Pratite nas

BiH

Zabranjuje se objavljivanje osobnih podataka zaraženih osoba i osoba u izolaciji

Objavljeno

na

Agencija za zaštitu osobnih podataka u Bosni i Hercegovini, donijela je Rješenje kojim se “zabranjuje nadležnim organima na svim razinama vlasti u Bosni i Hercegovini, uključujući entitetske i županijske stožere civilne zaštite kao i drugim organima, koji djeluju u izvanrednoj situaciji u vezi s pandemijom virusa korona, da objavljuju osobne podatke o osobama koje su pozitivne na koronavirus kao i osobama kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije”.

Nalaže se nadležnim organima da odmah uklone i blokiraju osobne podatke o osobama koje su pozitivne na koronavirus kao i osobama koje poštuju određene mjere izolacije i samoizolacije, čiji podaci su javno objavljeni.

Agencija je donijela Rješenje na osnovu člana 40. stav (1) točka a) Zakona o zaštiti osobnih podataka i člana 61. Zakona o upravi rješavajući po službenoj dužnosti u predmetu utvrđivanja zakonitosti javnog objavljivanja osobnih podataka osoba koje su pozitivne na korona virus te osoba koje se nalaze u izolaciji i samoizolaciji zbog pandemije virusa korona.

U obrazloženju ovog rješenja se navodi da je “Agencija za zaštitu osobnih podataka u BiH na osnovu saznanja da pojedini nadležni organi u BiH, objavljuju osobne podatke o osobama pozitivnim na virus korona, kao i osobama kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije zbog pandemije virusa korona, pokrenula postupak za utvrđivanje zakonitosti takve obrade osobnih podataka”.

Naime, Agencija je zaprimila upit građana u kome se ističe da je Županijski stožer civilne zaštite Hercegbosanske županije, objavio osobne podatke osoba kojima je izdata naredba o izolaciji i samoizolaciji, iako velika većina nije kršila naredbu.

Kao dokaz navedenom, dostavljen je primjerak objavljenog popisa s osobnim podatcima 238 osoba. Prema sadržini dostavljenih dokaza, Uprava za inspekcijske poslove HBŽ objavila je “Popis osoba u izolaciji na dan 21.03.2020. godine” u kojem su navedeni osobni podaci svih osoba kojima je naređena izolacija i samoizolacija. Predmetni popis sadrži osobne podatke o imenu, prezimenu, godini rođenja, gradu/mjestu, zemlji iz koje je došla osoba, datumu početka izolacije, broju telefona.

Osim toga, neki drugi nadležni organi kao u Trebinju, Konjicu i Čeliću na isti ili sličan način su objavili popis osoba koje su pozitivne na virus korona, kao i osoba kojima je određena izolacija ili samoizolacija.

Agencija je u provedenom postupku utvrdila da su “nadležni organi koji djeluju u izvanrednoj situaciji u vezi s pandemijom virusa korona, javno objavili osobne podatke osoba koje su pozitivne na virus korona kao i osoba kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije, a koje nisu prekršile izdate naredbe”.

Zakon o zaštiti osobnih podataka predstavlja osnovnu legislativu koja neposredno određuje obradu osobnih podataka. Sukladno članu 1. Zakona, njegov osnovni cilj je da svim osobama na teritoriji BiH, bez obzira na njihovo državljanstvo ili prebivalište, osigura zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, a naročito pravo na privatnost i zaštitu podataka u pogledu obrade osobnih podataka koji se na njih odnose. Prema članu 3. Zakona, osobni podaci znače bilo koju informaciju koja se odnosi na fizičku osobu koja je identificirana ili se može utvrditi identitet osobe, dok podaci koji otkrivaju zdravstveno stanje spadaju u posebne kategorije osobnih podataka, poručili su iz Agencije.

Istim članom Zakona je propisano da je kontrolor svaki javni organ, fizička ili pravna osoba, agencija ili drugi organ koji samostalno ili s drugim vodi, obrađuje i utvrđuje svrhu i način obrade osobnih podataka na osnovu zakona ili propisa, dok obrada osobnih podataka podrazumijeva bilo koju radnju ili skup radnji koje se vrše nad podacima, bilo da je automatska ili ne, a posebno prikupljanje, unos, organiziranje, pohranjivanje, prerađivanje ili izmjenu, uzimanje, savjetovanje, korišćenje, otkrivanje prenosom, širenje ili na drugi način omogućavanje pristupa podacima, svrstavanje ili kombiniranje, blokiranje, brisanje ili uništavanje.

Dakle, Nadležni organi na svim razinama vlasti u BiH, uključujući entitetske i županijsker stožere civilne zaštite i drugi organi koji djeluju u izvanrednoj situaciji u vezi s pandemijom virusa korona su kontrolori, koji vrše obradu osobnih podataka osoba koje su pozitivne na virus korona te osoba kojima su određene mjere izolacije i samoizolacije. Članom 4. stav (1) točka a) Zakona, propisan je princip koji obvezuje kontrolora da osobne podatke obrađuje na pravičan i zakonit način, što podrazumijeva obradu osobnih podataka na osnovu zakonskog propisa koji se primjenjuje u određenoj oblasti i da je obrada neophodna za ostvarivanje svrhe koja se želi postići, stoji u priopćenju.

Podaci o zdrastvenom stanju građana spadaju u posebnu kategoriju osobnih podataka i kao takvi imaju i posebnu mjesto u Zakonu o zaštiti osobnih podataka, navodi se, uz ostalo, u priopćenju Agencije.

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Hercegovački duhan dobio međunarodnu zaštitu izvornosti

Objavljeno

na

Objavio

Duhan sorte ‘hercegovački ravnjak’ upisan je u međunarodni registar imena podrijetla, čime je dobio zaštitu izvornosti, koji se vodi pri Svjetskoj organizaciji za intelektualno vlasništvo (WIPO) sa sjedištem u Ženevi.

Kako su u srijedu priopćili iz Instituta za intelektualno vlasništvo BiH sa sjedištem u Mostaru, hercegovački duhan je registriran sukladno Lisabonskom aranžmanu za zaštitu imena podrijetla i njihovom međunarodnom registriranju.

“Zaštitom hercegovačkog duhana oznakom zemljopisnog podrijetla štiti se njegova autohtonost i vrijednost, što može biti temelj buduće uloge hercegovačkog duhana u razvoju i promociji Hercegovine i jednim dijelom prilika za revitalizaciju prostora na kojima uspijeva ova kultura”, navodi se u priopćenju Instituta.

Nositelj prava na ime podrijetla je udruga „Duvan Hercegovački Ravnjak“ iz Gruda. Hercegovački duhan tako je postao jedan od 13 proizvoda sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom u Bosni i Hercegovini, a uz hercegovački med jedini koji ima ime Hercegovine u predmetu zaštite.

Duhan, od kojega je sitnim rezanjem pravi ‘škija’ za pušenje, proizvodi se na području Hercegovine od 17. stoljeća. O tome svjedoči i povjesničar Hrvoje Mandić u širokobriješkom časopisu „Vitko“.

Po njegovim navodima prometno opadanje levantske trgovine natjeralo je Mletačku Republiku da 1670. potraži bliže veze s turskim zemljama u unutrašnjosti Balkana. Smatra se da je dolinom Neretve duhan unesen u Hercegovinu. Na brzi razvoj uzgajanja duhana utjecale su pogodne klimatske prilike, obradivo tlo i niska nadmorska visina.

Brojni su zapisi o snalažljivosti hercegovačkih proizvođača duhana koji su ga švercali u unutrašnjost zemlje kako bi uspjeli prehraniti svoje obitelji.(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

U BiH se nakon mjesec i pol dogovorili kako podijeliti kredit MMF-a

Objavljeno

na

Objavio

Bosanskohercegovačka vlada u utorak je nakon mjesec i pol svađa donijela odluku o aktiviranju 330 milijuna eura kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), potvrdio je ministar financija Vjekoslav Bevanda.

Kredit je odobren još 20. travnja na temelju zatjeva BiH za hitnu pomoć radi konsolidacije stanja u zdravstvenom sektoru i pomoći gospodarstvu u suočavanju s epidemijom COVID-19.

MMF ga je ekspresno odbrio i odmah poslao novac na račun Centralne banke BiH, no središnja vlada se tjednima nije mogla dogovoriti kako će ga podijeliti između dva entiteta i distrikta Brčko.

Vijeće ministara je u utorak odlučilo kako će 61,5 posto dobiti Federacija BiH, 37,5 posto Republika Srpska, a jedan posto distrikt Brčko.

Federacija će polovicu svog iznosa zadržati na entitetskoj razini dok će ostatak biti podijeljen na deset županija, jer je u njihovoj nadležnosti najveći dio zdravstvenog sektora.

Kredit će otplaćivati entiteti i distrikt Brčko. Kamata je 1,05 posto uz poček od 39 mjeseci

Dogovor je postignut nakon što se hrvatski i bošnjački ministri nisu mogli usuglasiti o alociranju sredstava i tretmana županija u Federaciji. Bošnjačka je strana inzistirala da se jasno naznači uloga županija kao korisnika kredita ali i da se istakne kako oni nisu subjekti koji mogu preuzimati međunarodne kreditne obveze.

Kompromis je postignut tako što je navedeno kako će 50 posto dobiti “Federacija sa svojih deset županija”, pojasnio je Bevanda

“Ovo je dugo zagađivalo javni prostor i bilo je previše špekulacija”, kazao je Bevanda dodajući kako ima dojam da su se neki preko tog pitanja pokušali obračunati s njim osobno. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari