Connect with us

Zagužvalo s izbornim listićima

Published

on

”Neka institucije rade svoj posao, kao što i mi radimo svoj posao”, rekla je za Bljesak.info glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) Maksida Pirić komentirajući informaciju da je Tužiteljstvo BiH naredilo Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA) da preispita proceduru izbora ponuđača za tiskanje izbornog materijala.

Pirić kaže kako je SIP i prije ove odluke Tužiteljstva zatražilo provjeru te da sada Povjerenstvo priprema traženu dokumentaciju. Istaknula je kako odluka o izboru najpovoljnijeg poduzeća koje će tiskati izborni materijal još nije pravosnažna te da kompanije mogu uložiti prigovore i žaliti se.

Naime, sumnja se da je eliminacija hrvatske firme Zrinski iz Čakovca, koja je prvobitno dobila posao tiskanja i pakiranja glasačkih listića jer je imala najnižu ponudu od 907.517 KM, te dodjela ovog posla drugorangiranom Atlanticu BB iz Banja Luke, koji za ove usluge traži 1.157.463 KM, zapravo omogućena iz Povjerenstva zbog više grešaka u tenderskoj dokumentaciji.

Kontaktirali smo tvrtku Zrinski, ali zbog poslovnih obveza direktora, nismo mogli dobiti reagiranje na ove informacije, ali nam je iz tvrtke Atlantik bb rečeno kako hrvatska firma nije trebala ni proći na tenderu zbog neispunjenja nekih tenderskih zahtjeva.

Branislav Galić, direktor poduzeća Atlantik BB, rekao je za Bljesak.info kako se njegova tvrtka žalila nakon što je Središnje izborno povjerenstvo odlučilo izabrati hrvatsku tvrtku za posao s izbornim materijalom.

”Nakon uvida u tenderski materijal odlučili smo se žaliti, a nakon što je naša žalba odbijena proslijedili smo ju državnom povjerenstvu koje je prihvatilo tri točke od ukupno šest priloženih”, rekao je Galić za Bljesak.info.

Kaže kako hrvatska tvrtka nije ispunila uvjet prema kojem ukupna vrijednost dodatnih usluga ne smije prijeći 50 posto ukupne vrijednosti tendera. Također, Galić navodi da hrvatska tvrtka nije jamčila osiguranje procesa tiskanja i pakiranja materijala kako ni prijevoz do skladišta Povjerenstva uz oružanu pratnju. Galić navodi kako su jamčili sigurnost materijala samo do granice s BiH te naglašava kako ni traženi softver za praćenje procesa nisu imali i da su po toj točci ocijenjeni nulom.

Pojedini mediji objavili su kako će se istraga tužiteljstva bazirati i na tome da Atlantiku BB jedan od podugovarača poslova Službeni glasnik RS, te da je vlasnik u bliskim vezama s Miloradom Dodikom, predsjednikom Srpske.

Galić, čija je tvrka tiskala listiće za lokalne izbore prije dvije godine, kaže kako već odavno traje medijska hajka na njegovu tvrtku čak i mjesecima prije raspisanog tendera.

”Razmišljali smo da pokrenemo postupak protiv medija, koji tvrde da je tender namješten i da smo financijeri Milorada Dodika”, rekao je Galić za Bljesak.info dodavši kako prije svega tu misli na Federalnu televiziju.

”U našoj ponudi stoji kako je riječ o papiru iz Slovenije, a oni tvrde da je riječ o češkom papiru”, komentirao je Galić izvještavanje medija o cijelom slučaju.

Podsjećamo, u ožujku je raspisan međunarodni tender za usluge tiskanja i pakiranja glasačkih listića za Opće izbore u BiH u vrijednosti od 1.285.000 KM. Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisalo je i tendere za nabavku sitnog inventara i informatičke opreme te za oglašavanje izbora.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari