Connect with us

BiH

Za uspostavu vlasti u FBiH Nedostaju 2 zastupnika i 2 uvjeta

Objavljeno

-

Nakon što je SDA dogovorila koaliciju s 3 odmetnuta zastupnika Šepićevog Nezavisnog bloka, a HDZ BiH s HDZ 1990, SDA i HDZ trenutno imaju podršku 48, od ukupno 98 zastupnika Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Naime, u “donjem” domu Federalnog parlamenta SDA ima 27, a s najmanje 3 zastupnika Nezavisnog bloka 30 zastupnika, HDZ BiH ima 16, a “Devedesetka” 2 zastupnika.

Za nadpolovičnu većinu u ovom domu potrebna je potpora najmanje još dva zastupnika, koliko, primjerice, ima A- SDA, s kojom je SDA već dogovorila koaliciju u Zeničkodobojskoj županiji. Hoće li ova stranka biti “jezičak na vagi” za formiranje nove parlamentarne većine u FBiH, ostaje vidjeti. Nakon što je Radončićev SBB odlučio ići u oporbu SDA je, ukoliko tzv. BH blok odbije koaliciju s nacionalnim strankama, ostala još jedna mogućnost koalirati s PDA ili “podebljati” novu parlamentarnu većinu s 4 zastupnika stranke Mirsada Kukića, dok o pridobijanju 2 zastupnika Abdićeve Laburističke stranke SDA najvjerojatnije ne razmišlja

No, uspostava većine u Parlamentu FBiH još ne znači i formiranje nove izvršne vlasti. Za to je, naime, potrebno osigurati još dva uvijeta. Prvi je da nova vladajuća koalicija ima više od jedne trećine izaslanika u svakom od klubova Doma naroda. Za sada je, jedino izvjesno da će HDZ BiH imati dvotrećinsku većinu u Klubu Hrvata.

Drugi uvjet za uspostavu izvršne vlasti u FBiH je ispunjenje zahtjeva HDZ BiH, odnosno stranaka okupljenih oko HNS-a da se u Parlamentu BiH usvoje izmjene Izbornog zakona, kojima će se, u skladu s presudama Ustavnog suda BiH, omogućiti i Hrvatima da mogu izabrati svog člana Predsjedništva BiH, svih 17 izaslanika u Klub Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH, te izmjeniti izborna pravila za Mostar, kako bi se osigurala jednaka vrijednost glasa svim biračima u gradu na Neretvi, što je i preduvjet za održavanje izbora u ovom gradu koji su posljednji put održani davne 2008. godine./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas