Connect with us

Hrvatska

Zagreb obilježava sjećanje na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Objavljeno

-

U Vukovarskoj ulici u Zagrebu u srijedu navečer je svečano odana počast žrtvama stradanja velikosrpske agresije 1991. u Vukovaru i Škabrnji, a građani su simbolično kao i svake godine zapalili svijeće i lampaše uzduž devet kilometara Vukovarske,

Događaj je organizirao Klub veterana 148. brigade Hrvatske vojske Zagreb – Trnje uz pomoć 50 braniteljskih udruga pod sloganom “I reći ću vam samo još jednu stvar – Zapamtite Vukovar”.

Središnje događanje obilježavanja spomena na Vukovar i Škabrnju bilo je ispred spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a uveličali su ga brojni građani te Simfonijski puhački orkestar OSRH te kadeti Hrvatskog vojnog učilišta.

Izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Darko Nekić naglasio je kako 30. obljetnica sjećanja na Vukovar još više budi ponos na te dane slave i časti.

“Veliki broj hrvatskih branitelja će se odazvati, ne samo večeras ovdje, nego sutra i u Vukovaru. Nažalost zbog epidemioloških mjera situacija je znatno otežana, ali ja se nadam da će sve proći u redu”, kazao je Nekić.

“I reći ću vam samo još jednu stvar – Zapamtite Vukovar”

Naglasio je kako je jedna od glavnih zadaća Ministarstva hrvatskih branitelja očuvanje sjećanje na Domovinski rat, koje oni kroz svoje programe, obljetnice, sufinanciranje knjiga i filmova o Domovinskom ratu čine, te da taj spomen prezentiraju generacijama koje ga nisu doživjele.

Dvadeseta osnovnoškolaca zapalilo je lampaše koji su tvorili riječ Vukovar, a kadeti Vojnog učilišta podigli su transparent na kojem je pisalo “I reći ću vam samo još jednu stvar – Zapamtite Vukovar”.

Vukovarsko svijetlo mira ove je godine donio zagrebački branitelj Vukovara, Darko Zlodi, u pratnji pripadnika Zapovjedništva za potporu HV-a i pripadnika Počasne postrojbe MUP-a.

Zlodi je svijetlo postavio uz pomoć Maše i Davida Durmeš koji su dobili Vukovarsko svijetlo mira od vukovarskog župnika fra Ivice Jagodića.

Lampaše su također položili izaslanik predsjednika Sabora, zastupnik Krunoslav Katičić, izaslanik Grada Zagreba predsjednik Skupštine Joško Klisović, pročelnica Gradskog ureda za branitelje Vesna Helfrih, izaslanica ministra unutarnjih poslova Irena Petrijevčanin Vuksanović te državna tajnica MUP-a Sandra Šimić Petrinjak, izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, izaslanik Glavnog stožera HV-a Miro Čolić te veleposlanica Republike Bugarske Genka Georgieva. (Hina)

U više desetaka gradova u BiH molitva i svijeće za žrtvu Vukovara i branitelja

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari