Connect with us

Politika

Zajednica HVIDR-a podržala Milijana Brkića za ministra branitelja

Objavljeno

-

“Glavni odbor HVIDR-a RH, u ime hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata RH, oštro osuđuje, te se u potpunosti protivi bilo kakvim inicijativama i najavama ukidanja Ministarstva branitelja, kao i pripajanja istog Ministarstvu obrane Republike Hrvatske”, odlučeno je na sjednici povodom obilježavanja 24. obljetnice osnivanja HVIDR-a RH.

U priopćenju podsjećaju da je od 1991. do 1997. skrb o braniteljima i članovima njihovih obitelji bila u nadležnosti MORH-a – Uprave za skrb. 1998. osnovano je Ministarstvo hrvatskih branitelja, a razlog osnivanja bio je jedan od uvjeta za ulazak Hrvatske u NATO koji je tada tražio da se sustav skrbi o braniteljima obvezno isključi iz MORH-a, budući da u postojećem sustavu navedenog Saveza nije postojala mogućnost brige i skrbi o stradalnicima Domovinskog rata RH.

Pritom ističu kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja isključivo nadležno za skrb o braniteljima Domovinskog rata, što je posebice važno iz razloga potrebe rješavanja svih prava hrvatskih branitelja temeljem jedinstvenog zakona – Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

To stajalište će, kako navode, HVIDR-a RH i dalje zastupati te tražiti izmjene i dopune istog zakona, posebice radi katastrofalnih posljedica izdvajanja prava na mirovinu hrvatskih branitelja – pobijano je razdvajanje mirovina prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, ukidanje prava na opskrbninu za najugroženiju skupinu hrvatskih branitelja i ostalih prava koja su tijekom protekle četiri godine bila izbačena iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Posebno će, dodaju, inzistirati na zaštiti prava branitelja i donošenju Zakona na ustavnoj razini.

Glavni odbor HVIDR-a RH na sjednici je odlučio podržati imenovanje ministra branitelja po prijedlogu Domoljubne koalicije te je “dao punu potporu Milijanu Brkiću, legendarnom pripadniku Specijalne jedinice policije zagrebačkih Alfi, sa kojima je prošao sva ratišta i u borbenom sektoru MUP-a proveo 1966 dana, kao istaknutom hrvatskom branitelju i heroju Domovinskog rata, impresivnog ratnog puta i nemjerljivog doprinosa u obrani suvereniteta i slobodi Republike Hrvatske”.

Pogođeni napadima raznih nevladinih udruga na Mariju Slišković, predsjednicu Udruge žena u Domovinskom ratu, članovi Glavnog odbora HVIDR-a RH na istoj su sjednici dali punu potporu njenom radu, kao i radu i djelovanju njezine Udruge posebice pozdravljajući njezine velike zasluge u postupku donošenja Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na RH u Domovinskom ratu, stoji, uz ostalo, u priopćenju koje su potpisali predsjednik HVIDR-a RH Josip Đakić i predsjednik Glavnog odbora HVIDR-a RH Josip Periša.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas