Connect with us

Vijesti

Zagreb Pride! Najveći do sada

Objavljeno

-

U Zagrebu je održana dvanaesta povorka ponosa LGBT osoba i obitelji Zagreb Pride 2013. Okupila je rekordan broj sudionika, prema nekim procjenama – i do 10.000. Među njima su bili i Vesna Pusić te Sanja Musić Milanović.

U ime svih obitelji moto je pod kojim je ove godine održana povorka. Bez obzira na to što je riječ o najvećem Prideu dosad – incidenata nije bilo.

Za homofoba godine izabran je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, a za homofrenda Mile Kekin iz Hladnog piva.

Nakon kretanja s Trga žrtava fašizma povorka Zagreb Pridea je uz stalno bubnjanje, mahanje zastavama duginih boja i šarenim balonima te transparentima na kojima je, uz ostalo, pisalo Danas peder, sutra suprug, Svaka lezba svome jatu leti, Povorka ponosa, Nisam časna ali klečim, Ustav nije štivo za liječenje frustracija, Ljubav je zauvijek i slično, u pratnji policije prošla užim gradskim središtem i došla u park Zrinjevac na kojem je održan završni program skupa.

Tijekom prolaska gradom nije bilo incidenata, a pojedini građani pozdravljali su ih mahanjem dok je većina povorku snimala fotoaparatima ili mobitelima.

Na Zrinjevcu su proglas u ime Organizacijskog odbora Povorke ponosa LGBTIQ osoba i obitelji – Zagreb Pride 2013, pročitale Petra Tomašić i Simona Skuzin ističući kako su u borbi za pravdu bili i bit će povrijeđeni mnogi od njih. Roditelji su potpisivali protiv vlastite djece, bake i djedovi protiv svoje unučadi, susjed protiv susjeda, prijatelj protiv prijatelja, obitelj protiv obitelji, građani protiv sugrađana i čovjek protiv čovjeka, stoji u proglasu u kome se ističe i kako se njihove obitelji, partnerstva, veze i ljubavi pokušava blatiti i poniziti. No, ljubav jest i ostaje jača od mržnje, rekle su poručivši kako neće odustati i dopustiti da mržnja postane obiteljska vrijednost.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić rekla je da će se i dalje zauzimati protiv diskriminacije LGBTIQ osoba. Svi oni koji smatraju da su ljudska prava stvar svjetonazora ne mogu se opravdati različitim svjetonazorima. Vjerujem da će doći vrijeme kada ćemo moći biti jednaki, uvažavati različitosti te biti puni empatije i solidarnosti prema drugima, kazala je.

Organizatori Zagreb Pridea poručili su kako današnjom povorkom ponosa LGBT osoba žele pokazati da koračaju u ime svih obitelji, odupirući se svakoj podjeli i diskriminaciji, poniženju i napadu. Zadnjih smo tjedana ponavljali da je ovo zemlja za sve nas. U povorci ponosa to smo i pokazali tako što smo svi zajedno – lezbijke, gejevi, transrodne, interseksualne, biseksualne i queer osobe, rame uz rame, s našim strejt roditeljima, bakama i djedovima, prijateljima i prijateljicama koračali u ime svih obitelji, ističu.

Mi se želimo oduprijeti svakoj podjeli, svakoj diskriminaciji i svakom poniženju i napadu, dodaju organizatori. To da je ovo zemlja za sve nas znači da ova Povorka ponosa nije ni protiv koga, ni protiv ijednog našeg sugrađanina ili sugrađanke, ni protiv jednog čovjeka, čak ni protiv onih koji nas preziru i mrze i koji bi nas htjeli svesti na građane drugog reda, ističu.

U poruci hrvatskoj Vladi naglašavaju kako ne pristaju ni na što ispod priznavanja njihova punog ljudskog i obiteljskog dostojanstva, slobode i zaštite njihovih obitelji i djece. Zagreb Pride oduvijek se borio i nastavit će se boriti, ako bude trebalo i idućih deset godina, za punu bračnu i obiteljsku jednakost svih lezbijskih i gej parova, napominju organizatori.

hrt.hr

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari

Oglas