Connect with us

Hrvatska

Za turističku sezonu važna je dobra priprema

Objavljeno

on

Hina

Za turističku sezonu važna je dobra priprema i sektora i odredišta, uključujući i uspostavu punktova za testiranje, procijepljenost turističkih djelatnika te način prelaska granica i sigurnosni protokoli, naglasila je u petak ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac na sastanku s direktorima regionalnih turističkih zajednica.

Kako je priopćeno iz Ministarstva turizma i sporta, na tom je video-sastanku sudjelovao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, koji je iznio informacije o trenutnoj situaciji s pandemijom, uz osvrt i na tzv. zelene putovnice koje bi trebale predstavljati zdravstveni dokument za lakši prelazak granica.

Objasnio je da bi takav certifikat sadržavao informacije o procijepljenosti, preboljenju i testiranju na covid-19, a time bi se trebalo osigurati i ujednačeno i predvidljivo postupanje država članica oko uvjeta za prelazak granice.

Capak je naglasio i da je na razini EU-a postignut dogovor o prihvatljivim brzim antigenskim testovima, no da većina država članica, uključujući i Hrvatsku, još uvijek za prelazak granice traži testiranje PCR testom.

Za testiranje brzim antigenskim testovima potrebno je medicinsko osoblje koje je obučeno za uzimanje brisa, ali je prednost takvih testova u odnosu na PCR njihova cijena i brzina očitavanja rezultata, što ih čini idealnim alatom za olakšavanje putovanja u turističkoj sezoni, istaknuo je.

U tom je kontekstu direktorima regionalnih turističkih zajednica najavljeno da će HZJZ dostaviti informaciju o načinu dobivanja dozvole za izvođenje testova, kao i za izdavanje vjerodostojnih potvrda o testiranju, prenose iz Ministarstva.

Ističu i kako se od direktora turističkih zajednica očekuje da idućeg tjedna dostave Ministarstvu svoje prijedloge punktova za testiranje turista u pojedinim županijama u koordinaciji s regionalnim zavodima za javno zdravstvo.

Pritom kod određivanja punktova treba voditi računa o njihovoj svrsishodnosti u kontekstu potreba određene županije, kao i mogućnosti obavljanja testiranja (osobito brzim antigenskim testovima) tijekom vikenda, kada su turistička kretanja uobičajeno najdinamičnija.

S obzirom da bi se većina testiranja obavljala pri povratku turista iz Hrvatske, punktovi trebaju biti locirani na mjestima gdje će turistima biti lako dostupni, a popis punktova za testiranje bit će objavljen na stranici www.safestayincroatia.hr.

I Capak i Brnjac su naglasili važnost procijepljenosti u turističkom sektoru, jer radi prirode posla turistički djelatnici ostvaraju puno kontakata i ujedno su prva kontaktna točka s turistima.

“Procijepljenost u turističkom sektoru važna je poruka dodatne sigurnosti i odgovornosti tog sektora, čime doprinosimo i boljem pozicioniranju Hrvatske kao sigurne destinacije”, istaknula je ministrica, dodajući da su u zemlji i intenzivirane pripreme za nadolazeću turističku sezonu.

U sklopu toga se, osim dogovaranja uspostave punktova za testiranje u turističkim mjestima, dogovaraju i druge aktivnosti kako bi turistima boravak u Hrvatskoj bio što ugodniji i sigurniji, a ministrica je naglasila i da su počeli razgovore o načinima putovanja i protokolima za turiste iz Hrvatske, EU i trećih zemalja.

“Nadamo se da ćemo uskoro postići dogovor kojim ćemo olakšati putovanja turistima, a to će biti jedan od važnijih elemenata za predstojeću sezonu”, poručila je ministrica.

Na sastanku su direktori regionalnih/županijskih turističkih zajednica mogli čuti i informacije o provedbi i tijeku kampanje “Safe Stay in Croatia”, koja je polučila značajan interes na stranim tržištima, posebice njemačkom, o čemu je na sastanku izvijestio direktor predstavništva HTZ-a u Njemačkoj Romeo Draghicchio.

Prenio je i poruke s tek održane virtualne svjetske turističke burze ITB Berlin NOW kako je zanimanje touroperatora za Hrvatsku “izrazito velik”.

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari