Connect with us

Zagreb neće dopustiti narušavanje legitimiteta BH Hrvata

Published

on

Vlasti Republike Hrvatske nastojat će u sljedećem mandatu Europske komisije i Parlamenta, a jednako tako i najvažnijih tijela Europskoga vijeća, nametnuti temu Bosne i Hercegovine kao jedno od najvažnijih pitanja Unije kako bi se ubrzao njezin europski put koji podrazumijeva i unutarnje prilagodbe.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je na upit kako Hrvatska može iskoristiti svoje članstvo u EU-u, rekao da treba što bolje zaštititi svoje interese u regiji jugoistočne Europe i susjedstvu.

milanovic bh hrvati

Fokus EU

Upravo kako je to ocijenio i predsjednik Ivo Josipović, i premijer Milanović je naveo da je stanje u BiH nesređeno i teško održivo na dulji rok. Za položaj ovdašnjih Hrvata rekao je da je nezadovoljavajući, a u potpunoj je blokadi cijela država.

– Ponavljam, kao članica EU-a Hrvatska utječe na dugoročnu stabilizaciju ovog dijela Europe te je most između jugoistočne Europe i EU-a. Naš izravan doprinos politici proširenja posebno se očituje u prenošenju naših pregovaračkih znanja i iskustava državama regije. Smatramo, naime, da daljnje proširenje EU-a može pomoći konsolidaciji jugoistočnog susjedstva, što je u strateškom interesu Hrvatske, cijele regije te EU-a. BiH je pri tome posebna priča i Hrvatska će se zalagati za poseban pristup toj državi. Ne možemo dopustiti da europski napredak BiH mjere briselski birokrati, Hrvatska se zalaže i zalagat će se da tu državu stavimo u fokus čelnika EU-a koji donose ključne odluke. Koliko god nam je važna europska perspektiva cijele regije, mojoj Vladi će BiH biti favorit za ulazak u EU. A što se tiče unutarnjeg ustroja BiH, zalažem se da se razvija kao potpuno funkcionalna država triju ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih njezinih građana, rekao je Milanović.

Konstanta

Vlast u Zagrebu je od dolaska aktualne koalicije na vlast u jednome bila ustrajna i jedinstvena, čak i s predstavnicima oporbe – da treba osigurati europsku budućnost BiH, što apsolutno podrazumijeva i popravljanje položaja Hrvata u BiH. Da je to tako, pokazali su u svome odnosu prema aktualnim vlastima i pojedinim strankama u Sarajevu koje su svojim potezima Hrvate doveli do položaja manjine i manipuliranja s izbornim propisima. Hrvatska je čak potaknula i posebnu inicijativu da se Europska komisija s posebnom pozornošću angažira oko ispunjavanja uvjeta BiH, ali i da se bude jako oprezan i strpljiv oko ustavnih i izbornih promjena koje zadiru u Daytonsku arhitekturu zasnovanu na interesima tri naroda.

ZoranKrešić/VL

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari