Pratite nas

Zanimljivosti

Zagrebački računalni savez: +1 izvrstan za bolju Hrvatsku

Objavljeno

na

računalni savez

Nakon visokih priznanja Grada Zagreba dodijeljen im je i veliki prostor čije uređenje i opremanje zahtjeva pomoć domovinske i iseljene Hrvatske. Stoga su osmislili i pokrenuli ZRSObit donatorski lanac u koji su se prvi uključili zlatni olimpijci, mladi programeri i njihove obitelji.

Zagrebački računalni savez je neprofitna organizacija, čije je djelovanje pretežito usmjereno prema školskoj djeci i mladeži.

Poticanje darovitih

Svoju misiju poticanja darovitosti na području programiranja i stvaralaštva u učeničkoj informatici i računalstvu, oblikovali su krajem 1999. Osmišljavali su i organizirali raznovrsne početničke i napredne radionice za sve uzraste, ljetne i zimske kampove te nova natjecanja i smotre, i na taj način snažno potaknuli usavršavanje darovitih učenica i učenika.

Zanimljivo je da su čak i oni najmlađi, učenici razredne nastave (1. do 4. razred), započeli s programiranjem u ZRS-u prije dvanaest godina, već od školske godine 2004/2005. Od tada oni imaju svoje radionice Programerska vijuga za poticanje rane darovitosti, natjecanja i malu programersku olimpijadu.

Zahvaljujući roditeljskoj upornosti i učeničkoj darovitosti i marljivosti te mnogobrojnim novim programima i mogućnostima, i rezultati su postajali sve bolji i bolji.

Odano služenje djeci i roditeljima bio je pravi put

Zagreb se sve više prepoznavao kao točka izvanserijskog stvaranja i prinosa nacionalnoj darovitosti na području programerstva. Kulminacija je bila u periodu od 2006. do 2008., kada su zagrebački učenici osvojili 35 od 36 prvih mjesta na državnim natjecanjima. Bili su to najbolji rezultati u povijesti svih učeničkih natjecanja u školskom sustavu Republike Hrvatske.

ZRS-ov projekt za hrvatsku darovitost i postignuća u njegovoj realizaciji napokon su prepoznati.

Savez je za osobit doprinos promicanju učeničke informatike i računalstva dobio dva visoka priznanja Grada Zagreba – Nagradu Grada Zagreba i Medalju Grada Zagreba, kao jedina udruga u povijesti grada.

Sedamnaest im je godina tek

Sedamnaest godina Zagrebački računalni savez sa svojim suradnicima živi za poticanje darovitih i odano služi djeci i roditeljima. Njihov veliki rad i prinos nacionalnoj darovitosti na ovom području je izniman.

Do početka 2016. godine organizirali su i održali 8415 radionica, 55 kampova, 72 natjecanja s ukupno 444 programerske “utakmice” ili natjecateljska ogleda s 2088 autorskih zadataka.

Pritom je samo za učenike razredne nastave održano više od 900 radionica s 49 programerskih ogleda (kola) i deset malih programerskih olimpijada.

Između tisuća polaznika, kroz programe saveza profilirale su se stotine učenica i učenika s programerskom “žicom”, pa i zapaženim matematičkim znanjima. Među njima je bilo i mnogo vrhunskih natjecateljskih programera koji su se uspijevali izboriti za sudjelovanje u državnim natjecanjima, državnih pobjednika, doprvaka i trećeplasiranih, te velik broj članova nacionalne reprezentacije i osvajača olimpijskih medalja.

Pjesma “Programeri luduju” posvećena je svim tim sjajnim mladim ljudima.

Daroviti će dobiti izvrsne uvjete za rad

Nakon toliko godina predanog rada i dokazivanja dobili su na korištenje gradski prostor površine 320m2 u Vlaškoj 81/F, 1. kat. Posebno privlačna struktura prostora iznjedrila je sjajan projekt prenamjene kako bi se ovaj neuređeni prostor, uz pomoć svih kojima je stalo do hrvatske darovitosti, pretvorio u istinski učenički centar izvrsnosti.

Iako savez ima stalnu i osobito vrijednu potporu grada, za sanaciju, uređenje i opremanje potrebna su i velika dodatna sredstva.

Prostor će se preurediti u dva sektora: veliki učioničko-natjecateljski dio sa zajedničkim predvorjem za roditelje, posjetitelje i polaznike te maleni uredsko administrativni dio.

Učioničko-natjecateljski dio će se opremiti sa 70 računala, omogućujući istovremeno održavanje različitih radionica u tri do pet učionica. U prostoru će se održavati i raznovrsne radionice, programerska natjecanja i vježbe, od učenika razredne nastave do srednjoškolaca, ali i svečanosti darovitih.

Djelovanje saveza će se u novom centru učeničke izvrsnosti, osim rada s darovitima, otvoriti i za osobe smanjene pokretljivosti te snažnije proširiti na umirovljenike, studente i građane.

Implementacijom vlastite tehnologije za upravljanje i praćenje natjecanja prostor bi tako već ove jeseni mogao dobiti i posve novu dimenziju te ujedno oživjeti i sjećanja na programerska proljeća koja su, zahvaljujući profesoru Boži Težaku (1907.-1980.) i Branimiru pl. Makanecu, počasnom predsjedniku saveza, kasnih šezdesetih godina stigla u tadašnji sveučilišni multimedijski centar na malom trgu pokraj zagrebačke kazališne kavane.

Uređenje u fazama ovisi o brzini prikupljanja sredstava

Radovi na unutrašnjem uređenju, uz odobrenje grada, započet će u prvoj polovici svibnja i odvijat će se u tri do pet faza, a prema projektnoj dokumentaciji izrađenoj u studenom 2014. godine. Ukoliko brzina prikupljanja sredstava to dopusti, uređenje i opremanje bi bilo završeno do kraja rujna, a centar pušten u rad sredinom listopada.

Osim unutarnjeg uređenja projektno je obrađena i potreba uređenja vanjskog pristupnog puta za osobe sa smanjenom pokretljivošću te zamjene dizala s uređenjem pročelja i okoliša.

Što je ZRSObit i kako donirati?

Autorski donacijski novčić za poticanje darovitosti ZRSObit, osmišljen je 2005. godine u sklopu polaznih razmišljanja i planova vezanih uz uređenje i opremanje učeničkog centra izvrsnosti.

Službena donatorska kampanja je započela. Dovoljno je kliknuti na jedan od ponuđenih linkova ili na animaciju koja je postavljena na našem portalu, odnosno u tražilicu upisati “ZRSObit -program donacija za poticanje darovitosti” i izabrati poveznicu https://zrsobit.zrs.hr/ . Osnovna jedinica od 1 ZRSObit ima vrijednost od 25 EUR, veći apoeni su još i srebrni donacijski novčići od 5 i 10 zrsobita te “zlatnik” od 100 ZRSObita odnosno 2500 EUR. Mnogi bivši i sadašnji polaznici, zatim roditelji i članovi saveza te javne osobe, već su se uključili u donatorski lanac.

Zanimljiv je postupak bivših sjajnih natjecatelja.

Upravo oni, koji su svojim rezultatima, ali i radom s novim naraštajima predvodili i stvarali hrvatski programerski i matematički bum, ponovno su bili najbrži. Predvođeni osvajačima prvih zlatnih medalja za Hrvatsku na međunarodnim olimpijadama, već u pretkampanji izdvajali su po 1 ZRSObit (1Zb), pa čak i po 5 ili 10 ZRSObita (1000 ili 2000Kn).

Uključili su se i mnogi drugi pojedinci i njihove obitelji te predstavnici različitih generacija darovitih programera i matematičara.

Klikni i ti budi jedan/na od njih

Dugotrajni ustrajni rad valja nagraditi. Vrijeme je da se u ZRSObit donatorski lanac počnu sve više uključivati i poslovni subjekti i mnogi pojedinci iz domovinske i iseljene Hrvatske kojima je stalo do naše učeničke izvrsnosti.

Jedan od temelja za bolju Hrvatsku svakako je i ZRS-ovih sedamnaest godina rada i njihova formula “+ 1 IZVRSTAN ZA BOLJU HRVATSKU“.

Podržimo ih!

Sedamnaest im je godina tek.

Vecernji.hr/http://www.vecernji.hr/hrvatska/Hrvatsko nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

Google najavio žalbu na kaznu EU-a

Objavljeno

na

Objavio

Europska komisija odlučila je u srijedu novčano kazniti Google s 4,34 milijarde eura zbog nezakonitih ograničenja na mobilnim uređajima s operativnim sustavom Android te mu dala rok od tri mjeseca da prekine s tom praksom jer će u suprotnom morati plaćati dodatnu kaznu od pet prosječnih dnevnih prometa svojeg matičnog društva Alphabet na svjetskoj razini.

“U ovom je predmetu riječ o tri vrste ograničenja koja je Google nametnuo proizvođačima uređaja s operativnim sustavom Android i pružateljima usluga pokretne mreže kako bi osigurao da promet na uređajima s Androidom bude usmjeren prema Googleovoj tražilici. Na taj je način Google iskoristio Android kao sredstvo za učvršćivanje vladajućeg položaja svoje tražilice. Tim je praksama Google svojim konkurentima uskratio mogućnost tržišnog natjecanja na temelju kvalitete i inovativnosti. Na taj su način europskim potrošačima uskraćene koristi od učinkovitog tržišnog natjecanja u važnom mobilnom segmentu. Takvo je postupanje nezakonito na temelju protumonopolskih pravila EU-a”, izjavila je povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Komisija je utvrdila da je Google od proizvođača zahtijevao da predinstaliraju aplikaciju Google Search i Googleov preglednik (Chrome) kao uvjet za dobivanje licence za Googleovu trgovinu aplikacijama (Play Store), da je plaćao određene iznose nekim velikim proizvođačima i pružateljima usluga pokretne mreže pod uvjetom da na svojim uređajima predinstaliraju isključivo aplikaciju Google Search i da je spriječio sve proizvođače koji su željeli predinstalirati Googleove aplikacije da prodaju pametne mobilne uređaje s alternativnim varijantama Androida koje nije odobrio Google (tzv. “Android forks”).

Operativni sustav Android danas koristi oko 80 posto pametnih mobilnih uređaja u Europi i svijetu. Android je operativni sustav koji se može licencirati i po tome se razlikuje od operativnih sustava koje isključivo koriste vertikalno integrirani proizvođači (npr. operativni sustav Apple iOS ili Blackberry). Oni nisu dio istog tržišta jer nisu dostupni neovisnim proizvođačima uređaja uz plaćanje licencijske naknade.
Google ostvaruje veliku većinu svojih prihoda od svojeg vodećeg proizvoda, tražilice Google. Google je brzo utvrdio da će prelazak sa stolnih računala na mobilni internet, koji je započeo sredinom 2000.-ih, značiti temeljitu promjenu za Google Search. Stoga je razvio strategiju kojom bi preduhitrio učinke te promjene i osigurao da korisnici nastave upotrebljavati Google Search i na svojim mobilnim uređajima, navodi Komisija.

Google redovito objavljuje na internetu izvorne kodove novih verzija Androida. Načelno se time neovisnim proizvođačima omogućuje da kod preuzmu i izmijene kako bi dobili različite varijante Androida (tzv. “Android forks”). Javno dostupni izvorni kod Androida obuhvaća osnovne značajke operativnog sustava za pametne mobilne uređaje, ali ne i Googleove zaštićene aplikacije i usluge za Android. Proizvođači uređaja koji žele dobiti Googleove zaštićene aplikacije i usluge moraju s Googleom sklopiti ugovore u kojima on nameće niz ograničenja. Osim toga, Google je ugovore u kojima je primijenio neka od tih ograničenja sklopio i s određenim velikim pružateljima usluga pokretne mreže, koji također mogu odrediti koje će se aplikacije i usluge instalirati na uređajima namijenjenima krajnjim korisnicima.

Komisijina odluka odnosi se na tri konkretne vrste restriktivnih ugovornih uvjeta koje je Google nametao proizvođačima uređaja i pružateljima usluga pokretne mreže. Google je na taj način iskoristio Android kao sredstvo za učvršćivanje vladajućeg položaja svoje tražilice. Drugim riječima, Komisijinom odlukom ne dovodi se u pitanje model otvorenog koda ili sam operativni sustav Android, dodaje Komisija.

Komisija u ovoj fazi zaključuje da Google ima vladajući položaj na tržištima usluga općeg internetskog pretraživanja, operativnih sustava za pametne mobilne uređaje koji se mogu licencirati i trgovina aplikacijama za mobilni operativni sustav Android.

Vladajući položaj na tržištu sam po sebi nije nezakonit na temelju protumonopolskih pravila EU-a. Međutim, poduzetnici u vladajućem položaju imaju posebnu odgovornost i ne smiju zloupotrebljavati svoj snažan položaj na tržištu, odnosno ograničavati tržišno natjecanje na tržištu na kojem su u vladajućem položaju ili na odvojenim tržištima, ističe Komisija.

Google je priopćio da će se žaliti na rekordno visoku novčanu kaznu od 4,34 milijarde eura koju mu je nametnula Europska komisija u srijedu radi nezakonitih ograničenja na mobilnim uređajima s operativnim sustavom Android.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Zanimljivosti

IZRAELSKA ZVIJEZDA ZAPJEVALA NA HRVATSKOM! (VIDEO)

Objavljeno

na

Objavio

Popularni izraelski televizijski voditelj, glumac i pjevač Moti Giladi na društvenim mrežama je objavio svoju verziju pjesme ‘Croatio iz duše te ljubim’.

Giladi je jedna od najpopularnijih medijskih osoba Izraela, nastupao je za Izrael na Pjesmi Eurovizije, a inače je bliski prijatelj premijera Benjamina Netanyahua i prof.dr. Dragana Primorca, prenosi Jutarnji list

Giladi je poslao potporu iz Izraela Hrvatskoj i prognozirao pobjedu naše nogometne reprezentacije. Na kraju pjesme je poručio: ‘Sretno Vatreni iz Izraela’.

Uz pjesmu Giladi je poručio: “Moje srce i srce svih izraelaca koje poznajem sutra će biti s Hrvatskom. Svi očekujemo pobjedu hrvatske nogometne reprezentacije.

Pjesma (‘Croatio iz duše te ljubim’) koju sam modificirao i otpjevao na hrvatskom jeziku neka bude poticaj i motiv ponosnom hrvatskom narodu ali i ‘Vatrenima’ da ustraju do pobjede”.

 

Pogledajte kako Samoanci s Novog Zelanda pjevaju ‘Nije u šoldima sve’ (VIDEO)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari