Connect with us

Zagreb dobio spomen ploču Marije Radić

Published

on

Marija Radić dobila je svoje prvo spomen-obilježje na zgradi u Mihanovićevoj 34, gdje je provela posljednje godine života i umrla. Spomen-ploča je otkrivena na inicijativu Grada Zagreba, Organizacije žena Hrvatske seljačke stranke (HSS) Hrvatsko srce i Hrvatsko-češkog društva.

Ploču je uz prigodni program otkrio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, potpredsjednica HSS-a Marijana Petir i predsjednica Hrvatskog srca Marija Ledinski Anić, a nakon toga u središnjici HSS-a održana je svečana akademija na kojoj je o životu i radu Marije Radić te braku sa Stjepanom Radićem govorio predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac i povjesničarka Suzana Leček.

Marija Radić bila je Čehinja, rođena 27. kolovoza 1874. u Pragu kao Marie Dvořáková, u obitelji koja je bila u srodstvu sa slavnim češkim skladateljem Antonínom Dvořákom.

 

Završila je učiteljsku akademiju i radila kao učiteljica, a sa Stjepanom Radićem, tada mladim studentom u Pragu, upoznala se 1894. i vjenčala 1898. U braku koji je trajao nepunih 30 godina, do Radićeve smrti 8. kolovoza 1928., dobili su dvije kćeri i dva sina.

 

Marija Radić svojem je suprugu bila ne samo životna družica nego i najbliža suradnica. Osim brige oko obitelji i vođenja obiteljske knjižare, bavila se politikom pa je od 1927. bila predsjednica Ženske organizacije HSS-a Hrvatsko srce i pisala u HSS-ovim glasilima zauzimajući se za ravnopravnost žena, njihovo političko osvješćivanje i pravo glasa.

Nakon smrti Stjepana Radića ostala je neformalnom prvom damom Hrvatske, hrabro se držala i pred kraljevskim i pred ustaškim i pred komunističkim režimom, unatoč progonima i poniženjima, sve do smrti 17. lipnja 1954.

 

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari