Connect with us

Reagiranja

Zabrana održavanja mise zadušnice na Bleiburgu nije samo briga Crkve u Hrvata nego je to briga svih nas

Published

on

Nakon što je Koruška Katolička crkva odbila molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga pod objašnjenjem da se ta misa politički instrumentalizira, oglasio se Australsko-hrvatski kongres:

“Poštovani, zabrana održavanja mise zadušnice na Bleiburgu nije samo briga Crkve u Hrvata nego je to briga svih nas.

To jest specifično briga Katoličke crkve jer je zabrana došla od bratske crkve iz Austrije, a misno slavlje je dio odavanja počasti nevinim žrtvama Bleiburga i Križnog puta. Ali isto tako to je briga i Republike Hrvatske jer je Sabor pokrovitelj te komemoracije!

Jedno bez drugog ne ide, baš obratno, održavati komemoraciju bez mise zadušnice moglo bi se takvom jednom skupu pripisati politički karakter, koji, kako izgleda po pisanju biskupa iz Klagenfurta, je jedan od razloga zabrane?

Da komemoracija na Bleiburgu nema nikakve veze s nekim političkim ideologijama, stavovima, jasno je svakome tko i malo drži do pijeteta prema žrtvama ovog poratnog holokausta. Jer kad bi tako bilo onda bi to značilo politiziranje Crkve, koja tu, iz godine u godinu, služi misu. Sumnjam da bi to Katolička crkva u Hrvatskoj samo tako dopustila.

Nije Bleiburg jedino mjesto u svijetu gdje se odaje počast stranim žrtvama, to jest žrtvama jedne druge zemlje. Postoji slučaj poginulih australskih vojnika na Galipolju, u Turskoj, koji se obilježava svake godine u mjesecu travnju, na kojem, uz svećenstvo, prisustuju visoki dužnosnici obiju zemalja.

Zato je važno da Vlada RH sa svoje strane učini sve moguće da dobije suglasnost austrijske vlade, da je Sveta misa, komemoracija, na Bleiburgu vanstranačka, apolitička, manifestacija, koja ne pridonosi, kako stoji u priopčenju zabrane ‘instrumentalizaciji ovog spomen-slavlja u korist političko-nacionalnog rituala’.

Baš obratno, komemoracija, sa Svetom misom, je upozorenje novim generacijama što ih čeka ako puste da komunizam i fašizam, obučeni u jedno novo ruho, ponovno zavladaju svijetom”, napisali su u svom priopćenju iz Australsko-hrvatskog kongresa.

Stjepan Asić
predsjednik
Australsko-hrvatskog kongresa

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari