Pratite nas

Kolumne

Zadnja prilika za mrzitelje Hrvatske vojske i borbenih aviona

Objavljeno

na

Članovi saborskog Odbora za obranu, trinaestorica njih, već su saznali koja je od četiri ponude “najizvodljivija” i nabavu kojeg borbenog zrakoplova predlažu stručnjaci iz povjerenstva MORH-a. Potkraj ovog tjedna dobili su sve nalaze i tablice.

Zapravo, ti su im podaci dani na uvid “samo za oči”, jer ipak je riječ o dokumentima koji još nose oznaku tajne.

Idući tjedan članovi Odbora raspravit će o MORH-ovu prijedlogu, a potom slijedi sazivanje Vijeća za obranu na Pantovčaku te odluka Vlade RH, piše Davor Ivanković / Večernji list

Kako je izgledno da bi i konačna odluka o nabavi borbene eskadrile mogla biti usvojena prema planu, dakle do kraja 2017., u ovih par tjedana ukazuje se zadnja prilika za pobunu i dizanje glasa onih koji mrze “militarizaciju Hrvatske” ili Hrvatsku vojsku, ili one iz političke oporbe kojima se suprotstavljanje nabavi i trošenju novca na ratnu eskadrilu ionako čini kao dobar politički materijal za rat s vladajućima.

Treba priznati da je do prije nekoliko mjeseci bilo malo onih koji bi uložili koju kunu u to da će ministar obrane Damir Krstičević uspjeti dovršiti posao nabave nov(ij)e eskadrile borbenih aviona za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Zadnje borbene zrakoplove Hrvatska je nabavljala još tijekom Domovinskog rata, a otad ni jednoj vladi, ni jednom ministru obrane nije uspjelo riješiti gordijski čvor i zamijeniti prastare MiG-ove 21 kojima su naši piloti radili borbena čuda tijekom rata, a nakon rata, sve dosad, radili čuda svaki put kada su poletjeli, te nakon leta uspjeli sletjeti “u komadu”.

U MORH-u su dovršili odabir “najizglednijeg” “aparata”, a pronio se glas da je najbolje ocijenjena ponuda izraelskog F-16 Barak. Nakon što hrvatska Vlada, očekuje se, na kraju i potvrdi odluku o izboru aviona, i šira će hrvatska javnost saznati koliko će taj posao Hrvatsku i stajati.

Eskadrilu ćemo otplaćivati vjerojatno kreditom na deset godina, uz vrlo nisku kamatu, a ako kao indicije shvatimo proračunski plan da se svake iduće godine za avione izdvoji u vojnom proračunu oko 360 milijuna kuna, pomnožimo to s deset i dobit ćemo otprilike nabavnu cijenu eskadrile. Realno, to bi, čak i za Hrvatsku, bila vrlo “ugodna” cijena i razmjerno izdržljiva rata otplate, što svejedno neće spriječiti protivnike nabave borbene eskadrile da državni i vojni vrh optuže da su im “vojne igračke važnije od vrtića”.

Zastupnik Gordan Maras (SDP), koji se producira kao najžešći protivnik nabave eskadrile, voli, poput nekih drugih zastupnika, s vojskom boriti se “vrtićima” protiv aviona, ali i tvrdnjama da taj novac treba uložiti u obrazovanje. Dakle, knjigama protiv aviona. Onaj tko nije populist jasno će i lako razabrati da ovdje ne ratuju avioni s vrtićima i knjigama, jer sve to zajedno spada u osnovnu infrastrukturu države, koja to nije samo na papiru.

Jedno bez drugoga, pokazalo se u našoj povijesti, ne ide. I koliko god se protivnici eskadrile upinju u kritici, na trenutke dižući i histeriju tvrdnjama da će nabava eskadrile samo potaknuti novo iseljavanje mladih, koji su, eto, protiv militarizacije RH – činjenice govore suprotno.

Naši se mladi u pravilu iseljavaju baš u one države koje su za njih prvjenci mira i sigurnosti. To su redom sve zemlje s jakim vojskama koje mnogo troše na obranu i sigurnost, a apsolutno sve imaju i moderne borbene eskadrile. Dakle, prema kriterijima protivnika nabave hrvatske eskadrile, to su visokomilitarizirane države poput Njemačke, Švedske, Švicarske, Norveške, Danske, V. Britanije, Francuske… U nekima od njih mladići, a ponegdje i djevojke, i dalje idu u vojsku, a neke upravo vraćaju taj sustav od kojega su bile odustale.

Nadalje, u tim zemljama se mnogo investira u vojsku i zato što je to jamstvo stranim investitorima za siguran biznis. EU pak i računovodstveno nabavu eskadrila više ne vidi kao trošak nego kao investiciju, pa će i u Hrvatskoj, bez obzira na izbor aviona, nabava eskadrile donijeti nove poslove i nove tehnologije.

Zastupnik Maras stoga se ne treba plašiti jer će to biti možda i najsmislenije potrošenih 360 milijuna kuna proračunskog novca godišnje.

Davor Ivanković / Večernji list

Partner koji dobije posao morat će u Hrvatsku investirati i otvoriti radna mjesta

Švedski Gripen ili izraelski F16 Barak – ili nešto treće?

Nabava borbenih zrakoplova: 4 kriterija po kojima ćemo ih birati

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Oglasi

Komentari