Pratite nas

Herceg Bosna

Zahtjev Haagu za istragu o ulozi Halilovića u Grabovici

Objavljeno

na

grabovicaspomenikHaaški tužitelj Hassan Babacar Jallow posjetio mjesto gdje je Armija BiH ubila 33 Hrvata

Uručeni su novi dokumenti o načelniku Glavnog stožera Armije BiH Sefera Halilovića o napadu na Hrvate

Hasan Jallow prvi je međunarodni tužitelj čiji će ured nastaviti raditi nakon zatvaranja tužiteljstva u sklopu dva suda za bivšu Jugoslaviju i Ruandu koji je posjetio Grabovicu kod Mostara, gdje su ubijena 33 hrvatska civila, samo dva dana nakon što je obilježena 21. godišnjica strašnoga zločina pri čemu su mu uručeni ratni dokumenti kojima se sugerira da je general Sefer Halilović zapovijedao postrojbama Armije BiH u regiji 1993. Jallow je sa suradnicima položio vijenac ispred spomen- obilježja pobijenim Grabovčanima među kojima su bili starci od skoro 90 godina do devetogodišnje Mladenke Zadro, te je razgovarao s predstavnicima Udruge hrvatskih žrtava “Grabovica ‘93.”. Predsjednik Udruge Josip Drežnjak uručio je tužitelju Jallowu ratni dokument Armije BiH koji je potpisao general Sefer Halilović o napadnim djelovanjima na području doline Neretve. 
“Dokument se zove ‘Direktiva’ i do sada nije bio dostupan javnosti. Njime se jasno kaže tko je ovdje zapovijedao i gdje je bilo zapovjedno mjesto.

Potpis jasno ovdje pokazuje kako se radi o Seferu Haliloviću”, rekao je Drežnjak. Pri tome je, odgovarajući na upit tužitelja Jallowa, objasnio kako taj dokument nije dostavljen Haaškom sudu jer ga nisu imali u vrijeme dok je trajao proces protiv Halilovića. 
“Ja sam dobio taj dokument koji postoji u izvornom obliku, a čovjek koji ga ima spreman je svjedočiti o tome.

Ja bih vas zamolio s vaše strane da pomognete koliko možete, budući da sam vidio da ste se susreli s glavnim tužiteljem Goranom Salihovićem, da se institucije naše zemlje pozabave ovim činjenicama”, rekao je Drežnjak. Objasnio je da su to očekivanja žrtava budući da ratni zločini ne zastarijevaju. Tužitelj je istaknuo kako se teško može očekivati od Haaškog suda da razmotri ponovno ove činjenice, no da se pravda može i treba tražiti pred domaćim pravosuđem. “Primio sam dokument. Ali, znate kada je netko u pravnome sustavu bio procesuiran i oslobođen da Tužiteljstvo jako malo nakon toga može učiniti. Naročito nakon što prođe jako puno vremena. Ali postoji obveza na međunarodnoj i domaćoj razini da svi oni koji su počinili zločine budu privedeni pravdi. To je možda spor proces i za to treba vremena”, rekao je tužitelj Jallow poručujući da se mora zadovoljiti pravda kako se slični zločini ne bi ponavljali. Drežnjak je rekao i kako je nekadašnji zapovjednik postrojbe Armije BiH za posebne namjene Zulfikar Ališpago Zuka od pokolja spasio dvojicu dječaka Gorana i Zorana Zadru te je pozvao policijskog dužnosnika Ziju Oručevića da kaže što zna o tijelima žrtava iz Grabovice koji su razmijenjeni 1994. godine.

Zoran Krešić/Večernji list

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Herceg Bosna

Na današnji dan miniran je Stari most u Mostaru

Objavljeno

na

Objavio

Tijekom Bošnjačko-hrvatskog sukoba u Mostaru, most je predstavljao jedinu vezu između istočne obale Neretve, pod nazdorom Armije BiH i manjeg dijela grada na desnoj obali koji je također bio pod bošnjačkim nadzorom.

Srušen je 9. studenog 1993. godine.

Ubrzo je u javnost izašla snimka rušenja mosta. Većina svjetskih medija je odmah za rušenje optužila postojbe HVO-a. MKSJ nije dokazao da je HVO srušio most. Sumnja se da ga je srušila Armije BiH te prebačeno na Hrvate.

Rušenje starog mosta u Mostaru svejedno je bilo vojno opravdano, zaključilo je žalbeno vijeće na izricanju presude Prliću i drugima u studenome 2017 g., prihvaćajući tako žalbe obrane bosanskohercegovačke šestorice.

Žalbeno vijeće uz izdvojeno mišljenje talijanskog suca Fausta Pocara, zaključilo je da je raspravno vijeće donijelo pogrešne zaključke o rušenju mosta i posljedičnom učinku teroriziranja stanovnika te je oslobodilo krivnje šestoricu u tom dijelu presude , kazao je tada predsjedavajući sudac Carmel Agius.

Detaljnu Analizu Kako je srušen Stari most: Činjenice – „Što se točno dogodilo 9. studenoga 1993?“ pročitajte ovdje

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Herceg Bosna

Obilježena 24. obljetnice oslobođenja Kupresa

Objavljeno

na

Objavio

U organizaciji kupreških udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Općine Kupres i Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB, u danas je u Kupresu  svečano obilježena 24. obljetnica oslobođenja tog grada. Ujedno je ovo i obljetnica postojanja Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata HR HB. Program obilježavanja započe je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred masovne grobnice Ogledala te ispred spomen obilježja Suho Polje, Kupreško polje, vukovarskim braniteljima i ispred crkve Svete obitelji u Kupresu. U crkvi Svete obitelji slavljena je sveta misa zadušnica za sve poginule pripadnike HVO-a i specijalne policije HR HB. Potom je održan svečani mimohod branitelja kroz grad, uz pratnju Vojnog orkestra OS BiH, a svečana akademija je održana u Hrvatskom domu Kupres. Nakon održavanja akademije održano je je braniteljsko druženje.

Podsjećamo, operacija Cincar bila je prva združena operacija HVO-a i Armije BiH nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma u proljeće 1994.godine. Provedba operacije trajala je tri dana, od 1 do 3.studenoga 1994. i uvod je u hrvatske oslobodilačke operacije koje su slijedile: Zima ’94.,Skok 1, Skok 2, Ljeto ’95., Oluja, Maestral i Južni potez. Ovom operacijom oslobođen je veći dio Kupreške visoravni, uključujući Kupres kojega je HVO ušao 3. studenoga 1994.

Operacija je dobila ime po planini Cincar koja dijeli Kupreško i Glamočko polje i njenom istoimenom vrhu. Oslobođeno je područje ukupne površine 600 kvadratnih kilometara, vojska bosanskih Srba je odbačena dalje od planine Cincar, otvorena je prometnica Bugojno – Livno, oslobođen je veći dio strateški važnog Kupreškog polja te sam gradić Kupres i okolna sela. Na strani HVO-a poginula su tri vojnika, a ranjeno ih je nekoliko.

Govor generala zbora Stanka Sopte objavljujemo u cjelosti

Govor generala zbora Stanka Sopte objavljujemo u cjelosti

 

Poštovani prijatelji!

Opet su nam došle, te naše obljetnice Kupresa. I opet ih želimo obilježiti, želimo ih se sjetiti. Koliko je god ona prva iz 1992. bila i teška i krvava, nekako nam se usjekla u srce. Ne damo da je vjetrovi odnesu, da je snjegovi i magle zametu i otmu. Ona je bila naš veliki boj i naše vatreno krštenje s nadmoćnijim neprijateljem. Ona nas je naučila kako treba ratovati. Napravili smo crtu bojišnice i stvorili slobodni teritorij i poveznicu s matičnom Domovinom.

I čekali smo na toj crti bojišnice. Čekali i spremali se. A svaki su dan pred našim očima bili naši poginuli, naši nestali,  naši ranjeni, naš prognani puk. I kad smo smogli snage. Kad smo stasali u gardijske brigade HVO-a HR HB onda smo na Kupresu pomeli neprijatelja. Mogli smo ih tjerati do Crnoga Mora.

Eto, toga se sjećamo ovdje na Kupresu. Kupres je naše vatreno krštenje i naše pobjedničko polje. Na njemu smo doma i na njemu znamo da smo jači i da je Kupres naš. Neka je na njemu lijepo svima, ali on je naš. Naših kraljeva hrvatskih u Bosni i naše hrvatske kraljice Katarine koja je na njemu – u Otinovcima – dala graditi crkvu naše vjernosti Bogu i Domovini.

U ovoj se obljetnici sjećamo svih poginulih i njihovih obitelji, svih nestalih i njihovih obitelji, svih naših ranjenih. Neka mirno počivaju na našoj hrvatskoj grudi, a mi poštujmo i cijenimo njihove živote i njihovu krv. Oni su je dali za slobodu. Mi tu slobodu moramo čuvati i predati je našoj djeci i našoj budućnosti.

Vama pripadnicima specijalne policije MUP-a HRHB koji danas slavite dan utemeljenja čestitam i zahvaljujem na žrtvi koju dadoste za slobodu Hrvatskog naroda. Vašem ratnom zapovjedniku generalu Zlatanu Miji Jeliću izražavam divljenje za blistavi ratni put i vitešku hrabrost s kojom Vas je predvodio.

Živjeli.

Kamenjar.com

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari