Connect with us

Pregled

Zadarsko sveučilište odbilo pokušaj cenzure predstavljanja knjige dr. sc. Tončija Matulića ‘Pobačaj – drama savjesti’

Objavljeno

-

Neki članovi Sveučilišta u Zadru, poslali su anonimno pismo kojim su pokušali cenzurirati održavanje predstavljanja knjige dr. sc. Tončija Matulića „Pobačaj – drama savjesti“ koje se održalo u srijedu, u organizaciji Teološko-katehetskog odjela Sveučilišta u Zadru i Zadarske nadbiskupije u Svečanoj dvorani fakulteta, a koje je, prema njihovim tvrdnjama, protivna Univerzalnoj deklaraciji.

Iako je predstavljanje autorskih radova znanstvenika uobičajena praksa, članovi tvrde kako je “predstavljanje knjige „POBAČAJ-drama savjesti“ dio javne kampanje u kojoj pozivajući se na vjerske dogme, katoličko poimanje morala i kanonsko pravo, crkvene organizacije nastoje takav sustav vrijednosti ozakoniti i nametnuti svim građanima i građankama Republike Hrvatske neovisno o njihovoj vjerskoj pripadnosti i skupu vrijednosti”.

Kao dokaz za takvu tvrdnju navode da inicijativa „40 dana za život“ također promovira predstavljanje knjige te izjavu dr.sc. Matulića za portal Prolife.hr: „Donijeti zakon kojim bi se zabranio pobačaj značilo bi pokazati da smo opredijeljeni za život, da dostojno branimo ustavno načelo koje brani pravo svakoga ljudskog bića na život…“.

“Radi se o političkoj kampanji kojom se katoličke dogme suprotstavljaju zakonodavstvu RH i kojom se diskriminiraju žene kao građanke RH jer im se nastoji oduzeti ljudsko pravo autonomije nad vlastitim tijelom, a sve pod argumentom prava embrija na život, dok hrvatski Ustav na kojeg se pozivaju”, ocijenili su između ostaloga anonimni članovi u pismu.

“Uplićući se u ovu osjetljivu političku temu, Sveučilište u Zadru prekršilo je načelo političke neutralnosti i akademske nepristranosti, načelo otvorenosti, vlastiti Statut i Etički kodeks, a pored toga i Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Konvenciju o uklanjanju svih oblika diskriminacije žena jer ovim ne poštuje dostojanstvo studentica koje jesu ili će iskoristiti pravo na zdravstvenu mjeru prekida trudnoće”, smatraju anonimni članovi, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kabinet rektorice: Ne možemo na temelju naslova knjige utvrditi da su prekršeni akti Sveučilišta

“Autor knjige redoviti je profesor Sveučilišta u Zagrebu, a na predstavljanje koje je javno može doći tko god zaželi i u akademskom duhu nakon predstavljača ima pravo iznijeti svoje stavove koji se ne podudaraju s autorovim stavovima i stavovima predstavljača, stoji u odgovoru koji je došao iz Kabineta rektorice u kojem također ističu kako je jedna od društveno odgovornih uloga svakog sveučilišta da bez tabua o različitim društvenim temama bude platforma za raspravu, uvažavajući pri tome standarde akademskog pluralizma mišljenja i čestitosti.

U skladu s time znanstvenici, studenti i drugi dionici na Sveučilištu u Zadru imaju mogućnost posve legitimno i slobodno iznijeti različite pristupe i stavove koji se odnose na život i djelovanje čovjeka. Nismo u mogućnosti unaprijed donositi bilo kakvu osudu ili prosudbu o predstavljanju knjige koje je anonimnim prijaviteljima sporno, a kamo li na temelju naslova knjige koja će se predstaviti utvrditi da su prekršeni akti Sveučilišta u Zadru”, ističe se u odgovoru Kabineta rektorice.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari