Pratite nas

Zadužuju se novih 50 milijuna KM, a već dužni cijeli proračun

Objavljeno

na

Tako je već za 1. travnja sazvana nova aukcija trezorskih zapisa Federacije preko Sarajevske burze u planiranom iznosu od 15 milijuna maraka

Priznanje predsjednika Vlade Federacije BiH kako ovaj entitet u iduće dvije godine mora vratiti oko 1,7 milijardi KM duga, odnosno cijeli jedan godišnji proračun, tek je vrh ledenog brijega stvarne financijske krize u kojoj se nalazi Federacija. Naime, razvidno je kako se veći bh. entitet već od kraja prošle godine počeo zaduživati prodajom trezorskih zapisa, što zorno otkriva stanje proračunskih sredstava u Federaciji BiH. Drugim riječima to znači novca nema više.

U proračunu novca nema

No, unatoč takvom stanju Vlada FBiH je odlučna i dalje zaduživati se na način prodaje trezorskih zapisa. Tako je već za 1. travnja sazvana nova aukcija trezorskih zapisa Federacije preko Sarajevske burze u planiranom iznosu od 15 milijuna maraka. Kako se navodi u javnom pozivu Federalnog ministarstva financija, riječ je o šestomjesečnim trezorskim zapisima koji na naplatu dospijevaju prvog listopada ove godine 2014. Federacija BiH se u ovoj godini za potrebe Vlade namjerava zadužiti na unutarnjem tržištu za 310 milijuna maraka. Od tog zaduženja 260 milijuna KM je predviđeno emisijom trezorskih zapisa, a 50 milijuna KM izdavanjem obveznica. U ovoj godini su već održane dvije aukcije tromjesečnih trezorskih zapisa u iznosu od po 20 milijuna KM, a nova, kojom će biti zaključeno zaduživanje na ovaj način u prvom kvartalu, sazvana je za 18. ožujka, također u istom iznosu. Prema kalendaru aukcija vrijednosnih papira Vlade Federacije BiH za ovu godinu, a objavljenom u Službenim novinama Federacije BiH, u drugom kvartalu predviđeno je zaduženje u iznosu od 50 milijuna KM. Planirane su tri aukcije trezorskih zapisa, od čega dvije u planiranom iznosu od 15 milijuna KM i jedna u iznosu od 20 milijuna KM.

Zakazali očekivani prihodi

U sva tri slučaja riječ je o šestomjesečnim trezorskim zapisima, a osim aukcije koja je sazvana za početak travnja održat će se i aukcije 16. travnja i 7. svibnja. Za drugu polovinu godine planirane su emisije trezorskih zapisa i obveznica u vrijednosti 200 milijuna KM. Nakon svega što se događalo od početka ove godine kada su u pitanju trezorski zapisi, te postojećem kalendaru aukcija vrijednosnih papira, ne postoji druga riječ osim da je stanje financija u Federaciji veoma loše s ogromnim dugom, a s druge strane su zakazali i očekivani prihodi. Podsjećanja radi, Federacija BiH u 2014. godini ušla je s rekordnim deficitom koji je gotovo 350 milijuna eura. Minuse i rupe u entitetskom proračunu Nikšićeva vlada pokušava popuniti prodajom trezorskih zapisa.

večernji list

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Željka MARKIĆ: Zar nije žalosno da niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji

Objavljeno

na

Objavio

Harrisonovo cvijeće na HRT-u. Film je snimljen 2002. Zar nije žalosno da niti jedan ministar kulture, niti jedna hrvatska vlada nije osigurala da se u 26 godina snimi film o Vukovaru ili Škabrnji poput ovog koji je snimio Francuz Eli Chouraqui?

O Vinkovicima, Osijeku, Slavonskom Brodu, Vukovaru, Iloku, Dubrovniku, Karlovcu, Slanom, Hrvatskoj Kostajnici… Toliko ljubavnih, obiteljskih priča, toliko junačkih djela, toliko hrabrih, dobrih ljudi.

Nije li sramotno da mi, nakon što su stotine milijuna kuna našeg novca dodjeljivane po političkom ključu raznim “kulturnim” projektima – sjedimo 2017. sretni i zahvalni što u pozadini priče, koja opisuje veliku ljubav i hrabrost Amerikanaca, možemo vidjeti i opis strave i užasa kojem su u Vukovaru bili izloženi Hrvati?, komentirala je Željka Markić.

Podsjetimo Harrisonovo cvijeće (engleski Harrison’s Flowers) je francuska ratna drama iz 2000. koju je režirao Elie Chouraqui prema romanu “Diable a l’avantage” Isabel Ellsen. Radnja se odvija tijekom bitke za Vukovar, usred koje jedna Amerikanka (Andie MacDowell) traži svojeg nestalog supruga, novinara Harrisona, koji je nestao tijekom opsade grada. Film je sniman u SAD-u i Češkoj.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Tomislav Karamarko: Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj

Objavljeno

na

Objavio

Došao je 18. studenoga, datum jakog pečata stradalništva, žrtve, ali i otpora i želje za životom jednoga grada i jedne zemlje.

U porušenom Vukovaru, gradu patnje i boli, niknula je taj dan klica života hrvatske domovine.

Još danas bole i razaraju srce prizori ostataka grada, prepunog leševa, i tužne ispaćene kolone naših sunarodnjaka koji napuštaju ognjišta. Bože dragi, zar opet kolone i križni putevi?

Hvala vam, dragi Vukovarci i Škabrnjani, za sve što ste dali i dajete Hrvatskoj. Hoće li vam ikada ovakva Hrvatska bar djelomično vratiti izgubljeno? Bar molitvu, ljubav i poštovanje, ali i brigu za neku novu djecu Vukovara i Škabrnje…

Zbog vas, ali i svih poginulih branitelja, moramo pobijediti sve one koji dovode u pitanje hrvatsku opstojnost i neovisnost, pa i vlastitu letargiju, bezvoljnost i obeshrabrenost.

“Hvala Bogu koji nam daje pobjedu po Gospodinu našemu Isusu Kristu.”
(1 Kor 15, 57)

18. 11. 1991. – Pad Vukovara i Škabrnje (VIDEO)

Predsjednica objasnila zašto je u Kolonu sjećanja došla u žutim ‘zengama’

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari