Pratite nas

Iz Svijeta

Zaiskrilo u slovenskom državnom vrhu: Cerar kritizirao Erjavca

Objavljeno

na

Slovenski premijer Miro Cerar razgovarao je u petak u Tallinnu s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o pitanju granice s Hrvatskom, a u izjavi novinarima kritizirao je svog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca zbog njegovih izjava koje “više koriste Hrvatskoj, nego Sloveniji”.

S njemačkom kancelarkom o istom pitanju razgovarao je i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Cerar je nakon susreta novinarima izjavio da joj je “vrlo podrobno objasnio zadnje događaje u vezi s provedbom arbitražne presude te o odnosima između Slovenije i Hrvatske”.

“Jako je važno da kancelarka Merkel od mene dobije neposredne informacije o tome što se događa. Mislim da je dobro razumjela moju poruku”, rekao je Cerar.

Izrazio je uvjerenje da će se nastaviti međunarodni pritisak na Hrvatsku i da ne dvoji da će i dalje imati potporu za svoja stajališta.

Cerar je prilično oštro kritizirao svoga ministra vanjskih poslova Erjavca zbog njegovih izjava o Hrvatskoj.
“Jučer sam ga morao opomenuti da izjave koje daje u javnosti više koriste Hrvatskoj nego Sloveniji”, rekao je.

Aludirao je da Erjavec daje takve izjave zbog nekih drugih razloga. “Očekujem da se to više neće događati i da ćemo stvari, koje moraju ostati među nama, znati zadržati za se kada je riječ o priprema za provedbu arbitraže, a ne ih govoriti javnosti iz nekih drugih razloga”, rekao je Cerar.

Erjavec je u četvrtak kazao da je slovenska vlada prihvatila zaključak po kojemu će potražiti stručnjake za pravo EU-a koji bi sudjelovali u eventualnoj tužbi protiv Hrvatske, nakon što istekne šestomjesečni rok za provedbu arbitražne presude.

“U zatvorenom dijelu sjednice odlučeno je da se potraže pravni stručnjaci iz EU-a koji bi zastupali Sloveniju u mogućim tužbama protiv Hrvatske”, kazao je u četvrtak Erjavec, dodavši da je vlada prihvatila informaciju njegova ministarstva o pravnim mogućnostima za implementaciju arbitražne presude nakon što krajem godine istekne predviđeni rok za njenu provedbu.

Erjavec odgovorio: Cerar se vara

Erjavec je vrlo brzo odgovorio na kritike rekavši da se Cerar vara.

“Ne želim s premijerom polemizirati, ali sam uvjeren da se on vara. U više od 20 godina pokazalo se da Hrvatskoj najbolje koristi ako mi samo čekamo i proučavamo granična pitanja, a ništa u tom smislu ne napravimo”, kazao je Erjavec, a prenose slovenski mediji.

“Ne smijemo oklijevati i čekati.. jer na svojoj strani imamo međunarodno pravo i Europsku komisiju. Čekati da Hrvatska pristane na implementaciju bila bi velika greška jer se to neće dogoditi. Vlada mora napraviti sve da se presuda provede, a za to mora iskoristiti sve pravne mogućnosti”, kazao je Erjavec.

Erjavec je u četvrtak nakon redovne sjednice vlade kazao da je prihvaćen njegov prijedlog da Slovenija pronađe međunarodne pravne stručnjake koji bi joj pomogli da podnese tužbu protiv Hrvatske za kršenje međunarodnog prava, kako Slovenija ocjenjuje hrvatsko odbijanje arbitražne presude.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Balkan

Deset godina kosovske neovisnosti

Objavljeno

na

Objavio

Kosovo obilježava 10 godina svoje neovisnosti, dan ponosa za etničku albansku većinu, iako Srbija i dalje odbija priznati njihovu suverenost, prenosi agencija AFP.

Već nekoliko dana glavni grad Priština ukrašen je plavo-žutim zastavama, uoči dvodnevnih svečanosti kojima će kulminirati koncert britanske pop-zvijezde, rođene Kosovarke, Rite Ore.

Sukob između srbijanskih snaga i Oslobodilačke vojske Kosova izbio je 1998. godine. U njemu je poginulo 13.000 ljudi, većinom Albanaca, a završio je 1999., nakon 11 tjedana zračnih udara NATO-a pod vodstvom SAD-a kako bi se primoralo Beograd da s Kosova povuče vojsku i policiju. Nakon povlačenja srbijanskih snaga, na Kosovu je uspostavljena misija UN-a i raspoređene snage NATO-a.

Kosovski parlament proglasio je neovisnost Kosova 17. veljače 2008.

Bio je to najsretniji trenutak za nas kao narod, izjavio je jučer, uoči svečanosti obilježavanja obljetnice, kosovski predsjednik Hashim Thaci.

Kosovo je dosad priznalo 115 država, a među 80 koje ga nisu su i Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Brazil te pet država EU-a, uključujući Španjolsku i Grčku.

Europska unija je normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine postavila kao preduvjet za približavanje tih dviju država europskim integracijama . No, podsjeća AFP, taj je dijalog, inače počet 2011., gotovo mrtav već dvije godine. Srbija neće priznati Kosovo i posebno neće priznati neovisnost Kosova kako bi postala članica EU-a, poručio je ovaj tjedan ministar obrane Aleksandar Vulin. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je neodređeniji u tom pitanju, dok se Thaci nada sporazumu dviju strana već ove godine.

Navodeći kraj 2019. godine kao vremenski okvir za postizanje pravno obvezujućeg sporazuma, šefica diplomacije EU-a Federica Mogherini tvrdi da je realistično optimistična. Dvije su strane postigle dogovor o nekim pitanjima, poput slobode kretanja, ali dijalog koji je pokrenuo EU je zamro.

Američki predsjednik Donald Trump uputio je ohrabrujuću poruku Kosovu i čestitku na velikim koracima u snaženju suverenosti i multietničke demokracije. Ima još posla koji treba odraditi, ali pozdravljamo vaš napredak, poručio je Trump.

facebook komentari

Nastavi čitati

Iz Svijeta

Turska: Mi nemamo dopuštenje Sirije? A koja to od 63 zemlje koalicije ima?

Objavljeno

na

Objavio

Turska za intervenciju u Siriji ne treba dopuštenje Damaska, jer joj to pravo daje povelja i rezolucije UN-a, rekao je u subotu turski premijer Binali Yildirim.

Turska je bez suglasnosti sirijske vlade pokrenula kopnenu i zračnu operaciju u sjeverozapadnoj regiji Afrin kako bi protjerala kurdske borce, pripadnike milicije YPG, sa svoje južne granice. Yildirim tvrdi da joj dopuštenje Damaska nije potrebno, jer je pravo na borbu protiv terorizma zapisano u UN-ovoj povelji i u rezolucijama Vijeća sigurnosti.

“Koja od 63 zemlje međunarodne koalicije ima dopuštenje Sirije? Ondje nema funkcionirajuće države. Sve što činimo u skladu je s međunarodnim pravom”, rekao je Yildirim na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Dodao je da se Turci u Afrinu ne bore samo protiv YPG-a i Radničke stranke Kurdistana (PPK), nego i protiv Islamske države i svih drugih terorističkih skupina kako bi omogućili povratak raseljenih Sirijaca u njihove domove.

“Što bi drugo trebali raditi? Zatvoriti oči dok ubijaju naše ljude?”, upitao je turski premijer visoke političke predstavnike iz 80-tak zemalja. “Opalit ćemo im najjači mogući otomanski šamar”, naglasio je on tri dana nakon što je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio kako bi SAD uskoro mogao osjetiti “otomanski šamar“.

Erdogan je u srijedu komentirao izjave američkih dužnosnika koji su poručili kako bi Turska mogla doživjeti “oštar odgovor” ukoliko krene na Manbij, sirijski grad pod kontrolom kurdskih snaga gdje se nalazi i američka vojska. To je dio uzavrele turske retorike koja gotovo iz dana u dan srozava odnose između Ankare i Washingtona, a povod je prvenstveno situacija u Siriji gdje se Turska bori protiv kurdskih snaga koje SAD podupire.

Ankara YPG smatra produžetkom PKK-a, zabranjene organizacije koja desetljećima vodi pobunu protiv vlasti u Ankari. YPG je glavni element Sirijskih obrambenih snaga koje SAD naoružava i svojim zračnim udarima i specijalnim snagama pomaže u borbi protiv IS-a.

Turska je u subotu odbacila kritike Zapada za kršenje medijskih sloboda, dan nakon što je oslobodila njemačko-turskog novinara optuženog za terorističku propagandu. “Turska je pravna država, kao Njemačka i SAD. Nitko ima pravo dovoditi u pitanje vladavinu prava u drugoj zemlji”, rekao je turski premijer Binali Yildirim na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Sud u Istanbulu pustio je u petak Deniza Yucela da se brani sa slobode. On je u veljači 2017. bio uhićen u Istanbulu zbog širenja terorističke porpagande i poticanja javnosti na nasilje, a u vezi s neuspjelim pučem 2016. Yildirim je podsjetio da je u pokušaju državnog udara poginulo 250 ljudi, a stotine su ranjene “oružjem otetim turskoj vojcsi”.

“Što bi vi učinili da je bombardiran vaš parlament, da je pokušan atentat na vašeg predsjendika?”, upitao je premijer predstavnike 80-tak država. “Za sigurnost svojih ljudi poduzimamo sve nužne mjere”, dodao je.

Po njegovim riječima, Ankara je spremna unaprijeđivati svoje pravosuđe i demokratski sustav, ali ne želi slušati lekcije. “Kada naši prijatelji daju interperetacije, očekujemo da budu pošteni i pokažu empatiju”, istaknuo je Yildirim. (Hina)

Turska vojska doživjela je teške gubitke posljednjih dana a nije ostvarila poseban napredak

 

Turska traži od SAD-a da izbaci Kurde iz koalicije koju naoružava

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari