Connect with us

Politika

‘Zaiskrilo’ između Gordana Jandrokovića i Marije Selak Raspudić

Objavljeno

-

Većinu amandmana na zakon o obnovi podnijela je oporba koja ustrajava u ocjeni da se zakon nije bavio strategijom i vizijom Zagreba u budućnosti.

Po tridesetak amandmana podnijeli su klubovi Zeleno-lijeve koalicije, SDP-a i Mosta. Vlada je prihvatila u potpunosti 30-ak amandmana, dok je neke amandmane prihvatila djelomično.

U ime Vlade zastupnicima se obraća ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat. Vlada nije prihvatila prijedlog amandmana Lijevo-zelene koalicije.

Naime, Lijevo-zelena koalicija traži u svojem amandmanu neovisni nadzor nad trošenjem financijskih sredstava te ističe kako je riječ o 40 milijardi kuna.

Navode kako nije protuustavni neovisni nadzor, što je bio jedan od argumenata Vlade u odbijanju amandmana. Zastupnici čiji su amandmani bili odbijeni traže glasovanje o njima. Četiri amandmana identičnog sadržaja koje su predložili oporbeni saborski klubovi odbijeni su od Vlade, prenosi Večernji list

– Veća transparentnost je nužna – naveo je zastupnik SDP-a Hajduković koji je naveo kako se to može bez problema objaviti na internetu da svima bude dostupno. – Složit ću se sa zastupnikom Hajdukovićem.

Nema elemenata nadzora za sanaciju koja će biti jako izdašna i koju će plaćati svi porezni obveznici. Tražim od vas da budete dosljedni sa zakonom koji ste donijeli. Budući da ste preskočili zakon koji ste sami donijeli, moramo tražiti zakonske odredbe u ovom zakonu. Pokažite svoju transparentnost u ovom procesu – kazala je zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić i ustvrdila kako želi da se nadzor vrati u ruke Sabora, odnosno saborskih zastupnika.

Nakon što se izjasnila o odbačenom amandmanu, zastupnici Mosta Mariji Selak Raspudić obratio se predsjednik Sabora Gordan Jandroković. – Nisam shvatio. Vi tražite da se vrate svi zastupnici i sjede tu u dvorani? Recite što mislite – priupitao ju je.

– Ne, ovo se odnosi na saborski prijedlog koji bi osigurao saborskim zastupnicima da prate ovu provedbu. To je objašnjenje razloga zašto se traži ovaj amandmana budući da se taj zakon preskočio – kazala je, no u tom trenutku prekinuo ju je Jandroković. – Hvala vam lijepa, ali vas molim kad me prozivate da sam nekome nešto uskratio molim vam da točno kažete što.

– Ja vam uopće nisam prozvala – odgovorila je zastupnica Mosta, na što joj je predsjednik Sabora rekao: – Rekli ste da nemate uvjete za rad i da sabor ne radi kako treba. Selak Raspudić mu je poručila da ona ne zna što je on čuo i da ne zna o kakvim uvjetima za rad on priča.

– Čuo sam da smatrate da Sabor ne radi u punoj snazi kako bi mogao raditi. To je bilo moje shvaćanje, ako sam pogriješio ispričavam se – objasnio je Jandroković. Zastupnica Mosta nadometnula je kako se ona u svom obraćanju pozivala na zakon koji je stupio na snagu godinu dana ranije i na činjenicu to što neće biti dio zakonskog okvira Zakona o obnovi Zagreba zbog čega Sabor neće moći nadgledati transparentnost procesa obnove.

– Krivo sam vas shvatio. Moja pogreška – pomirljivo je ustvrdio Jandroković. Njemu je tad odgovorila zastupnica da inače ona traži da se vrate svi zastupnici u Sabor gdje mogu sudjelovati u raspravi. – Ipak to tražite. Onda sam dobro razumio – istaknuo je i pozvao ju je da sjedne, na što je ona rekla da to nije bilo to o čemu je pričala ranije za spomenuti amandman.

Nakon što je na red stigao još jedan amandman Mosta koji je odbila Vlada, o njemu se izjasnila Marija Selak Raspudić koja je potom kazala Jandrokoviću da može ponoviti što je rekla s obzirom na njegovu reakciju na njezino prethodno izjašnjavanje. On je to odbio.

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari