Connect with us

Religija i Vjera

Zagreb-Posušje: Gospodarstvenici: Zajedno možemo više

Objavljeno

-

[pullquote_left]Nedvojbeno, ovaj sastanak ima i još neke važne dimenzije više, a to su solidarnost gospodarstvenika u teškim i krizom bremenitim vremenima te briga za razvoj svoga mjesta i svog zavičaja. Briga za bolji život u njemu svih njegovih ljudi[/pullquote_left]

Inicijativa vrijedna svake pohvale o suradnji Poslovnog kluba Zavičajnog društva Posušje koji je još u fazi utemeljenja i Udruge gospodarstvenika Posušje koja uveliko radi i postiže zapažene rezultate, na sastanku u Gastro Globusu na Zagrebačkom velesajmu, oživotvoruje se. Pedesetak nazočnih gospodarstvenika, što iz Posušja što Posušana koji žive i rade u Zagrebu, tražilo je puteve što kvalitetnije suradnje njihovih tvrtki kojim bi se potaknuo razvoj posuške općine, otvorila nova radna mjesta i što lakše prebrodila trenutna kriza.

– Naš cilj je jasan i od cilja se ne odustaje pa ma kakve prepreke bile. A naš cilj je – dobro!

Tim je riječima započeo susret posuški župnik fra Milan Lončar, svojevrsni moderator ovog susreta.

– Svjesni teških vremena trebamo ih shvatiti kao nove izazove i tko ta vremena može promijeniti nego sami mi, rekao je Lončar. Ovaj susret je jedan novi iskorak. Mi se ne smijemo izolirati, moramo surađivati jer mi zajednički možemo više i možemo bolje. Ne moramo sve napraviti na ovom prvom susretu, ali on treba biti početak naših novih projekata koji će nam donijeti dobro.

Predsjednik Zavičajnog društva Posušje u Zagrebu Vlado Begić, pozdravljajući nazočne i izražavajući zadovoljstvo što je došlo do 1. susreta Udruge gospodarstvenika Posušje i Poslovnog kluba Zavičajnog društva u Zagrebu, nada se da je on samo početak puno konkretnije i tješnje suradnje Zavičajnog društva Posušje u Zagrebu sa zavičajem, te da je početak novih projekata čija će realizacija donijeti kvalitetniji život.

Veljko Lončar, predsjednik Udruge gospodarstvenika Posušje nazočnima je predstavio rad Udruge, njezine rezultate i planove. Istaknuo je kako je ideja o utemeljenju Udruge nastala na hodočašću posuških gospodarstvenika u Izraelu, a glavni motiv je bio podići standard Posušja i njegovih žitelja. Dana 20. listopada 2011. godine Udruga je i službeno osnovana. Impozantan je podatak što ga je iznio:

-S tvrtkama kćerima članova Udruge ili vlasnički povezanim tvrtkama u Udruzi djeluju 44 tvrtke. Ukupan broj zaposlenih u tim tvrtkama je oko 1400 ili oko 42% svih zaposlenih u općini Posušje, a ukupni prihod je oko 550 milijuna KM ili oko 82% ukupnog prihoda svih gospodarskih društava u općini Posušje.

Ovaj podatak najbolje oslikava snagu Udruge gospodarstvenika Posušje koja u suradnji s institucijama vlasti na svim razinama rješavaju aktualne probleme za što kvalitetniji rad tvrtki, a od poticaja i realizacije budućih projekata spomenuo je izgradnju autobusnog kolodvora u Posušju sredstvima članova Udruge, zatim izgranju pročistača vode, javna rasvjeta i drugo. Udruga aktivno sudjeluje u izradi važnog dokumenta Strategije razvitka općine Posušje od 2014. do 2020. godine.

Nakon što su članovi Udruge pojedinačno predstavili svoje tvrtke članovima Poslovnog kluba Zavičajnog društva Posušje o aktualnim posuškim gospodarskim problemima, gospodarstvenike je upoznao načelik Posušja Branko Bago i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar.

Nedvojbeno, ovaj sastanak ima i još neke važne dimenzije više, a to su solidarnost gospodarstvenika u teškim i krizom bremenitim vremenima te briga za razvoj svoga mjesta i svog zavičaja. Briga za bolji život u njemu.

Posuški gospodarstvenici su nakon ovog susreta bili u svetištu Majke Božje u Mariji Bistrici, a danas će fra Milan Lončar, posuški župnik, predvoditi misno slavlje na tradicionalnoj 28. posuškoj misi u Crkvi hercegovačkih franjevaca u zagrebačkoj Dubravi gdje se očekuje veliki broj Posušana koji žive i rade u Zagrebu.

vecernji.ba

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari