Connect with us

Politika

Zagreb: Skupština o kreditu Holdinga od 240 milijuna eura

Objavljeno

-

Foto: Hina

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u četvrtak su po hitnom postupku prihvatili prijedlog da glasaju o zaduženju Zagrebačkog holdinga (ZGH) u visini 240 milijuna eura, što će ta grupa u najvećem dijelu usmjeriti na refinanciranje postojećeg duga.

Radi se o zaduženju kod šest kreditnih institucija – Zagrebačke banke, Erste &Steiermarkische banke, Privredne banka Zagreb, OTP banke, Raiffeisenbanke i Nove hrvatske banke.

Od ukupnog iznosa kredita, u prijedlogu stoji da će 18,4 milijuna eura biti usmjereno na opće poslove grupe ZGH, a preostali iznos od 221,6 milijuna eura ide u refinanciranje postojećih dugova.

“Više od milijardu i 600 milijuna kuna je postojeće zaduženje koje se refinancira i daje se Holdingu priliku da diše”, rekao je Tomašević istaknuvši da to nije novo zaduženje, već u velikoj većini naslijeđeni dugovi pa se kreditom produžuje rok u kojemu se dug mora platiti.

Zastupnici kluba HDZ-a i HSLS-a zamjerili su vlasti da je taj prijedlog došao po hitnom postupku, a tim je presedanom, tvrde, zaobiđena šira javna rasprava.

“Materijale o točki dobili smo devet minuta prije početka sjednice o zaduženju većem od milijardu i 800 milijuna kuna”, istaknuo je potpredsjednik skupštine Mislav Herman.

Međutim, Tomašević je istaknuo da je hitnost postupka opravdana povoljnim uvjetima kredita koje su dogovarani posljednjih mjeseci s bankama.

Po hitnom postupku uvrštena je i točka o kompenzacijskim mjerama, odnosno potporama za zapošljavanje korisnicima mjera roditelj odgojitelj zbog odluke o preinaci te mjere, a po zahtjevu kluba SDP-a, koalicijskog partnera gradske vlasti, uvrštena na rep dnevnog red.

Tomašević: Sramota što stadion Dinama tako izgleda

Na aktualnom satu 15. sjednice Gradske skupštine, Tomašević je odgovarao na pitanja zastupnika o stanju Dinamovog stadiona, poručivši da ga je “sram što stadion Dinama tako izgleda”, ali da je više sram kao građanina da je bivši gradonačelnik “ulupao 800 milijuna kuna u nešto što se zove obnova, a stadion izgleda kako izgleda”.

Poručio je da sa vlasnicima zemljišta, s kojima postoje neriješeni imovinsko-pravni odnosi, i klubom redovito razgovara o rješenjima za stadion o kojima planira redovito izvještavati Skupštinu.

Zastupnik Mosta Marko Sladoljev zatražio je povećanje naknada asistentima u nastavi, a Tomašević je poručio da će Grad Zagreb povećati i broj pomoćnika te da će “razmotriti preinačavanje satnice, sukladno mogućnostima”.

Goluža: Kako je sanirano preko 400 milijuna kuna duga u prošloj plinskoj sezoni

Na dnevni red uvršten je i prijedlog Mosta o izvješću o konsolidaciji poslovanja Gradske plinare Opskrba, a zastupnik Trpimir Goluža aktualizirao je temu i upitao gradonačelnika Tomaševića na koji je način sanirano više od 400 milijuna kuna duga nastalih u prošloj plinskoj sezoni.

Tomašević mu je poručio da taj gubitak nosi sam Zagrebački holding i GPZO, što iz temeljnog kapitala, što kroz kredit od banaka.

Predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović najavio je kako će se sjednica, na kojoj je više od 40 točaka dnevnog reda, održati danas te u sljedeći ponedjeljak, 12. rujna. Sam aktualni sat završio je gotovo tri sata nakon početka sjednice, zbog rasprave zastupnika oko dnevnog reda, kao i pauzi koje su odobrene na zahtjev zastupnika. (Hina)

Tomašević: Otvarat ćemo i sadržaj vrećica i tražiti one koji su krivo bacili otpad

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari