Connect with us

Zagreb krenuo u ofenzivu lobiranja za BiH i Hrvate

Objavljeno

-

Prvom posjetom Bosni i Hercegovini nakon ulaska u Europsku uniju, predsjednik Hrvatske Ivo Josipović ukazao je na novi kurs hrvatske politike prema BiH od službenog Zagreba. Kada se tome doda istup hrvatskih zastupnika u Europskom parlamentu, te od ranije etablirana dijagnoza ministrice Vesne Pusić prema državi BiH i njezinim ključnim slabostima dobiva se mozaik jedne tihe ofenzive koja stiže iz Zagreba.

Otvoreni gard

[dropcap]P[/dropcap]rema dostupnim informacijama, najviši hrvatski dužnosnici s Pantovčaka i Markova trga, bilo da se radi o vladajućim ili oporbenim u Saboru, jedinstveni su u provedbi politike prema BiH i napose isticanju problema s kojima se suočavaju Hrvati. I upravo takav je pristup prema problemu BiH moguć zbog jedne neopterećene pozicije iz rata koju ima aktualna vlast i koju se ne može ni na kakav način opominjati s grijesima prošlosti.

Predsjednik Josipović nedavno je na okončanju svoga posjeta u Brčkom na upit novinara jasno poručio kako analize pokazuju da uspostava trećeg entiteta u BiH ne bi bilo dobro rješenje, istodobno poručivši da će Zagreb podržati bilo koje rješenje koje dogovore političari u BiH, što se može istodobno i posve suprotno iščitati od ocjena da je iskazao protivljenje takvoj inicijativi. Ono na čemu Zagreb inzistira u svim razgovorima s dužnosnicima Europske unije u Bruxellesu u pogledu rješavanja reformskih pitanja bitnih za napredak BiH prema europskim integracijama jeste uvažavanje nacionalnog legitimiteta Hrvata u institucionalnom smislu kako im brojniji Bošnjaci ili Srbi ne bi nametali predstavnike u vlasti. To je i predsjednik Vlade Zoran Milanović istaknuo prigodom nedavnog posjeta u Hercegovini, ali i zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier u Europskom parlamentu. Doznaje se da su se u tome smislu predstavnici službenog Zagreba angažirali da se rasvijetli i sam proces provedbe presude “Sejdić – Finci” te da se pokaže kako hrvatski političari nisu krivci za propast toga procesa jer su upravo oni jedini ponudili tri prijedloga kako provesti tu presudu, a da se istodobno ne ponovi situacija prema kojoj su Bošnjaci u dva navrata izabrali dvojicu članova Predsjedništva BiH.

Stabilni tronožac

I prigodom nedavnog susreta apostolskog nuncija u BiH, nadbiskupa Alessandra D’Errica s predsjednikom Sabora Josipom Lekom je istaknuto da sva tri naroda trebaju imati mogućnost ostvariti svoju konstitutivnu ulogu u BiH te u skladu s tim i snositi svoj dio odgovornosti za tu državu. Sugovornici su se pri tome složili da je za opstanak Hrvata u BiH najvažnije pomoći onima koji su tamo ostali kako se ne bi više iseljavali, posebno je bitno pružiti perspektivu mladima kroz nova radna mjesta. Pozicija Zagreba nakon ulaska u EU je u političkom smislu osvježenje i očekuje se da će dovesti do popravljanja odnosa unutar tri nacionalna stupa.

Zoran Krešić/Vecernji.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari