Pratite nas

Za zločine nad Hrvatima u Središnjoj Bosni nitko nije odgovarao

Objavljeno

na

Otkako je u petak, 6. lipnja stigao u Hrvatsku, krenula je nova, rekli bismo, neviđena hajka na Darija Kordića i sve one koji su ga tog popodneva na Plesu dočekali, na sve one koji i dalje, pa i unatoč drakonskoj haaškoj kazni (25 godina zatvora) ne vjeruju u njegovu krivicu.

mundžosiVeć tog dana, na dočeku u zagrebačkoj zračnoj luci reagirao je nevladin aktivist Zoran Ivančić, koji desetak i više godina, kako pišu mediji, živi u Sarajevu, i njegova družica povikali su ubojico, ubojico…! Zanimljivo je, ili barem indikativno, od vrlog aktivista, Hrvata iz Zagreba s tomislavgradskim korijenima, koji već odavno živi i “djeluje” u Sarajevu, ni glasa se nije čulo kada su iz Haaga, nakon odležane kazne, kući u BiH stizali general Armije BiH Enver Hadžihasanović i brigadir Armin Kubura, dočekivani i slavljeni od bošnjačkog vojnog i političkog vrha. Ni glasa se nije čulo, niti je bilo prosvjednih reakcija aktivista Ivančića kada je haaški osuđenik za ratni zločin, general Rasim Delić, pokopan uz najviše vojne počasti, uz nazočnost bošnjačkog političkog vrha.Stalna optuživanja Hrvata

No, treba reći da je Zoran Ivančić, do tada potpuni anonimus u svakom pogledu, tim činom doživio svoj trenutak slave, postao junak i pažnje vrijedan bošnjačkih medija. Međutim, pitanje je za Ivančića od Hrvata iz srednje Bosne, zašto, tako hrabro, kao što je otišao u Zagreb kazati Kordiću tko je i što je on, nije otišao na Pale, na doček osnivača Republike Srpske i SDS-a Momčila Krajišnika, nakon što je izdržao haašku kaznu i stigao u BiH. Naravno, Ivančićev odgovor Hrvati neće dočekati, mada razloge neodlaska na Pale (ili u Banju Luku na doček Biljane Plavšić) i nije teško dokučiti. Zna se, naime, na Palama ili u Banjoj Luci ne bi hrabri Ivančić dobio tek poneku ćušku kao što je dobio u Zagrebu. Razapinje se, ‘čereči’ se poštovani biskup Vlado Košić, upire se prstom u Crkvu, pišu se pisma Svetom Ocu, traži se kazna za neprimjerene geste (doček Kordića u Zagrebu nap.a.) biskupa Košića, okupljaju se, zanimljivo je, ispred zagrebačke prvostolnice, predstavnici nevladinih udruga, jedno šaroliko društvo koje tek po osnovi napada na Crkvu, na pokojnog Franju Tuđmana i njegove ‘poslušnike’ iz BiH, koje za njih personificira upravo Dario Kordić, mogu zajedno i nađu zajednički jezik za svoje smišljene juriše.

Ti okupljeni nose ispisana imena nevinih žrtava Ahmića koje, baš nitko normalan, ne negira ili, ne daj Bože, omalovažava. Međutim, pitanje je, pa i unatoč haaškoj presudi, je li i koliko, za taj zločin, na bilo koji način, kriv Dario Kordić. Neizostavno se nameće i pitanje, što to šaroliko društvo, koje godinama dobro živi na jaslama siromašnog državnog proračuna, zna o zločinu u Ahmićima, što znaju, i žele li uopće znati, što su sve doživjeli (a mnogi nisu preživjeli) Hrvati na tom području od pripadnika Armije BiH i mudžahedina koji su se, kao legalna postrojba te Armije, borili protiv Hrvata i nad njima strašne zločine činili. Zna li ta okupljena družina pred zagrebačkom katedralom da su Hrvati srednje Bosne dan nakon njihovog prosvjeda, 8. lipnja, obilježili tužnu dvadeset prvu godišnjicu progona dvadeset tisuća Hrvata Travnika s njihovih vjekovnih ognjišta? Znaju li oni da je tog dana prije 21 godinu, najtragičnijeg dana u povijesti Hrvata Travnika i širega područja, zapaljeno više od dvije tisuće njihovih domova i isto toliko gospodarskih objekata? Znaju li, i žele li uopće znati, da je tog 8. lipnja u mjestu Bikoši u travničkoj župi Guča Gora strijeljano 37 ranjenih i zarobljenih vojnika i hrvatskih civila, a za tijelima 22 ubijenih još uvijek se traga.

Uz pljačku, palež, progon…, teško je oštećena i opljačkana crkva u župi Brajkovići iz koje su tog 8. lipnja prognani svi župljani, a bilo ih je 5600. Oštećene su i opljačkane crkve u Travniku, u Docu, teško je oštećen i opljačkan znameniti franjevački samostan u Gučoj Gori…! Tri dana kasnije od prosvjeda ispred zagrebačke katedrale, 10. lipnja, u Vitezu je obilježena tužna dvadeset i prva godišnjica pogibije osmero viteških mališana koje je zauvijek u igri prekinula granata ispaljena s obližnjih položaja Armije BiH. Nabrajati bi se moglo u nedogled jer, za 316 dana potpune blokade Lašvanske doline od deseterostruko brojnijih muslimanskih snaga, nad Hrvatima su počinjeni brojni stravični zločini (Križančevo Selo, Buhine Kuće, Zabilje, Miletići, Bilivode, Čajdraš, Šušanj, Čukle, Orašac…), a od tih vrlih nevladinih udruga, udruženja i organizacija iz Hrvatske i BiH nikada se ni glasa nije čulo. Znaju li oni uopće gdje su ta stratišta, da za te strašne zločine još nitko nije odgovarao? Darija Kordića u nedjelju u Busovači dočekalo je više tisuća Hrvata s područja Lašvanske doline, srednje Bosne, iz Hercegovine i Hrvatske. Pa zar bi tolika masa ljudi, koju su bošnjački mediji sveli na nekoliko stotina, Darijevih suboraca, prijatelja, gospodarstvenika, kulturnih i vjerskih dužnosnika…, tako i na taj način dočekala ratnog zločinca? Sigurno ne, kao što je i nedvojbeno da nitko od njih ne suosjeća s rodbinom žrtava u Ahmićima. Na Darijev doček došli su i visoki hrvatski dužnosnici političke izvršne i zakonodavne vlasti općina, županija, FBiH. Pozdravljaju li svi oni zločin za koji je Dariju Kordiću suđeno i za koji je osuđen?

Vidi li se bol ‘Majki Lašve’?

Na brzinu, isti dan kada je Kordić stigao u Busovaču, digla se bošnjačka “kika i motika” iz medija, stranaka, nevladinih udruga, udruženja, pojedinaca…! I Kordiću se još jednom sudilo, presuđivalo, a atakiralo se, tražilo je, tko zna od koga sve, čak 27 bošnjačkih udruga i udruženja, od “Oštre nule” iz Banje Luke do “Bogumila” iz Bratunca, kako se sve zovu (tko ih tolike “hrani”, financira, komu ih toliki broj treba, za koga i s kojim nakanama rade…?), smjena čelništva HDZ-a BiH koje je bilo na dočeku Kordića u Busovači. Smjenu traže, odlučno, naredbodavno, što prije, odmah! Preko društvenih mreža se prijeti, na najgori i najvulgarniji način, čak se prijeti i pajserima, smaknućima…! U tu harangu 27 bošnjačkih udruga, udruženja, nevladinih organizacija, uključilo se i Udruženje “Majke Srebrenice”, što se u srednjoj Bosni sa žaljenjem konstatira i komentira. A daleko bi bilo bolje, korisnije, ljudski je da su, a nikada nije kasno, članice Udruženja “Majke Srebrenice” došle u Lašvansku dolinu i upoznale “Majke Lašve” koje, na žalost, nisu organizirane kao one, ali istu bol nose i sigurno bi se brzo razumjele i jedne za nevolju i bol drugih suosjećale. Jer, i u Lašvanskoj dolini je stotine majki u počinjenim zločinima ostalo bez sinova, kćeri, supružnika…, i na ovom području ima majki koje su izgubile po dva, tri sina i supruga, koji su ubijeni, a ne poginuli u borbama. Na desetke je pojedinaca koji su u zločinima počinjenim od pripadnika Armije BiH u Brajkovićima, Gučoj Gori, Maljinama, Križančevu Selu…, izgubili zauvijek 10, 15 pa i više članova obitelji i rodbine. A za te zločine još nitko nije odgovarao i nitko od tih nevladinih udruga iz BiH i iz Hrvatske nikada nije digao glas osude, nitko od njih nije prosvjedovao kada su iz Haaga, nakon izdržane kazne, kući stizali njihovi nepravedno osuđeni heroji.

A svi uglas tvrde, bijesne, ukazuju, pokazuju, prijete…: Kordić je ratni zločinac, to potvrđuje haaška presuda? Što je posrijedi? Dvostruki aršini, dvoličnost, zle namjere…, ili nešto drugo? –

pogled.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

MMF: Jasno je da je svijet zakoračio u recesiju

Objavljeno

na

Objavio

Kristalina Georgieva

Pandemija koronavirusa gurnula je svjetsko gospodarstvo na silaznu putanju koja će zahtijevati ogromna sredstva za zemlje u razvoju, rekla je u petak izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva.

Ona je izvijestila da je više od 80 zemalja, uglavnom nerazvijenijih, zatražilo dosad pomoć MMF-a.

“Jasno je da smo zakoračili u recesiju” koja će biti gora od one 2009. koja je uslijedila nakon globalne financijske krize, rekla je na konferenciji za novinare održanoj putem interneta.

Uz “iznenadni zastoj” gospodarskih aktivnosti širom svijeta Georgieva je rekla da je procjena MMF-a da su “sveukupne financijske potrebe tržišta u razvoju 2,5 bilijuna dolara”.

Upozorila je da je to vrlo konzervativna procjena.

Vlade u zemljama u razvoju koje su proteklih tjedana pretrpjele odlijevanje više od 83 milijarde dolara kapitala mogu većinu toga ‘pokriti’ no jasno je da su “domaći izvori nedovoljni” i mnogi imaju već sada velika kreditna zaduženja.

Više od 80 zemalja, većinom onih sa slabijim prihodima, već su zatražile hitnu pomoć Međunarodnog monetarnog fonda, rekla je dodajući da je  MMF svjestan da su rezerve tih zemalja nedovoljne.

MMF nastoji osnažiti svoje kapacitete kako bi učinio “više, bolje i najbrže moguće” u odgovoru na njihove zahtjeve.

Pozdravila je ekonomski paket od 2,2 bilijuna dolara usvojen u SAD-u kao mjeru koja bi trebala podići američko gospodarstvo suočeno s posljedicama pandemije koronavirusa.

“Neophodno je ublažiti udar na najveće svjetsko gospodarstvo suočeno s iznenadnim prestankom poslovnih aktivnosti”.

Američki paket važan je i zbog toga što će ubrzati američki doprinos od 78 milijarda dolara kapacitetima MMF-a za posuđivanje.

Taj američki potez “snažna je poruka međunarodnoj zajednici i pomaže konsolidiranju ukupnog kapaciteta MMF-a za zajmove vrijednog bilijun dolara”, rekla je Georgieva.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Čović o optužbama iz Sarajeva: Žele suspendirati Ustav, bolest nije ostala samo na koronavirusu

Objavljeno

na

Objavio

Gost prvog dijela emisije „Iz prve ruke – Covid 19“ bio je Dragan Čović, predsjedatelj Doma naroda Parlamenta BiH te predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a. On se u program RTV Herceg Bosne javio putem Skypea jer se nalazi u svome domu, u samoizolaciji. Čović je, između ostaloga, kazao da bošnjački politički predstavnici kroz političke igre žele suspendirati Ustav BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

U drugom dijelu emisije gostovali su, Ivan Vasilj, dekan Fakulteta zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Jelka Milićević, zapovjednica Stožera Civilne zaštite FBiH te zamjenica premijera Federacije BiH i ministrica financija FBiH.

Na video sjednici Predsjedništva HDZ-a BiH odbačene su optužbe iz Sarajeva da predstavnici te stranke u Vladi FBiH i Kriznom stožeru blokiraju donošenje odluka. Na poticaj urednika emisije Milana Šutala da konkretnije pojasni poruke iz priopćenja za javnost te na koje su optužbe mislili, Čović kaže da predstavnici političkog Sarajeva političkim igrama žele suspendirati Ustav te odnose unutar Kriznog stožera urediti po mjeri jedne osobe, politike ili stranke.

Izrazio je uvjerenje da će Jelka Milićević kao zamjenica premijera i ministrica financija znati u Kriznom stožeru izaći na kraj s onima koji žele profitirati na ovim kriznim situacijama.

“Aljoše se javljaju”

Ministar unutarnjih poslova FBiH, Aljoša Čampara, izjavio je da su ministri iz HDZ-a BiH u Vladi FBiH blokirali donošenje uredbe sa zakonskom snagom koja bi omogućila da budu uhićivani i pritvarani oni koji prekrše mjere samoizolacije.

Odgovarajući na pitanje je li to točno, i ako je, zašto su ministri iz HDZ-a BiH bili protiv toga, Čović kaže da „ima raznih komentara od Aljoša i sličnih Aljoša koji se javljaju u zadnjih 5-6 dana“.

-Recimo, kada je sličnu ili mnogo drastičniju uredbu donijela Vlada HBŽ svi odreda su govorili da je to brutalno kršenje Ustava ili što već kada je u pitanju političko Sarajevo. Podizali optužnice ili prijetili pripadnicima Kriznog stožera HBŽ, rekao je Čović.

Čović dodaje da Krizni stožer mora biti usklađen, a sve odluke izbalansirane.

„Sve drugo i improvizacije koje unutar sebe ima jedna politička struktura u Sarajevu, a koju dijelom predstavlja i Čampara, s tim se ni na koji način ne želimo baviti, rekao je Čović.

Bolest nije samo koronavirus

U Sarajevu je „na nož“ dočekan i sastanak Stožera civile zaštite ŽZH, HNŽ i HBŽ s predstavnicima SKB Mostar, a prisutne su tvrdnje da se pod krinkom koronavirusa želi uspostaviti treći entitet ili vratiti Herceg Bosna. Odgovarajući na te tvrdnje, predsjednik HNS-a BiH kaže da je očito da ova bolest nije ostala samo na koronavirusu.

Dodaje da se tu radi koordinacijskom sastanku jer te tri županije gravitiraju ka SKB Mostar.

„Pošto u tome netko vidi elemente zavjere, ja ću kazati da nijedna bolest nije zdrava, pa ni ta i neću ih više komentirati“, rekao je Čović dodajući da će se nastaviti s tim sastancima bez obzira što netko govorio, a sve s ciljem suzbijanja širenja pandemije.

Predsjedatelj Doma naroda PS BiH rekao je da je inicijativa koju je pokrenuo zajedno s predsjedateljem Zastupničkog doma, Denisom Zvizdićem, a posredstvom hrvatskog premijera Plenkovića pozitivan primjer upravljanja krizama. Tu se, podsjećamo, radi o zahtjevu da se BiH ali i druge zemlje Zapadnog Balkana izuzmu iz odluke iz zabrane izvoza medicinske opreme iz EU zbog pandemije koronavirusa.

Ekonomija prvi prioritet

Upitan kako će država reagirati da bi spriječila scenariji da za mjesec ili dva građani ne budu imali dovoljno sredstava za kupnju namirnica neophodnih za život, Čović je kazao da je upravo to pitanje za „sveznalice iz Sarajeva“.

„To je pitanje za sveznalice iz Sarajeva koji pokušavaju nešto usmjeriti u jednom drugom pravcu naglašavanjem nekih blokada. Dok jedni eksperti brinu o našoj zdravstvenoj sigurnosti, drugi moraju stvarati ambijent da imamo solidarnost prema ljudima koji će biti u posebnoj potrebi“ rekao je.

Istaknuo je da osobe koje su i koje će biti ekonomski pogođene pandemijom koronavirusa moraju biti prvi prioritet te predmet vlada svih razina, sukladno nadležnostima.

Okrenuti se sebi

Ponovio je tvrdnju iz jučer objavljenog intervjua za HMS da se BiH mora okrenuti sebi i početi proizvoditi medicinsku opremu jer će većina donacija, kako kaže, biti simbolična ili rezultat ploda da netko nešto izlobira, što će u ovakvim okolnostima biti teže jer su i druge zemlje pogođene koronavirusom pa su okrenute sebi.

Istaknuo je da je bilo logično da Europska unija zatvori svoja vrata (po pitanju izvoza lijekova i medicinske opreme, op.) pa je, kaže, upravo zbog toga išao kod Plenkovića kako bi BiH vrata ostala otvorena.

Na kraju je poručio građanima da slušaju zapovijedi nadležnih te iskažu solidarnost prema onima koji su u potrebi. Posebno se zahvalio svom medicinskom osoblju zbog iznimnih napora kojima su izloženi u zadnje vrijeme./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari