Connect with us

Zajednička izjava bh. „narodnjaka“

Objavljeno

-

Pet stranaka iz BiH bliskih Evropskoj narodnoj stranci (SDA, HDZ BiH, PDP, HDZ 1990 i SDS) sutra će u Sarajevu potpisati Zajedničku izjavu o evropskim vrijednostima, identitetu, socijalno-tržišnoj privredi i pravnoj državi. Stranke potpisnice se nadaju da će, ukoliko prihvate izazove i iskoriste svoje potencijale, iza sebe moći ostaviti političku, ekonomsku i društvenu krizu.

Sutra će u Sarajevu biti održana konferencija narodnjačkih stranaka u organizaciji predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini. Na konferenciji pod nazivom „Evropske vrijednosti i evropski identitet: kompas za političku saradnju u Bosni i Hercegovini“ sudjelovat će i Joseph Daul, predsjednik Evropske narodne stranke (EPP) i predsjednik frakcije EPP u Evropskom parlamentu. Najavljen je dolazak iDoris Pack, kao i još nekih članova Evropskog parlamenta.

Zajednička izjava bh. „narodnjaka“

Povod za održavanje ove konferencije je potpisivanje Zajedničke izjave o evropskim vrijednostima, identitetu, socijalno-tržišnoj privredi i pravnoj državi stranaka iz Bosne i Hercegovine bliskih Evropskoj narodnoj stranci. Protokolom je predviđeno da predsjednici SDA, HDZ-a BiH, PDP-a, HDZ-a 1990 i SDS-apotpišu izjavu u kojoj su sadržana osnovna načela i ciljevi djelovanja EPP-a. Zbog bolesti Sulejmana Tihića, predsjednika SDA, u ime ove stranke potpisnik će biti Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA.

Svojim potpisom na ovaj dokument Izetbegović, Čović, Ivanić, Raguž i Bosić žele istaći da će saradnja i međusobno poštovanje biti osnova budućeg zajedničkog djelovanja. Izražavajući čvrsto opredjeljenje BiH za EU-integraciju stranke se obavezuju da će na temelju evropskih vrijednosti težiti zajedničkom ostvarenju postavljenih ciljeva.

Stranke bliske Evropskoj narodnoj stranci iz BiH, s obzirom na kulturnu, nacionalnu, socijalnu i vjersku raznolikost, žele afirmisati identitete i tradicije u funkciji ostvarivanja moderne i funkcionalne države. Ove stranke su opredjeljenje za socijalno orijentisan koncept privrede koji predstavlja jedan od temeljnih principa narodnjačke političke porodice. U zajedničkoj izjavi se navodi da je u BiH potrebno stabilno i nezavisno pravosuđe, stabilan i efikasan politički sistem, a napose odgovornost u upravljanju na svim nivoima vlasti, kao i uvođenje transparentnosti, efikasnosti i djelotvornih mehanizama za borbu protiv korupcije.

Podrška iz Evropske narodne stranke

Predsjednik i predstavnici Evropske narodne stranke ovom prilikom će dati podršku svojim kolegama iz BiH u nastojanju da definiraju zajedničku viziju države i nekoliko politika na kojima će insistirati.

Ovo je prvi put da bh političke stranke javno naglašavaju zajedničku pripadnost jednoj od evropskih porodica stranaka, u ovom slučaju narodnjačke opcije. Iako lideri navedenih stranaka govore da se ne radi o koaliciji već isključivo o programskoj saradnji postavlja se pitanje da li se potpisivanjem ove deklaracije ocrtavaju obrisi zajedničkog djelovanja bh. narodnjačkih stranaka nakon izbora.

Programska ili matematička koalicija?

Ono što je sigurno je da će svaka stranka voditi zasebnu izbornu kampanju, a za eventualnu koaliciju nakon oktobarskih izbora presudni će biti izborni rezultati koje svaka od ovih stranka ostvari. Možda ćemo krajem godine biti svjedoci sazrijevanja bh političke scene tako da za formiranje vlasti neće biti presudna matematika ili interesi političke elite, već će se prvo prebrojati glasovi unutar jedne političke porodice stranaka, pa tek onda, ako bude potrebno, krenuti u koaliranje s drugim opcijama.

Uzimajući u obzir trenutnu podjelu političke moći u BiH i izborne prognoze vrlo je vjerovatno da bi SDA, oba HDZ-a, SDS i PDP mogli tvoriti vlast u narednom izbornom periodu. Međutim, za većinu će im sigurno trebati podrška još jedne veće stranke iz Federacije BiH. Ukoliko dođe do takvog scenarija, bit će zanimljivo pratiti za koga će se narodnjaci opredijeliti: za SDP BiH ili za SBB.  eizbori.ba

Pročitajte Izjavu:

[su_document url=”https://kamenjar.com/wp-content/uploads/2014/04/Deklaracija.pdf”]

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement

Komentari