinski državnom vlasništvu”. Od toga, kao ni od najavljenog dinamičnog, održivog i izvozom vođenog ekonomskog rasta nije bilo ništa.

Ništa učinkovitiji u ispunjavanju svojih predizbornih obećanja nije bio ni SDA. Osnova izborne platforme SDA je, prema njihovoj tvrdnji, bio ekonomski razvoj i zapošljavanje u izgradnji infrastrukture, energetskih objekata i poljoprivrede. Ubrzana gradnja autocesta na koridoru Vc, autoceste Tuzla – Orašje, brze ceste Lašva – Donji Vakuf, rekonstrukcija željeznice, neka su od obećanja SDA. Ostvareno nije to, kao ni obećanje o izgradnji elektrana i alternativnog plinovoda Bosanski Brod – Zenica.

Posebna priča je NS Radom za boljitak. Dovoljno je vidjeti samo njihova obećanja u brojkama pa da se vidi koliko toga (ni)su ispunili. Naime, Lijanovići su obećali prosječni godišnji rast društvenog proizvoda 10 posto, zaposlenosti četiri posto, plaća pet, a mirovina 9,5 posto.

Svi zakazali

Uz to je išlo i obećanje o smanjenju trgovinskog deficita i nezaposlenosti. Na njihove kolege iz HSP-a ne vrijedi ni trošiti riječi jer su im i vlastiti kadrovi u Vladi otkazali poslušnost zarad neformalnih skupina koje ih danas kontroliraju.

Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Reagiranja

dr. Hrvoje Tomasović pozvao branitelje: Oduprimo se ‘njihovoj’ Hrvatskoj, totalitarizmu i političkoj agresiji koju širi Beljak

Objavljeno

na

Objavio

Branitelji, oduprimo se „njihovoj“ Hrvatskoj, totalitarizmu i političkoj agresiji koju širi Beljak

Započet  ću ovu svoju objavu citatom iz popularne pjesme “E, moj narode” Marka Perkovića Thompsona: “Ja to više tako ne mogu i neću!”

Predsjedniku HSS-a, mojem samoborskom gradonačelniku Kreši Beljaku nije bilo dosta što je izazvao opću sablazan svojim nedavnom tweetom da “Udba nije ubila dovoljno hrvatskih političkih emigranata”, već, unatoč konsternacije šire javnosti nastavlja sa nizom svojih skandaloznih izjava.

Tako je na Facebook stranici gradonačelnika Čazme Dinka Piraka Beljak izjavio sljedeće:

Ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja”.

S obzirom da se ovdje radi o više nego očitom govoru mržnje, nepoštivanju više hrvatskih zakona te same Deklaracije o Domovinskom ratu, odlučio sam se na javni korak u smjeru adekvatnog sankcioniranja Kreše Beljaka za ovakovo njegovo “političko” djelovanje.

Samo da podsjetim zaboravne: taj isti Beljak već je i prije imao javne agresivne i seksističke ispade zbog kojih bi mu aktivisti iz #spasime trebali prosvjedovati pod kućnim prozorom.

Bez obzira na moje političko razmimoilaženje s Ružom Tomašić, ona sigurno kao žena nije zaslužila ton i način obraćanja koje je svojedobno imao taj isti Beljak kada joj je poručio: “Sikter iz naše Hrvatske!”

Kakva je to “njihova” Hrvatska jasno se i bjelodano vidi iz zadnji Beljakovih objava, a takvom se totalitarizmu i političkoj agresiji trebamo odlučno suprotstaviti.

Stoga sam se, kao hrvatski branitelj, odlučio za pokretanje ove grupe pod nazivom “BRANITELJI PROTIV BELJAKA”, s dva osnovna cilja:

1. Poticanje institucija hrvatske države na dosljedno poštivanje rezolucije EU parlamenta iz 2019. godine “Važnost europskog sjećanja za budućnost Europe” koja jasno poistovjećuje nacistički i komunistički režim;

2. S obzirom na činjenicu da mandatno-imunitetno povjerenstvo u pravilu ne skida saborski imunitet zastupniku na osnovu privatnih kaznenih prijava, želimo potaknuti institucije da po službenoj dužnosti protiv Kreše Beljaka podignu kaznenu prijavu zbog njegovih degutantnih izjava za koje mora odgovarati!

Dragi moji suborci, hrvatske braniteljice i branitelji, odazovite se ovom mojem pozivu u grupu “BRANITELJI PROTIV BELJAKA“!

Uvijek vaš ratni prijatelj, Hrvoje Tomasović, dr.med.

Krešo Beljak: ‘Ako je Bleiburg zločin, onda je zločin i Oluja’; Hrg: ‘Mislim da Beljaku treba medicinska pomoć’

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Žigmanov: Hrvati i dalje u strahu jer su najomraženija manjina u Srbiji

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine (DSHV) Tomislav Žigmanov izjavio je na tribini u Novom Sadu da Hrvati u Srbiji i dalje žive u strahu zbog velike etničke distance prema njima te da najnovija istraživanja pokazuju da su “najomraženija” nacionalna manjina, prenio je portal “Autonomija.info”.

Prema portalu Neovisne udruge novinara Vojvodine, Žigmanov je na tribini koalicije „Vojvođanska fronta“ rekao da su Hrvati pretekli Albance, koji su do sada bili najomraženiji, te da je zbog takve situacije strah kod Hrvata u Srbiji velik.

On je naveo da je DSHV ušao u „Vojvođansku frontu“ i zbog toga što Hrvati u Vojvodini nikada neće zaboraviti što su lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak i njegovi suradnici radili da ih zaštite tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, kada su bili izloženi progonu, naročito u Srijemu.

“Čanak i LSV su jedini stali u obranu nas vojvođanskih Hrvata”, poručio je Žigmanov, prenijela je „Autonomija“.

Zahvalio je Čanku i što je, kao predsjednik Skupštine Vojvodine u mandatu od 2000. do 2004., potpisao odluku o osnivanju Novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“, kao i odluku o uvođenju hrvatskog jezika kao službenog u pokrajinski parlament, čime su bila otvorena vrata da se Hrvatima priznaju prava koja imaju ostale nacionalne manjine u Vojvodini.

Tribinu u Novome Sadu, na kojoj su govorili i predstavnici stranaka i nevladinih organizacija, organizirao je pokret „Vojvođanska fronta“.

Riječ je o koaliciji vojvođanskih političkih i nevladinih organizacija, kao i uglednih pojedinaca koji se zalažu da Srbija u Europi „bude decentralizirana, sekularna država u kojoj bi Vojvodina imala zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast“.

Stranka hrvatske manjine pridružila se „Vojvođanskoj fronti“ u studenome prošle godine, nakon čega je održana zajednička sjednica predsjedništva stranaka koje su osnivači pokreta.

„DSHV kao najznačajnija politička organizacija Hrvata u Srbiji očitovala je interes da sudjeluje u političkom životu. Nama je stalo da ostvarimo ravnopravnost, da budemo prihvaćeni građani države u kojoj će autonomija Vojvodine biti ostvarena u punom kapacitetu, a lokalne samouprave s velikim ovlastima“, izjavio je tom prigodom Žigmanov.

Čelnik DSHV-a ističe kako pristupanje „Vojvođanskoj fronti“ „nije koalicijski sporazum, jer izbori u Srbiji još nisu raspisani, već akt o suradnji na određenim vrijednostima.“

On, međutim, nije odbacio mogućnost stvaranja političkog partnerstva za izbore koji bi se za sve razine vlasti u Srbiji mogli održati na proljeće.

DSHV je na prethodnim izborima nastupio u koaliciji s Demokratskom strankom (DS), u sklopu čijega oporbenog kluba zastupnika u Skupštini Srbije djeluje čelnik DSHV-a Tomislav Žigmanov.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari