Connect with us

Hrvatska

Zadarski župan primio djecu i članove obitelji ukrajinskih branitelja

Objavljeno

-

Foto: zadarska-zupanija.hr

Djecu i članove obitelji ukrajinskih branitelja kojima je Zadarska županija organizirala desetodnevni boravak primio je u srijedu zadarski župan Božidar Longin.

Župan Longin poručio je kako hrvatski narod i stanovnici Zadarske županije suosjećaju s patnjama naroda u Ukrajini jer su i sami u Domovinskom ratu doživjeli isto. Istaknuo je kako prijateljima u nevolji treba pomoći te kako je i prijateljska pomoć stigla iz Ukrajine u vrijeme rata u Hrvatskoj.

Agencija za razvoj Zadarske županije Zadra Nova I Europe Direct Zadar, u suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Veleposlanstvom Ukrajine u Republici Hrvatskoj, izradili su Hrvatsko-ukrajinski rječnik za djecu.

Cilj tiskanja rječnika je olakšati sporazumijevanje i boravak u Hrvatskoj izbjeglicama iz Ukrajine. Rječnik sadrži osnovne pojmove za djecu školske dobi prikazane u slikovnom obliku te napisane na hrvatskom jeziku latiničnim pismom i ukrajinskom jeziku ćiriličnim pismom. Na 44 stranice rječnika prevedeno je više od 130 osnovnih pojmova te brojevi do 100 i usporedba abeceda, tj. hrvatske latinice i ukrajinske ćirilice, kazala je ravnateljica Agencije za razvoj Zadarske županije Zadra Nova Marina Dujmović Vuković.

Rječnik je besplatan i može se preuzeti u centru Europe Direct Zadar, a elektroničko izdanje je dostupno online.

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognian Zlatev ukazao je na odgovornost i strateške interese Europske unije za pomoć Ukrajini te se osvrnuo i na europsku budućnost Ukrajine kroz njeno pridruživanje Europskoj uniji.

Za desetodnevnog boravka djeca iz Ukrajine će posjetiti Biograd i Nin, Park prirode Vransko jezero, Kožino te Preko na otoku Ugljanu. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari