Pratite nas

Vijesti

ZAGONETNE STEPENICE u katedrali Sv. Josipa u Santa Fe, New mexico.

Objavljeno

na

U kratkim crticama ću iznijeti moj dojam o zagonetnim stepenicama. Priložena slika nije moja a stepenice točno izgledaju ovakove kako ih vidite na ovoj priloženoj sliki. Ja sam tu bio i sve mojim očima pregledao i vidio. Želim ovo moje usihćenje podijeliti sa svim ljudima dobre volje.

Grad Santa Fe je u saveznoj državi New Mexico-u-SAD… Zagonetno stubište već preko 130 godina privlači preko 250 tisuća posjetitelja godišnje. Mjesto atrakcije je kapela Loretto i u njoj Tajanstvena gradnja drvenih stepenica. Što čini tu kapelu drugačijom od ostalih? To je tzv. Čudo, koje u njoj postoji. Kako je došlo do tog Tajanstvenoga Čuda?

260592_10150206728618499_8356321_aPočet ću sa mojim iznenađenjem koje sam vido u konstrukciji ovog stubišta. Ja sam osobno po struki stolar i u građevini sam preko 42 godine. Bez pretjerivanja napravio sam preko stotine stepenica raznih vrsta i dimenzija. Ali ovo što sam vidio prošli tjedan, dan poslije hrvatske tragedije i samoubojstva Hrvatskog Viteza Zvonka Bušić, dakle 2 rujna 2013., zaslužuje jedno sažeto i ozbiljno pojašnjenje. U kapeli, bolje rečeno Katedrali Svetog Josipa gdje se nalaze ove stepenice, uzeo sam nekoliko listića koji su tu na raspolaganju turistima. Poslužit ću se izvorima iz tih listića i dati čitateljima koji govore, čitaju i razumiju hrvatski.

Događaju li se u današnja vremena još uvijek Čudesa? Čudesa u arhitekturi, inžinjerstvu ili izgradnji? Mi se nećemo truditi dati bilo kakav odgovor na ovo pitanje, ali vjerujemo da Častne setre Akademije Loretto i Gospe Svijetla (Academy of our Lady of Light) u gradu Santa Fe imaju definitivne ideje u pravcu ovog pitanja, Tajne gradnje stepenica.

Grad Santa Fe je osnovan 1610. i imao oko 30 stanovnika. (Je li grad Santa Fe tada imao 30 tisuća stanovnika ili država New Mexico, teško je razaznati iz ovih listića iz kojih ja ove izvore crpim, mo, Mile Boban, Otporaš) Prema nekim zapisanim dokumentima, Časne Sestre Loretta su napustile državu Kentucky u jesen 1852., prešle Mississippi kod Saint Louis i došle u Santa Fe, grad nastanjen Indijancima i Meksikancima. Problemi, oskudice, napadi Indijanaca i bolesti koje su podnijele Časne Sestre za vrijeme njihova putovanja čini jednu posebnu povijest.

Povijest Akademije Loretto.

Po riječima Sestre M. Florian, u izvorima “O Zagonetki Stubišta” Meksikanski stolari, (Ja bih ih nazvao zidari, mo. Otporaš) su završili gradnju škole za Časne Sestre nekoliko godina poslije njihova dolaska i prozvale ju Akademija Loretta Naše Gospe Svijetla. Nekih 21 godinu što su Časne Sestre napustile državu Kentucky, ovi isti stolari/zidari su sagradili jednu Kapelu gotičkog stila. Na zahtjev Biskupa Lamy-a kapela je napravljena po planu i modelu Svete Kapele iz Pariza. Širina kapele je bila 7 i pol metara sa 22 i pol metra dužine i 25 i pol metara visine, u pozadini sa potkrovljem za pjevački kor, (što bi mi rekli Kore ili Balkon, mo, Otporaš) Sestra Barbour ističe da je kapelicu dizajnira arhitekt P. Mouley i da je započeta 25.6.1873. g. i bila dovršena 5 godina kasnije uz cijenu od 30 tisuća dollara. Kada je kapelica bila dovršena otkrivena je jedna velika pogreška. Kapelica je bila krasna i lijepa kao i potkrovlje za kor, ali nije bilo stepenica ni načina kako se popeti na kor. Mnogo stolara/majstora je došlo vidjeti kapelicu i dali svoja mišljenja. Sve se je svodilo na jedan odgovor: Nema riješenja i nije moguće stepenice napraviti. Razlog je bio da je potkrovlje za pjevački kor bio previsok i da bi stepenice zauzele puno prostora u kapelici. Postavljalo se čak pitanje da li koristiti ljestve ili sagraditi novi balkon.

Časne Sestre su bile jako razpčarane i odlučile ništa ne dirati nego vjerovati u Čuda i moliti. Kako su Časne Sestre bile bliske sa svetim Josipom, bilo je normalno da se njemu mole, i da molitve budu uslišene. Zavjetovale su deveticu svetom Josipu u nadi da će naći riješenje njihovom problemu.

Prema priči, zadnji dan devetice pojavio se sjedi starac sa magarcem i sandukom punim alata. Starac je zatražio glavnu Sestru koja je odgovorna za kapelicu, a u to vrijeme to je bila Sestra Magdalena. Starac je od nje zatražio dopuštenje da sagradi stepenice. Sestra magdalena  je bila ushićena i sva sretna prihvatila je ponudu. Jedan izvor govori da je posao bio dovršen u kratko vrijeme, a drugi izvor tvrdi da je gradnja trajala od 6 do 8 mjeseci. Ne uzimajući u obzir trajanje gradnje, posao je bio završen a stepenice napravljene. Neke Časne Sestre koje su tu bile nazočne prilikom gradnje stepenica su zapisale i tvrde da se je starac koristio samo jednom pilom, jednom uglomjer, (škvarda ili vinko, mo, Otporaš) i jednim čekićem. još se prisjećaju da je sve unaokolo bilo dasaka i nekoliko drveni kanta punih vode i komadića drveta u njima. Kada je Majka Magdalena htjela platiti stolaru starcu, starcu nije bilo ni traga ni glasa. Čak ni lokalni dućani koji su prodavali stolariju su potvrdili da starac nije nikada kupio bilo kakvo drvo kod njih.

Kružna konstrukcija stepenica.

Stepenice koje je starac ostavio Sestrama kao poklon, imaju dva puna kruga od 360 stupnjeva, sveukupno 33 stepenice, bez središnjeg potpornog stuba. Stepenice su napravljene drvenim klincima a ne niti jednim jedinim čavlom. Cijela težina stepenica je pričvršćena za vrh potkrovlja/Kora i podnožja. Mnogi američki i strani Arhitekti su došli vidjeti kako te stepenice mogu stajati bez potpore. Svi su se divili ovim stepenicama a neki su čak govorili da će se stepenice raspasti čim se počmu koristiti, ali one su još tu i nakon 85 godina korištenja. Rukohvat (railing, mo. Otporaš) nije bio postavljen kad i stepenice nego tek nakon dvije godine kasnije. Spominje se da je jedna od časnih Sestara, Sestra Mary koja je tada bila djevojčica od 13 godina, izjavila kako su se ona i njene prijateljice penjale  po stepenicama sa strahom, osobito kada bi silazile na rukama i koljenima, jer nije bilo rukohvata. ja ih u potpunosti mogu razumijeti. Neki stručnjaci tvrde da su daske bile savijene na 7 dijelova unutra i 9 izvana. Također neki tvrde da takova vrsta drveta koja se olako savija ne postoji u New Mexico. Gdje je materijal bio kupljen ni dan danas se ne zna.

Osjećaj da će navoji otpasti.

Pričaju radnici koji su radili struju u potkrovlju: penjali smo se mnogo puta i silazili niz stepenice. Uvijek kada smo se penjali ili silazili osjećali smo da se sve trese u krugu od 360 stupnjeva i da će navoji ispasti. To nije samo mišljenje radnika. Glavna Sestra Ludavine, koja je bila nazočna kaže da je nekoliko puta doživjela kad se penjala i silazila da će navoji ispasti. Navodno to je Tajna graditelja.

Časne Sestre Akademije od Loretta vjeruju da su stepenice uslišenje njihovih molitva svetom Josipu. Žele da se to zabilježi debelim slovima. Čak neki pričaju da je starac koji je gradio stepenice bio Sveti Josip. Sestra Barbour kaže da je legenda o Čudnim stepenicama započela za vrijeme gradnje. Ne znam kako ćete prihvatiti ovu legendu ali se mora reći da stepenice izgledaju prekrasno, da su precizno napravljene i da su veliko umjeće za sve Arhitekte, pogotovo u vrijeme kada nije bilo tehnike kao danas. Ne treba zaboraviti da je starac imao samo nekoliko sonovnog alata, što bi moglo biti i odgovor na vaše prvo pitanje  u početku ovog teksta.

(1) Čudo. Ove stepenice su napravljene bez ljepila i bez čavala. (2) Čudo. Stepenice imaju 33 stube što označava 33 godine Isusova života na zemlji. (3) Čudo. Odakle je drvo došlo? (4) Čudo. Tko je bio taj starac koji je napravio bezplatno ove stepenice. (5) Čudo. Sve je ovo jedna velika Tajna, koja se svake nedjelje izgovara za vrijeme svete Mise: TAJNA VJERE!

Priredio i sastavio Mile Boban, Otporaš, za Kamenjar.info

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Potpisan razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Razvojni sporazum za područje Slavonije, Baranje i Srijema kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata potpisan je u petak u Vinkovcima u sklopu 5. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i brojnih ministara, predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, Ministarstva poljoprivrede i pet slavonskih županija potpisali su razvojni sporazum kojim se osiguravaju sredstva za provedbu 29 strateških razvojnih projekata ukupne vrijednosti 700 milijuna kuna te dodatnih 50 milijuna kuna za njihovu pripremu.

Ciljevi suradnje su jačanje konkurentnosti i uravnoteženje regionalnog razvoja, odgovaranje na ključne društvene izazove te smanjenje siromaštva i povećanje standarda slavonskih županija.

Premijer Plenković u uvodnom je govoru izvijestio je kako je u okviru projekta Slavonija, vrijednog 2,5 milijarde eura,  do danas ugovoreno 6,8 milijardi kuna, odnosno 36 posto ciljanog iznosa. Ocijenio je kako je jedan od najvažnijih događaja današnje sjednice Savjeta potpisivanje Razvojnog sporazuma za Slavoniju, što je pilot projekt između Vlade i pet slavonskih županija te novi mehanizam usmjeravanja sredstava iz EU fondova i državnog proračuna.

Idući tjedan zakonski prijedlozi o potpomognutim područjima

Najavio je kako će idućeg tjedna Vlada izaći s prijedlozima zakona o potpomognutim područjima, otocima, brdsko-planinskim područjima, zakona o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjma, a u tijeku su završne konzultacije s Europskom komisijom glede zakona o gradu Vukovaru, što čini paket zakona koji se nadovezuje na ono što Vlada već čini u području regionalnog razvoja i decentralizacije.
Dodao je kako se iduća sjednica Savjeta planira 21. rujna u Osječko-baranjskoj županiji,  koju će tada posjetiti europska povjerenica EU za regionalni razvoj Corina Cretu, kako bi sinergiju u provedbi projekta “Slavonija”, vidjeli i oni koji su u EU nadležni za politiku regionalnog razvoja.

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac ocijenila je kako je razvojni sporazum nova metoda koja usklađuje potrebe državne razine s prioritetima lokalne razine, sukladno županijskim razvojnim strategijama,  pri čemu je fokus na razvoju gospodarstva, u prioritetnim sektorima, koji su prepoznati u strategijama regionalnog razvoja i pametne specijalizacije.
Istaknula je kako minimalno 50 posto projekata mora biti usmjereno na akivnosti s izravnim učinkom na gospodarstvo u jedinicama lokalne samouprave, izrazivši uvjerenje da će razvojni sporazum pridonijeti rastu BDP-a,  zapošljavanja te indeksa regionalne konkuretnosti i razvijenosti. .
Izvijestila je kako će se 700 milijuna kuna za provedbu Razvojnog sporazuma u pet slavonskih županija osigurati iz operativnog programa Konkuretnost i kohezija te državnog proračuna te usmjeriti za gotove projekte s građevinskim dozvolama.

Ugovor sa Svjetskom bankom za pružanje savjetodavnih usluga

Nakon ovoga potpisan je i sporazum “Slavonija, Baranja i Srijem” sa Svjetskom bankom za pružanje savjetodavnih usluga, čiji je cilj podrška slavonskim županijama u povećanju učinkovitosti korištenja EU fondova u trenutnoj financijskoj perspektivi te pripremu EU projekata za sljedeće razdoblje. Sporazum su potpisale ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Europske unije Gabrijela Žalac te direktorica Svjetske banke za Hrvatsku Elisabetta Capannelli.

Govoreći o sporazumu sa Svjetskom bankom ministrica Žalac je kazala kako je poznato što je Svjetska banka radila u drugim državama članicama EU i drži  da se na ovaj način mogu pronaći dodatna sredstva kako bi se preokrenuli postojeći trendovi u Slavoniji.
Dodala je kako je sporazum vrijedan 6,2 milijuna eura, od čega će se 85 osigurati posto iz EU fondova, a cilj sporazuma je utvrditi razvojnu dijagnozu za pojedina područja i Slavoniji, koja imaju razvojne potencijale  kako bi se povećala učinkovitost u korištenju europskih strukturnih i investicijskih fondova.

“Slavonija raspolaže istinskim gospodarskim potencijalom, ali posljednjih godina napuštaju je neki od njezinih najvrsnijih i najdarovitijih stanovnika. Naš tim usko će surađivati s Ministarstvom kako bi se sredstva EU-a što bolje iskoristila za potporu produktivnim aktivnostima u Slavoniji. To iziskuje suradnju više ministarstava, regionalnih vlasti, privatnog sektora i civilnog društva. Širom svijeta osvjedočili smo se kako su uspješne upravo one gradske sredine i regije koje su udružile snage u službi rasta i koje sredstva koriste strateški, za najizglednije prilike”, izjavila je, uz ostalo, Capannelli.

Demografija, socijalna politika i kulturni projekti

Na sjednici je mjere demografske revitalizacije i socijalne politike predstavila ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić. Najavila je da će se, u sklopu napora Vlade za poboljšanje materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima, za što je iz državnog proračuna osigurano 117 milijuna kuna, predati ugovori za 47 vrtića, a 29 milijuna se odnosi na pet slavonskih županija.
Dodala je kako je, iz sredstava EU fondova, osigurano 60 milijuna kuna za izgradnju dječjih vrtića, a u tijeku su i natječaji za povećanje kapaciteta dječjih vrtića te natječaji za ulaganje kadrova, koji će raditi u vrtićima, s ciljem osiguranja dvosmjenskog rada.

Murganić je rekla da je za potporu različitim skupinama stanovništva, mladima, invalidima te za prehranu djece koja su u riziku siromaštva, na području pet slavonskih županija iz različitih izvora sredstava prošle i ove godine usmjereno više od 59 milijuna kuna.
Govoreći  o razvoju kulturne infrastrukture,  ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek upozorila  je kako na ovom području, u realizaciji kulturnih projekata, još nema dovoljno prijava i aktivnosti. te da u realizaciji nekih projekata kulturne infrastrukture Ministarstvo očekuje visoko sufinanciranje od strane lokalnih zajednica.
Dodala je kako će se danas potpisati ugovor o realizaciji projekta Arheološkog parka “Vučedol”,  što je jedini strateški projekt u toj financijskoj perspektivi, ali kako je Slavonija arheološki bogata, važno je iskoristiti  pripremu za iduću financijsku persepktivu kako bi se infrastruktura mogla financirati i kroz EU fondove i tako proširila mreža muzeja i arheoloških parkova.

U nastavku potpisat će se 105 ugovora za projekte energetske obnove, komunalnu infrastrukturu, kulturnu i prirodnu baštinu, zaštitu okoliša, jačanje ruralnog poduzetništva i zapošljavanja te novih ulaganja u dječje vrtiće
Ugovore ukupne vrijednosti 530 milijuna kuna s korisnicima će potpisati potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, ministrice Gabrijela Žalac i  Nada Murganić te ministri Oleg Butković,  Lovro Kuščević,  Darko Horvat,  Tomislav Ćorić te Marko Pavić.

Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojim predsjeda predsjednik Vlade Andrej Plenković, osnovan je 8. ožujka 2017. kao savjetodavno tijelo u području koordinacije provedbe i praćenja korištenja europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESI), instrumenata i programa Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i nacionalnih izvora u okviru „Projekta Slavonija, Baranja i Srijem“.
Projekt je pokrenut kako bi se osiguralo 2,5 milijardi eura iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sredstva za ulaganja u poduzetništvo, poljoprivredu, obrazovanje, zdravstvo, istraživanje i razvoj, vodoopskrbu i odvodnju, kulturnu i prirodnu baštinu, sektor prometa, unutarnje plovne putove te energetiku, osigurana su u okviru postojećih operativnih programa i Programa ruralnog razvoja u financijskom razdoblju 2014.-2020. Do sada su sjednice Savjeta održane u Osijeku, Požegi, Slavonskom Brodu i Virovitici.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Vijesti

Zašto su Slobodan Kuvalja i Krešimir Dolenčić onemogućili nastup Marka Perkovića Thompsona?

Objavljeno

na

Objavio

Kad čovjek pomisli da su svi petkolonaši istrčali pred lice javnosti i da se njihov ukupan broj znade, evo ti iznenađenja. Vrbovanje i infiltracija počinje u mladim danima, a „spavači“ su u stanju čekati i desetljećima, dapače, prikloniti se „neprijateljskom režimu“ kako bi jednoga dana u budućnosti ispunili svoj zadatak.

Prilikom dočeka „Vatrenih“ u Zagrebu, Thompson je ostao bez matrice, na što je rekao kako može nastupiti i bez glazbe, a voditelj programa Franjo Ridjan poveo navijačku pjesmu “Srce Vatreno” kako bi Thomspona izbacio iz igre. No, Thompson se snašao i zapjevao “Geni kameni” a capella, ali ubrzo je isključen i mikrofon pa je Thompson ostatak otpjevao bez mikrofona zajedno s nogometašima i publikom koja im se pridružila.

Neočekivanu situaciju, u kojoj je Thompson, na pozornici u glavnom gradu, doveden u poziciju uljeza, komentirao je režiser dočeka Krešimir Dolenčić:

“Odrađen je sjajan posao, sve je bilo fantastično i svi mediji pišu da je program prošao super.  Program je završio, imao je svoj kraj i svoju formu i bio je gotov.“ – kazao je za portal Direktno.hr

Krešimir Dolenčić je vrlo poznat u kulturnim krugovima, a nemalo su ga puta prozivali zbog nekritiziranja vlade za vrijeme Tomislava Karamarka i Tihomira Oreškovića te nesudjelovanja u „kulturnim“ prosvjedima protiv Zlatka Hasanbegovića. Proglašavali su ga „režimskim redateljem“ zbog suradnje s HDZ-om (zadužen je bio i za inauguraciju Grabar-Kitarović), a zamjeraju mu što ne voli druga Tita i samoupravljačku anarhiju. Čak je imao kratku polemiku s nekim Stjepanom Grbićem iz Pupovčevih „Novosti“. Sudjelovao je, doduše, i na prvom „Gay Pride“-u, te tako predstavlja baš onu nepostojeću (zlobnici bi rekli Plenkovićevu) lijevu desnicu, odnosno desnu ljevicu, kako vam drago – pravog čovjeka bez svojstava.

Krešimir Dolenčić je odgovoran i za debakl na dočeku „Vatrenih“ te je izvrsno odradio zadatak miniranja nastupa Marka Perkovića Thompsona. Zaista, potreban je iskusan um koji će se vješto suprotstaviti željama srebrne reprezentacije, srebrnog izbornika Zlatka Dalića i zlatnog Luke Modrića. No, on to nije izvršavao prema vlastitom nahođenju, nego je izvršavao tuđu, protuhrvatsku naredbu.

Za „Nacional“ je 2016. izjavio: „Jako volim građansku Hrvatsku, zato se danas u svojoj domovini ne snalazim najbolje.“ Građanska Hrvatska je valjda ona Hrvatska u kojoj o svemu odlučuje masonska Velika Loža Hrvatske (VLH). Baš simpatično, Krešimir Dolenčić je predložen za prijem u Bratstvo upravo 10. travnja 2008. godine, valjda kako bi se ostavio privid „desnog“ kulturnjaka.

Naime, Dolenčić je u ulozi režisera dočeka „Vatrenih“ postupio upravo po naputku svoga nadređenoga, novoizabranog Velikog Majstora VLH-a, Slobodana Kuvalje, liječnika iz Srbca kraj Banja Luke. Podsjetimo, Kuvalju su izabrali „hrvatski“ masoni i nakon više od 20 godina, napokon je Srbin zasjeo na čelno mjesto hrvatske (?) masonerije.

Ni za koga u Hrvatskoj ne smiješ istaknuti njegovo porijeklo ili pripadnost nacionalnoj manjini jer si po automatizmu ustaša. No, ne možemo se ne zapitati zašto Slobodan Kuvalja, dakle Srbin, onemogućuje nastup Thompsona kojeg voli narod, vole ga reprezentativci, voli ga izbornik Dalić i voli ga najbolji nogometaš svijeta Modrić? Zbog čega masonerijska vrhuška ne voli Thompsona? Jesu li oni „građanstvo“ za kojim žali Dolenčić ili tek jugočetnici, odnosno Srbi koje preziru i mrze sve hrvatsko?

U svim se novinama NDH cijelo vrijeme pisalo o četničko-partizanskom ustanku što se potvrdilo ’91. godine kad je partizanska kokarda nasrnula na hrvatsko tlo. Na partizansko-četničke ili četničko-partizanske ispade treba nemilosrdno ustati i to ustati hrvatstvom – dakle biti ustašom.

A „građanska“ manjina neka samo opstruira i onemogućava Hrvatima iskazivanje svojih nacionalnih osjećaja.

Ivica Štiglić/Hrsvijet

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari