Connect with us

Hrvatska

Zagreb među tri najzagađenija grada na svijetu

Objavljeno

-

U Zagrebu su i 1. studenoga povišene vrijednosti lebdećih čestica u zraku te je na trećem mjestu najzagađenijih gradova svijeta, prema podacima IQAir-a, švicarskog portala koji svakodnevno objavljuje podatke vezane za kvalitetu zraka diljem svijeta.

U ponedjeljak, 1. studenoga, na prvom mjestu je Lahore u Pakistanu s indeksom kvalitete zraka 264, na drugom mjestu je Delhi u Indiji s indeksom kvalitete zraka 198, a na trećem mjestu je Zagreb s indeksom kvalitete zraka 183.

Na zagađenje utječe promet i industrija te sezona grijanja. Tomu svemu pridonose i vremenski uvjeti, pa kada se na neko područje spusti magla, provjetravanje je slabije i veća je mogućnost za veće koncentracije lebdećih čestica.

“Da, promet i industrija utječu na rast onečišćenja. No, utječe i sezona grijanja. A svemu pridonose i vremenski uvjeti”, rekla je nedavno profesorica Zvjezdana Bencetić Klaić s Geofizičkog odsjeka na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu zamoljena za komentar kada se pokazalo da je Zagreb često na ljestvici zagađenijih gradova.

Kao i proteklih dana, najgori polutant u hrvatskoj metropoli su čestice PM 2.5, koje, su trenutno 11.7 puta više od preporučenih vrijednosti Svjetske zdravstvene organizacije, navodi se.

PM 2.5 ili fine čestice su lebdeće čestice koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva poput ispušnih plinova iz automobila, ili grijanja na drva ili ugljen.

Grad koji ima problema s onečišćenjem je i Slavonski Brod.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari