Pratite nas

Herceg Bosna

Zahtjev Haagu za istragu o ulozi Halilovića u Grabovici

Objavljeno

na

grabovicaspomenikHaaški tužitelj Hassan Babacar Jallow posjetio mjesto gdje je Armija BiH ubila 33 Hrvata

Uručeni su novi dokumenti o načelniku Glavnog stožera Armije BiH Sefera Halilovića o napadu na Hrvate

Hasan Jallow prvi je međunarodni tužitelj čiji će ured nastaviti raditi nakon zatvaranja tužiteljstva u sklopu dva suda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu koji je posjetio Grabovicu kod Mostara, gdje su ubijena 33 hrvatska civila, samo dva dana nakon što je obilježena 21. godišnjica strašnoga zločina pri čemu su mu uručeni ratni dokumenti kojima se sugerira da je general Sefer Halilović zapovijedao postrojbama Armije BiH u regiji 1993. Jallow je sa suradnicima položio vijenac ispred spomen- obilježja pobijenim Grabovčanima među kojima su bili starci od skoro 90 godina do devetogodišnje Mladenke Zadro, te je razgovarao s predstavnicima Udruge hrvatskih žrtava “Grabovica ‘93.”. Predsjednik Udruge Josip Drežnjak uručio je tužitelju Jallowu ratni dokument Armije BiH koji je potpisao general Sefer Halilović o napadnim djelovanjima na području doline Neretve. 
“Dokument se zove ‘Direktiva’ i do sada nije bio dostupan javnosti. Njime se jasno kaže tko je ovdje zapovijedao i gdje je bilo zapovjedno mjesto.

Potpis jasno ovdje pokazuje kako se radi o Seferu Haliloviću”, rekao je Drežnjak. Pri tome je, odgovarajući na upit tužitelja Jallowa, objasnio kako taj dokument nije dostavljen Haaškom sudu jer ga nisu imali u vrijeme dok je trajao proces protiv Halilovića. 
“Ja sam dobio taj dokument koji postoji u izvornom obliku, a čovjek koji ga ima spreman je svjedočiti o tome.

Ja bih vas zamolio s vaše strane da pomognete koliko možete, budući da sam vidio da ste se susreli s glavnim tužiteljem Goranom Salihovićem, da se institucije naše zemlje pozabave ovim činjenicama”, rekao je Drežnjak. Objasnio je da su to očekivanja žrtava budući da ratni zločini ne zastarijevaju. Tužitelj je istaknuo kako se teško može očekivati od Haaškog suda da razmotri ponovno ove činjenice, no da se pravda može i treba tražiti pred domaćim pravosuđem. “Primio sam dokument. Ali, znate kada je netko u pravnome sustavu bio procesuiran i oslobođen da Tužiteljstvo jako malo nakon toga može učiniti. Naročito nakon što prođe jako puno vremena. Ali postoji obveza na međunarodnoj i domaćoj razini da svi oni koji su počinili zločine budu privedeni pravdi. To je možda spor proces i za to treba vremena”, rekao je tužitelj Jallow poručujući da se mora zadovoljiti pravda kako se slični zločini ne bi ponavljali. Drežnjak je rekao i kako je nekadašnji zapovjednik postrojbe Armije BiH za posebne namjene Zulfikar Ališpago Zuka od pokolja spasio dvojicu dječaka Gorana i Zorana Zadru te je pozvao policijskog dužnosnika Ziju Oručevića da kaže što zna o tijelima žrtava iz Grabovice koji su razmijenjeni 1994. godine.

Zoran Krešić/Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Obilježen Dan branitelja Livna

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

U povodu Dana branitelja Livna 23. rujna danas su položeni vijenci i upaljene svijeće na Spomenik poginulim za slobodu hrvatskog naroda u Livnu.

Vijenac na spomenik položili su i upalili svijeću predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić i ministar u Vladi HBŽ-a Darinko Mihaljević. Nakon polaganja vijenaca služena je sveta misa u župnoj crkvi Svih svetih u Livnu, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Dan branitelja Livna obilježava se u sklopu programa proslave 1126. obljetnice prvog pisanog spominjanja Livna i livanjskog kraja u Povelji hrvatskog kneza Mutimira 28. rujna 892. godine, a na taj datum obilježava se i Dan grada Livna.

(Fena)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji 3. bojne brigade Rama i branitelja Uzdola danas je obilježena 25. obljetnica stradanja Hrvata u Uzdolu.

Prije svete mise a nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća župnik don Ivan Tomić kazao je kako je ovo žalostan dan za Župu, dan spomena na veliku tragediju i ratni zločin.

-Svjesni smo toga što je naša zemlja pretrpjela u ratu, no ovo je i dalje naša želja, naša svetinja. Stoga ljubimo svoju zemlju, hrvatsku, ramsku i uzdolsku uvijek i zauvijek ma gdje bili. Uvijek se sjetimo odakle dolazi naša krv, kazao je župnik te pozdravio sve vjernike, obitelji poginulih, oce svećenike na čelu sa mons. Tomom Vukšićem, vojnim biskupom ordinarijem u BiH koji je i predvodio misu, kao i hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića koji je predvodio mnogobrojno izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH.

Mons. Vukšić u svojoj propovijedi kazao je kako Crkva nije nadležna za provođenje zemaljske pravde ali jeste zajednica moralna i neotuđiva i naša obveza je molitva i sjećanje, solidarnost i ljubav.

-Stoga pozivam nadležne institucije na provođenje zakona i pravde, istaknuo je mons. Vukšić.

-Nastojanja kršćana je oslobađanje od zlog pamćenja. S nadom da će biti od koristi promicanje vrijednosti općeg dobra u cjelokunoj društvenoj zajednici, te konačna pobjeda dobra nad zlim. Prošlost živi kroz sjećanje, i njezin sadržaj utječe u mnogočemu na našu budućnost, prošlost tako postaje obnovljena a budućnost pak gledana iz perspektive nade, zaključio je biskup Vukšić u svojoj propovijedi.

Pripadnici Prozorskog bataljona Armije BiH su u sklopu operacije ‘Neretva 93.’, 14. rujna 1993. godine napali mjesto Uzdol i pri tome počinili stravičan ratni zločin na okrutan način ubivši 41 osobu katoličke vjere i hrvatske nacionalnosti.

Među žrtvama se nalazilo 29 civila, od kojih je najmlađa žrtva imala 10, a najstarija 87 godina, te 12 pripadnika HVO-a.

Za navedene strašne zločine podignuta je optužnica protiv Envera Buze, zapovjednika Samostalnog bataljona Prozor Armije BiH, a sudski proces je u tijeku.

UZDOL, SJEĆANJE NA NEVINE ŽRTVE (14. RUJNA 1993 – 14. RUJNA 2018.)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari