Pratite nas

Komentar

Zaboravljeni dr. Hrvoje Tomasović?

Objavljeno

na

Je li za stranku, i koliko, važan član, iza kandidature kojega stoji 10.000 potpisa članova stranke?

Prigodom nedavnih izbora u HDZ-u imali smo jednu vrlo zanimljivu situaciju, koja je već pomalo pala u zaborav. A ne bi trebala. Zašto? Zato, jer je u svojem sadržaju imala i način i pokušaj da se na demokratski način kandidira svaki član stranke za svaku stranačku funkciju. Od predsjednika naniže…

Član HDZ, ugledni liječnik, dr. Hrvoje Tomasović se, recimo to tako, samokandidirao, u skladu s odredbama Statuta, za dužnost potpredsjednika stranke. Pojasnimo. Za stranačke izbore kandidirao se sam, osobno. Nije ga kandidirala ni jedna stranačka skupina, stranačko tijelo. Kandidatura, kao svaka, tražila je da kandidat za ulazak u izborni postupak prikupi određen broj potpisa članova HDZ-a.

Koliko se sjećam cenzus je bio 10.000 potpisa. Toliko, pa čak i nešto više članova HDZ-a dalo je svojim potpisom povjerenje dr. Tomasoviću za kandidaturu za potpredsjednika stranke. Izbori su održani, rezultati su poznati. Novi sastav dužnosnika preuzeo je dužnosti. Kandidat dr. Tomasović nije dobio dovoljno stranačkih glasova na stranačkim izborima, a za potpredsjednika je izabran jedan od ostalih potpredsjedničkih kandidata.

Može se ocijeniti normalnim stranačkim uradkom. Međutim, postavlja se pitanje kako bi se stranačka mašinerija i praksa, u ovom slučaju se konkretno radi o HDZ-u, ali se može odnositi i na ostale stranke, u našem političkom životu i praksi reflektirala u ovakvim neuobičajenim slučajevima. Je li važan za stranačku kadrovsku strukturu član koji se sam kandidira i iza kojega ne stoji stranačka struktura i kadrovska politika. Ali stoji više od 10.000 potpisa članova stranke, koji su ga svojim potpisima podržali za ugled koji među njima uživa.

Prema dosadašnjoj praksi može se očekivati da samokandidatura, premda statutarna, bude ocijenjena kao „soliranje“, i slučaj će završiti u zaboravu. Ali moguće i kao opomena ostalima da soliranje, iako je realno i moguće, ne dobije prolaznu ocjenu. Možda se dogodi i nešto drugo, demokratski normalnije, da se tih više od 10.000 potpisnika kandidature valorizira kao određena popularnost i simpatije članstva.

Tim više što su na visokim državnim funkcija i dužnostima danas dužnosnici koji su na općim izborima dobili daleko manje glasova svih birača, ne samo stranačkih. U ovoj zemlji nadamerikaniziranih nemogućnosti ili mogućnosti sve je u kadrovskim križaljkama i moguće i nemoguće. Živi bili pa vidjeli.

Antun Drndelić

Što vi mislite o ovoj temi?

Komentar

Grabar Kitarović: S ponosom se prisjećamo prvog postroja Zbora narodne garde začetka pobjedničke Hrvatske vojske

Objavljeno

na

Objavio

Dvadesetideveta obljetnica osnutka Hrvatske vojske prigoda je s ponosom se prisjetiti prvog postroja Zbora narodne garde, začetka pobjedničke Hrvatske vojske.

S posebnim pijetetom i poštovanjem prisjećamo se poginulih, nestalih i preminulih hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata, čija je žrtva omogućila stvaranje slobodne, samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Suosjećamo s članovima njihovih obitelji i čuvamo sjećanje na Domovinski rat kao simbol snage i zajedništva hrvatskoga naroda, hrabrosti i domoljublja hrvatskog vojnika i redarstvenika.

Svim pripadnicama i pripadnicima Hrvatske vojske u domovini i u misijama i operacijama potpore miru diljem svijeta čestitam Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

Vi ste naša snaga i naš ponos i uživate naše veliko povjerenje jer kroz svoju vjernu službu, sposobnosti i vještine te spremnost za pomoć svome narodu istinski živite domoljublje i zajedništvo. Želim vam puno uspjeha u budućim izazovima te da jednakim žarom i predanošću nastavite graditi i jačati modernu Hrvatsku vojsku, komentirala je Kolinda Grabar Kitarović na facebooku

28. svibnja 1991. – Prva smotra Zbora narodne garde (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Milanović: Moja poruka građanima je – glasajte, a ja ću vidjeti

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović bio je na na obilježavanju Dana hrvatske vojske i Dana hrvatske kopnene vojske na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”.

Predsjednik RH Zoran Milanović prilikom obilježavanja Dana oružanih snaga komentirao je i svoju izjavu da ne zna hoće li izaći na izbore:

Neobično je kako je moja dobronamjerna i defanzivna izjava izazvala reakciju kritičara i analitičara. Napali su mene, jedinog čovjeka koji ne smije biti član bilo koje stranke. Krajnje je to licemjerno to od njih. Možemo razgovarati na pristojan način, ali ne na divljački – rekao je Milanović koji se posebno uzbudio kada je pričao o kritičarima te njegove izjave.

Po tome ispada da sam ja nepismenim i glupim ljudima poslao poruku da ne izađu na izbore. Ali ne! Moja poruka je – upravo izađite na izbore, a ja ću razmisliti!

 

Za Hrvate izbor nikad lakši – plenkovićevci ili milanovićevci?

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati