Pratite nas

Vijesti

ZAGONETNE STEPENICE u katedrali Sv. Josipa u Santa Fe, New mexico.

Objavljeno

na

U kratkim crticama ću iznijeti moj dojam o zagonetnim stepenicama. Priložena slika nije moja a stepenice točno izgledaju ovakove kako ih vidite na ovoj priloženoj sliki. Ja sam tu bio i sve mojim očima pregledao i vidio. Želim ovo moje usihćenje podijeliti sa svim ljudima dobre volje.

Grad Santa Fe je u saveznoj državi New Mexico-u-SAD… Zagonetno stubište već preko 130 godina privlači preko 250 tisuća posjetitelja godišnje. Mjesto atrakcije je kapela Loretto i u njoj Tajanstvena gradnja drvenih stepenica. Što čini tu kapelu drugačijom od ostalih? To je tzv. Čudo, koje u njoj postoji. Kako je došlo do tog Tajanstvenoga Čuda?

260592_10150206728618499_8356321_aPočet ću sa mojim iznenađenjem koje sam vido u konstrukciji ovog stubišta. Ja sam osobno po struki stolar i u građevini sam preko 42 godine. Bez pretjerivanja napravio sam preko stotine stepenica raznih vrsta i dimenzija. Ali ovo što sam vidio prošli tjedan, dan poslije hrvatske tragedije i samoubojstva Hrvatskog Viteza Zvonka Bušić, dakle 2 rujna 2013., zaslužuje jedno sažeto i ozbiljno pojašnjenje. U kapeli, bolje rečeno Katedrali Svetog Josipa gdje se nalaze ove stepenice, uzeo sam nekoliko listića koji su tu na raspolaganju turistima. Poslužit ću se izvorima iz tih listića i dati čitateljima koji govore, čitaju i razumiju hrvatski.

Događaju li se u današnja vremena još uvijek Čudesa? Čudesa u arhitekturi, inžinjerstvu ili izgradnji? Mi se nećemo truditi dati bilo kakav odgovor na ovo pitanje, ali vjerujemo da Častne setre Akademije Loretto i Gospe Svijetla (Academy of our Lady of Light) u gradu Santa Fe imaju definitivne ideje u pravcu ovog pitanja, Tajne gradnje stepenica.

Grad Santa Fe je osnovan 1610. i imao oko 30 stanovnika. (Je li grad Santa Fe tada imao 30 tisuća stanovnika ili država New Mexico, teško je razaznati iz ovih listića iz kojih ja ove izvore crpim, mo, Mile Boban, Otporaš) Prema nekim zapisanim dokumentima, Časne Sestre Loretta su napustile državu Kentucky u jesen 1852., prešle Mississippi kod Saint Louis i došle u Santa Fe, grad nastanjen Indijancima i Meksikancima. Problemi, oskudice, napadi Indijanaca i bolesti koje su podnijele Časne Sestre za vrijeme njihova putovanja čini jednu posebnu povijest.

Povijest Akademije Loretto.

Po riječima Sestre M. Florian, u izvorima “O Zagonetki Stubišta” Meksikanski stolari, (Ja bih ih nazvao zidari, mo. Otporaš) su završili gradnju škole za Časne Sestre nekoliko godina poslije njihova dolaska i prozvale ju Akademija Loretta Naše Gospe Svijetla. Nekih 21 godinu što su Časne Sestre napustile državu Kentucky, ovi isti stolari/zidari su sagradili jednu Kapelu gotičkog stila. Na zahtjev Biskupa Lamy-a kapela je napravljena po planu i modelu Svete Kapele iz Pariza. Širina kapele je bila 7 i pol metara sa 22 i pol metra dužine i 25 i pol metara visine, u pozadini sa potkrovljem za pjevački kor, (što bi mi rekli Kore ili Balkon, mo, Otporaš) Sestra Barbour ističe da je kapelicu dizajnira arhitekt P. Mouley i da je započeta 25.6.1873. g. i bila dovršena 5 godina kasnije uz cijenu od 30 tisuća dollara. Kada je kapelica bila dovršena otkrivena je jedna velika pogreška. Kapelica je bila krasna i lijepa kao i potkrovlje za kor, ali nije bilo stepenica ni načina kako se popeti na kor. Mnogo stolara/majstora je došlo vidjeti kapelicu i dali svoja mišljenja. Sve se je svodilo na jedan odgovor: Nema riješenja i nije moguće stepenice napraviti. Razlog je bio da je potkrovlje za pjevački kor bio previsok i da bi stepenice zauzele puno prostora u kapelici. Postavljalo se čak pitanje da li koristiti ljestve ili sagraditi novi balkon.

Časne Sestre su bile jako razpčarane i odlučile ništa ne dirati nego vjerovati u Čuda i moliti. Kako su Časne Sestre bile bliske sa svetim Josipom, bilo je normalno da se njemu mole, i da molitve budu uslišene. Zavjetovale su deveticu svetom Josipu u nadi da će naći riješenje njihovom problemu.

Prema priči, zadnji dan devetice pojavio se sjedi starac sa magarcem i sandukom punim alata. Starac je zatražio glavnu Sestru koja je odgovorna za kapelicu, a u to vrijeme to je bila Sestra Magdalena. Starac je od nje zatražio dopuštenje da sagradi stepenice. Sestra magdalena  je bila ushićena i sva sretna prihvatila je ponudu. Jedan izvor govori da je posao bio dovršen u kratko vrijeme, a drugi izvor tvrdi da je gradnja trajala od 6 do 8 mjeseci. Ne uzimajući u obzir trajanje gradnje, posao je bio završen a stepenice napravljene. Neke Časne Sestre koje su tu bile nazočne prilikom gradnje stepenica su zapisale i tvrde da se je starac koristio samo jednom pilom, jednom uglomjer, (škvarda ili vinko, mo, Otporaš) i jednim čekićem. još se prisjećaju da je sve unaokolo bilo dasaka i nekoliko drveni kanta punih vode i komadića drveta u njima. Kada je Majka Magdalena htjela platiti stolaru starcu, starcu nije bilo ni traga ni glasa. Čak ni lokalni dućani koji su prodavali stolariju su potvrdili da starac nije nikada kupio bilo kakvo drvo kod njih.

Kružna konstrukcija stepenica.

Stepenice koje je starac ostavio Sestrama kao poklon, imaju dva puna kruga od 360 stupnjeva, sveukupno 33 stepenice, bez središnjeg potpornog stuba. Stepenice su napravljene drvenim klincima a ne niti jednim jedinim čavlom. Cijela težina stepenica je pričvršćena za vrh potkrovlja/Kora i podnožja. Mnogi američki i strani Arhitekti su došli vidjeti kako te stepenice mogu stajati bez potpore. Svi su se divili ovim stepenicama a neki su čak govorili da će se stepenice raspasti čim se počmu koristiti, ali one su još tu i nakon 85 godina korištenja. Rukohvat (railing, mo. Otporaš) nije bio postavljen kad i stepenice nego tek nakon dvije godine kasnije. Spominje se da je jedna od časnih Sestara, Sestra Mary koja je tada bila djevojčica od 13 godina, izjavila kako su se ona i njene prijateljice penjale  po stepenicama sa strahom, osobito kada bi silazile na rukama i koljenima, jer nije bilo rukohvata. ja ih u potpunosti mogu razumijeti. Neki stručnjaci tvrde da su daske bile savijene na 7 dijelova unutra i 9 izvana. Također neki tvrde da takova vrsta drveta koja se olako savija ne postoji u New Mexico. Gdje je materijal bio kupljen ni dan danas se ne zna.

Osjećaj da će navoji otpasti.

Pričaju radnici koji su radili struju u potkrovlju: penjali smo se mnogo puta i silazili niz stepenice. Uvijek kada smo se penjali ili silazili osjećali smo da se sve trese u krugu od 360 stupnjeva i da će navoji ispasti. To nije samo mišljenje radnika. Glavna Sestra Ludavine, koja je bila nazočna kaže da je nekoliko puta doživjela kad se penjala i silazila da će navoji ispasti. Navodno to je Tajna graditelja.

Časne Sestre Akademije od Loretta vjeruju da su stepenice uslišenje njihovih molitva svetom Josipu. Žele da se to zabilježi debelim slovima. Čak neki pričaju da je starac koji je gradio stepenice bio Sveti Josip. Sestra Barbour kaže da je legenda o Čudnim stepenicama započela za vrijeme gradnje. Ne znam kako ćete prihvatiti ovu legendu ali se mora reći da stepenice izgledaju prekrasno, da su precizno napravljene i da su veliko umjeće za sve Arhitekte, pogotovo u vrijeme kada nije bilo tehnike kao danas. Ne treba zaboraviti da je starac imao samo nekoliko sonovnog alata, što bi moglo biti i odgovor na vaše prvo pitanje  u početku ovog teksta.

(1) Čudo. Ove stepenice su napravljene bez ljepila i bez čavala. (2) Čudo. Stepenice imaju 33 stube što označava 33 godine Isusova života na zemlji. (3) Čudo. Odakle je drvo došlo? (4) Čudo. Tko je bio taj starac koji je napravio bezplatno ove stepenice. (5) Čudo. Sve je ovo jedna velika Tajna, koja se svake nedjelje izgovara za vrijeme svete Mise: TAJNA VJERE!

Priredio i sastavio Mile Boban, Otporaš, za Kamenjar.info

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Uhićenje Hamdije Abdića ‘Tigra’ samo alibi za pogrom hrvatskih branitelja

Objavljeno

na

Objavio

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Nakon izricanja presude hercegbosanskoj šestorci te u iščekivanju posljedičnog pogroma hrvatskih branitelja u BiH, svjedočili smo trima slučajevima koji bi trebali pokazati navodnu nepristranost bh. pravosuđa, piše Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Tako je na području Konjica uhićeno 13 Bošnjaka koji se sumnjiče za ratne zločine počinjene nad Srbima u toj općini, a potom i četvorica Srba za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima Donjeg Vakufa. Jučer je, pak, u Bihaću uhićen Hamdija Abdić zvani Tigar koji se sumnjiči za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića. Da je riječ o farsi govori činjenica da nije uhićen glavni čovjek tzv. ARBiH u Bihaću, zapovjednik 5. korpusa Atif Dudaković s kojim je general Šantić sjedio prije nego što je „odveden“.

Kako se bliže božićni blagdani, a time se rapidno povećava i mogućnost uhićenja hrvatskih branitelja, čini se kako bh. pravosuđe posljednje poteze vuče kako bi kasnije moglo kazati: „vidite da nismo selektivni, ne hapsimo samo Hrvate, pa priveli smo i 13 Bošnjaka iz Konjica, četvoricu Srba iz Mrkonjić Grada, pa čak i Hamdiju Tigra“.

Perfidna je to igra bh. pravosuđa koje kontroliraju bošnjačke političko-obavještajne strukture.

Pravi cilj pogroma hrvatskih branitelja u BiH, posebno sad nakon izricanja presude šestorci i potvrđivanja postojanja udruženog zločinačkog pothvata, je dovesti bh. Hrvate u situaciju da se nema tko pobuniti kad im konačno bude oduzimana konstitutivnost.

Hrvatima se danas konstitutivnost ne može tek tako oduzeti jer još uvijek postoji veliki broj pojedinaca i organizacija koji bi se tomu žestoko usprotivili. Zbog toga se taj proces i pretvorio u mrcvarenje. No, aktiviranjem stotina optužnica protiv vojnog i političkog rukovodstva bosanskohercegovačkih Hrvata iz posljednjeg rata, doći će do novog (i posljednjeg?) vala odlaska Hrvata iz BiH.

Hrvati s razlogom ne vjeruju bh. pravosuđu koje Hrvate sudi po jednom, strožem, a Bošnjake po drugom, blažem, kaznenom zakonu. To je upravo ono što bošnjačka struktura i želi postići: njima je upravo cilj da Hrvati napuštaju BiH, a ne da im se sudi u BiH. Oni, naime, ne žele da Hrvati odsluže svoje kazne i ostanu u BiH, jer bi tako dobili stotine osoba koje bi se sutra mogle pobuniti protiv velikobošnjačke hegemonije.

Puno je pametnije, rezoniraju bošnjačke strukture, Hrvatima zaprijetiti optužnicama, neke nepravedno osuditi i time poslati poruku svima ostalima: bježite odavde dok još možete!

U cijeloj toj igri Hrvati su potpuno nespremni, ljudi su prepušteni sami sebi, te zbog nepostojanja bilo kakve strukturalne pomoći, radije biraju napuštanje BiH, nego ulazak u kafkijanske procese koji mogu skončati samo onako kako je skončao i proces Slobodana Praljka u Haagu.

Hrvati danas moraju biti organizirani i suglasni oko osnovnih problema s kojima se kao narod suočavaju u BiH: ne smije biti pregovora o konstitutivnosti vlastitoga naroda i ne smije biti kompromisa o procesuiranju branitelja.

Bosna i Hercegovina kakvu danas imamo nije onakva država kakvu želimo. Ako se Hrvati u današnjoj BiH ne osjećaju sigurno i slobodno, čemu onda služi takva BiH? Hoće li Hrvati i dalje nastaviti graditi monstruma koji jede njihove ljude, ili će se možda posvetiti zaštiti vlastitoga naroda, a o BiH neka skrbe oni koji su ju pretvorili u ono što je danas: dvije države pod jednim krovom, jedna za Srbe a druga za Bošnjake u kojoj su Hrvati očigledni višak!

Jurica Gudelj Dnevnik.ba

Hamdija Abdić Tigar uhićen zbog ubojstva generala Vlade Šantića

facebook komentari

Nastavi čitati

Vijesti

UNATOČ KIŠI: Više od tisuću studenata predalo zahtjeve i tisuće potpisa za Hrvate u BiH!

Objavljeno

na

Objavio

Unatoč jakoj kiši danas je u Zagrebu na prosvjednom skupu u organizaciji hrvatskih studenata iz Hrvatske i BiH bilo prisutno više od 1 000 studenata.

Studenti s drugim građanima okupili su se u utorak 12. prosinca na Trgu bana Josipa Jelačića u 13 sati odakle su krenuli prema Trgu sv. Marka s glavnim transparentnom „S prijezirom odbacujemo vaše podaništvo“.

Nakon okupljanja na Markovom trgu, ispred Hrvatskog sabora, otpjevana je hrvatska himna te je održana minuta šutnje u čast svim poginulim i preminulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu te svim žrtvama rata.

Studenti su naglasili kako su se okupili i prije četiri godine na istom mjestu, samo nekoliko dana nakon prvostupanjske presude hercegbosanskoj šestorki, pod geslom „Još nije kasno!“. Ipak, kako su istaknuli, vlasti su zanemarivale vrlo važne činjenice, što je dovelo do smrti „čovjeka koji je s prijezirom odbacio laži, gledao na nepravdu i koji je prezirao nelogičnost i nerad dobrog dijela predstavnika njegovog naroda, za koji je na kraju i život dao!“

Studenti su uspjeli prikupiti preko 6000 potpisa za svoje zahtjeve koje su pročitali na skupu. Naglasili su kako ne žele dozvoliti da se „Hrvatska ponižava zbog sitnih interesa“ te da iznose konkretne zahtjeve kako bi se zaštitili sunarodnjaci u Bosni i Hercegovini, jer je vrijeme da dođe „do oštrog suprotstavljanja onima koji gaze ljudska, politička, ekonomska i sva ustavna prava Hrvata u Bosni i Hercegovini“.

Među potpisnicima našli su se i saborski zastupnici iz kluba zastupnika HDZ-a, Mosta, Hrasta, nezavisni zastupnici, HSS-a,  zastupnici Europskog parlamenta, generali HV-a i HVO-a, mnogi sveučilišni profesori, akademici i javni intelektualci.

Studente je u Hrvatski sabor, gdje je i službeno predana predstavka s potpisima, primilo izaslanstvo HDZ-a na čelu s Božom Ljubićem, Mosta na čelu s Božom Petrovom i drugima,  Hrasta na čelu s Hrvojem Zekanovićem, Neovisnih za Hrvatsku na čelu sa zastupnikom Željkom Glasnovićem te Ivicom Mišićem kao zastupnikom stranke Promijenimo Hrvatsku.

Na sastanku je, kako doznajemo, više puta naglašeno kako je za Hrvate u BiH važan konsenzus političkog Zagreba. Mladi su zastupnicima istaknuli kako žele da se zajedništvom nadiđe dnevna politika po pitanju Hrvata u BiH, a sudeći po podršci iz gotovo svih parlamentarnih stranaka, to su i uspjeli.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari