Pratite nas

Događaji

Zajednička strateška vizija Europe koja je cjelovita, slobodna i u miru (VIDEO)

Objavljeno

na

U Zagrebu je održan regionalni sastanak procesa Brdo-Brijuni na kojemu su se okupili čelnici zemalja jugoistočne Europe. Sastanku, koji su organizirali predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i Slovenije Borut Pahor, prisustvovali su svi čelnici zemalja jugoistočne Europe. Počasni su gosti bili američki potpredsjednik Joe Biden, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk te austrijski predsjednik Heinz Fischer.

[ad id=”93788″]

Biti dio procesa Brdo-Brijuni pomoći će ostvarenju zajedničke strateške vizije Europe, istaknula je Grabar Kitarović, pozdravljajući prisutne na hrvatskom jeziku.

Navela je nekoliko točaka na koje se proces treba usredotočiti. Proširenje Unije sredstvo je transformacije država kandidatkinja, a predanost tom procesu koji je i politički i tehnički, valja održati. Regionalnim pitanjima treba se baviti konstruktivno i u duhu dobrosusjedskih odnosa. Treba raditi i na povezivanju i jačoj gospodarskoj suradnji, uz pozornost na ka energetskoj sigurnosti, rekla je predsjednica.

Istaknula je sinergiju procesa Brdo-Brijuni i berlinskog procesa. Nužan je dijalog između SAD-a, EU-a i jugoistočne Europe. Združeni u jedinstvu solidarnosti i zgroženi činima u Parizu, Libanonu, ili Bamaku, pozvani smo na rješavanje nasilnog ekstremizma koji djeluje na sve nas. Nužna je bolja obavještajna i policijska suradnja. Ohrabrila me predanost podupiranju – vjerujem da smo se obavezali na zajedničku i stratešku viziju Europe koja nije potpuna bez svog jugoistoka, rekla je Grabar-Kitarović.

Zatražila je da se prestane rabiti termin Zapadni Balkan. Iako je to tehnički termin, držim da bismo trebali jasno početi ovaj dio Europe oslovljavati onako kakav on jest – jugoistočna Europa, a ne zapadni Balkan, istaknula je.

Zbog suočavanja s s terorizmom usredotočili smo se na nužnost europske i transatlantske suradnje. Šaljemo poruku da možemo učiniti više nadograđujući tu suradnju. Hrvatska i Slovenija i dalje će snažno zagovarati države procesa Brdo-Brijuni, završila je svoj govor predsjednica RH.

Biden: Predani smo integraciji regije

Čvrsto smo predani cilju Daytonskog sporazuma: integraciji ove regije u institucionalne strukture Europe, rekao je američki potpredsjednik Joe Biden na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Granice EU-a trebaju objediniti zemlje ovog dijela Europe. SAD je dodijelio više od 130 milijuna dolara državama u regiji za pristupanje NATO-u. Vrata NATO-a ostaju širom otvorena. Hrvatska i Slovenije pokazale su da je moguće. Podržavamo članstvo svih zemalja regije u NATO savezu. Pozdravljamo korake Srbije i Kosova prema konstruktivnom dijalogu. EU tu pomaže i to je povijesni korak. Bosna i Hercegovina je primjer zaostajanja u procesu, reforme traju predugo. Narod je zaustavljen jer su vođe prespore. Nadamo se da će napretka biti i u Makedoniji te da će riješiti s Grčkom spor oko imena, kazao je Biden.

Istaknuo je važnost suradnje u pitanjima energetske sigurnosti: EU treba ujediniti izvore energije i otvoriti mogućnost pristupa. Ni jedna država ne smije koristiti energiju da bi manipulirala drugima.

Biden je govorio i o izbjegličkoj krizi koja je veliko opterećenje za regiju. EU organizira sastanak u Turskoj, a SAD se mora više uključiti. Dali smo više od 4 milijarde dolara za pomoć izbjeglicama iz Sirije. Važna je suradnja o tome kao i o borbi protiv terorizma. Pomagat ćemo EU i nastojati spriječiti ulazak terorista. Radit ćemo provjere bioloških podataka izbjeglica. Vi se žrtvujete u izbjegličkoj krizi više nego mi. Proživjeli ste rat i želite drugima olakšati takve patnje, istaknuo je Biden.

Izjave Donalda Tuska i Boruta Pahora

Ovaj proces je ključan za pomirbu u cijeloj europi. Budućnost zapadnog Balkana je unutar EU-a i ako ostanete predani proširenju EU-a to je bitno za mir i stabilnost cijele regije. U borbi protiv terorizma potrebna je i predanost Turske, SAD-a i afričkih država. Pristup terorizmu mora uključivati borbu protiv ektremizma. EU će borbu nastaviti zajedno s JI Europom i SAD-om. Rušenje ruskog zrakoplova je opasna situacija i svi kanali komunikacije moraju biti otvoreni. Svi se resursi moraju angažirati u borbi protiv takozvane Islamske države, rekao je Donald Tusk.

Živimo u svijetu koji treba dobre i poticajne priče kao što je proces Brijuni Brdo. Upravo u vrijeme povećanih sigurnosnih rizika poručujemo – učinit ćeno sve kako bismo ojačali suradnju prema miru, sigurnosti i blagostanju u svjetlu euroatoantskih integracija, izjavio je Borut Pahor.

Zajednička izjava

Za postizanje zajedničkih ciljeva u jugoistočnoj Europi, među kojima su jačanje stabilnosti i sigurnosti, moramo nastaviti jačati transatlantsko partnerstvo SAD-a i EU te unijeti novu energiju u proces proširenja EU za države kandidatkinje te za one koje žele ući u NATO, jedan je od zaključaka izvanrednog sastanka Brdo-Brijuni procesa kojem je kao glavni gost prisustvovao američki potpredsjednik Joe Biden.

Čelnici šest zemalja europskoga jugoistoka te Hrvatske, Slovenije i Austrije složili su se da se otvorenim bilateralnim i regionalnim pitanjima treba baviti konstruktivno, u skladu s međunarodnim pravom i njegovim načelima. Obvezali su se poboljšati gospodarsku suradnju i povezsnost kroz regionalne infrastrukturne projekte, uz posebnu pozornost posvećenoj energetskoj sigurnosti.

Dogovoreno je da je nužan redoviti dijalog na operativnoj razini između SAD-a, EU i država jugoistočne Europe u borbi protiv globalnih sigurnosnih ugroza.

Sadašnja dramatična migrantska kriza predstavlja dosad nezabilježen izazov i s humanitarnig i sa sigurnosnog aspekta i iziskuje dijalog i dogovor kako bi se bolje zaštitile vanjske granice EU te znatno ublažio migracijski pritisak na države koje su njome pogođene, zaključeno je na sastanku s kojeg je pozvano i na učinkovitija rješenja usmjerena prema rješavanju uzroka radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma koji utječu na sve države.

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Događaji

Došašće – Dan otvorenih vrata u Uredu predsjednice

Objavljeno

na

Objavio

Na Danu otvorenih vrata, koji je u Uredu predsjednice održan u prigodi došašća, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović družila se s građanima, učenicima srednje Poljoprivredne škole iz Zagreba i Ekonomsko-birotehničke škole iz Splita te osnovnoškolcima iz zagrebačkih škola Remete i Horvati, s kojima je prigodno izrađivala božićne kolačiće.

Predsjednica je istaknula kako je došašće vrijeme u kojemu, više nego u drugim dijelovima godine, imamo potrebu otvoriti svoja vrata i svoja srca bližnjima, okupljajući se u zajedništvu iščekivanja Božića te je svima zaželjela sretan Božić i novu 2018. godinu.

“Upravo zbog duha toga blagdana Kristova rođenja, ne smijemo zaboraviti one koji su sami, zaboravljeni i potrebiti, kojima treba naša pomoć i skrb. Vrijeme došašća nadahnjuje nas na donacije i humanitarne akcije. Željela bih da nas taj duh prati i potiče na dobročinstvo i volontiranje tijekom cijele godine”, kazala je Predsjednica.

“Gledajući vas mlade ovdje danas, dopustite mi izraziti želju za godine koje su pred nama, a to je da se svi zajedno, i učenici i profesori, i studenti i roditelji, uključimo u reformu obrazovanja, kako bismo zajedno stvarali društvo znanja i tako pridonijeli intenzivnijem uključivanju Hrvatske u suvremene europske i svjetske tokove razvoja. Premda slika našeg društva ponekad izgleda drukčije, vjerujem kako svi zajedno možemo osnažiti vrednovanje uspjeha svakog pojedinca, ojačati promicanje velikih potencijala naših učenika, studenata, njihovih profesora kao i znanstvenika, sportaša, umjetnika i svih ostalih”, naglasila je Predsjednica.

Dodala je i kako se Ured predsjednice ove godine uključio u program zagrebačkog Adventa, a posebno je veseli što su i ostali gradovi pokrenuli vlastite adventske programe.

“Prilikom boravka u Bjelovarsko-bilogorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji ovoga tjedna, osvjedočila sam se koliko su takvi programi građanima važni kao mjesta okupljanja i susreta u zajedništvu, druženju i veselju. U organizaciji takvih manifestacija i gradovi na moru su aktivniji nego prijašnjih godina. To je dobar primjer kako se, kao turistička zemlja, ne smijemo oslanjati samo na dva ljetna mjeseca jer je turizam industrija koja živi cijelu godinu”.

Predsjednica je pozvala sve da posjete Vilu Prekrižje, koja je u blagdansko vrijeme otvorena za građane, i da se podsjete starih hrvatskih običaja ukrašavanja blagdanskoga stola i božićnih jelki te dožive čarobni duh Došašća kao vremena radosnog zajedništva.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

Donatorska večer: ‘Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać’

Objavljeno

na

Objavio

foto: ABC Portal

Oko 500 podržavatelja i prijatelja okupilo se jučer, 13. prosinca, na donatorskoj večeri naziva „Pomozimo zajedno u izgradnji objekta Dom fra Mladen Hrkać“ u Kristalnoj dvorani hotela Westin u Zagrebu, u organizaciji humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“ i istoimene Zaklade, pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

Svi prisutni su se okupili oko jednog cilja – pružanja pune podrške za izgradnju objekta Dom fra Mladen Hrkać za privremeni smještaj osoba koje dolaze u Zagreb na liječenje, koja je ocijenjena kao projekt od nacionalnog interesa.

Među uzvanicima su bili i brojni istaknuti pojedinci i ključni dionici društvenog političkog i gospodarskog života Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine među kojima su bili: izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović dr. Tomislav Madžar, izaslanik Predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Dragana Čovića g. Tugomir Čuljak, potpredsjednik Hrvatskog sabora g. Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i državni tajnik u Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske g. Zvonko Milas, gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić sa brojnim suradnicima, državni tajnici, saborski zastupnici, veleposlanici i predstavnici stranih zemalja u Hrvatskoj, pročelnici gradskih ureda i pomoćnici ministara te predstavnici obrazovnih i zdravstvenih institucija, ustanova i vodećih tvrtki s područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Na početku večeri prikazan je 15-minutni prezentacijski video materijal koji daje detaljan prikaz lokacije, zemljišta i značaja Projekta izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“. Nakon filma, nazočnima se obratio predsjednik Udruge i upravitelj Zaklade fra Mladen Hrkać g. Ivan Soldo: „Naši trenutni kapaciteti su nedostatni. Unatoč tome što uspjevamo kontinuirano povećavati i broj smještajnih jedinica i kvalitetu potrebno nam je konačno i cjelovito rješenje, a to je Dom fra Mladen Hrkać koji će uz pomoć svih vas koji ste se odazvali ovoj donatorskoj večeri i koji ćete nastaviti podupirati ovaj Projekt u svim njegovim fazama,  i svih onih koji nisu ovdje, a znamo da imamo njihovu bezuvjetnu podršku, otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. na desetu godišnjicu osnutka humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Nakon g. Solde, otac Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko izrazio je veliku radost zbog pokretanja ovog Projekta koji je usmjeren na potrebe najugroženijih bližnjih te je blagoslovio sve prisutne i sam Projekt.

Gradonačelnik Grada Zagreba g. Milan Bandić, zahvaljujući čijoj odluci je Udruga dobila pravo građenja i krenula u realizaciju svog sna – izgradnje objekta „Dom fra Mladen Hrkać“, vrlo kratko se obratio riječima: „Neka djela govore više od riječi. Od samih početaka njihovog rada sam bio na raspolaganju članovima ove Udruge i tako će biti ubuduće“.

 

Potom je na red za obraćanje došao g. Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je rekao: „Značaj ovog Projekta i rada Udruge uvelike prelazi granice Republike Hrvatske. Vlada RH zajedno sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske je to prepoznala i podržava svaku njihovu akciju i projekt. Čestitam humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ što nas je u ovo predblagadansko razdoblje okupila zajedno – Hrvate iz Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i cijelog svijeta, da budemo dio ove predivne priče o humanosti, ljudskosti i nesebičnosti. Priča koja je prebrisala sve granice – zemljopisne, dobne, nacionalne. Veselim se našem susretu u još posebnijoj prilici od ove večeras – otvorenju Doma fra Mladen Hrkać za koji sam siguran da će biti otvoren prije zacrtanog vremenskog roka“.

Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i posebni savjetnik za sport i zdravstvo dr. Tomislav Madžar je na samom početku svog obraćanja prenio pozdrave i  podršku Predsjednice gđe. Grabar-Kitarović koja je izgradnju Doma fra Mladen Hrkać ocijenila projektom od nacionalnog interesa te je u više navrata pohvalio rad Udruge i Projekt koji je prema višestrukim kriterijima unikatan na području cijele Europe i šire: „U Hrvatskoj postoji više od 50.000 registriranih udruga, ali humanitarna udruga „fra Mladen Hrkać“ kontinuirano postavlja nove i sve više standarde kvalitete i jedinostvenosti što je posebno ističe među ostalima. Brojka od 175.000 ljudi –donatora, korisnika, članova i volontera koje su oni okupili u zajedništvo u samo 5 godina postojanja potvrđuje da zaslužuju da ih ste hvali i podržava.

Ova večer je još jedna potvrda da se mogu učiniti velike stvari kad se stvori zajedništvo oko iskrene i plemenite ideje što je i temelj i jedina garancija za uspjeh Projekta „Dom fra Mladen Hrkać“ koji će sutra biti na ponos svakom čovjeku.

Nacionalni značaj projekta službenim pokroviteljstvima nad Projektom izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać potvrdili su: Predsjednica Republike Hrvatske, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr.Dragan Čović, Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Grad Zagreb.

Program večeri vodio je Mislav Togonal, voditelj i urednik sa Hrvatske radio televizije. Večer je izvedbom himne Lijepa naša otvorila operna pjevačica Sandra Bagarić, u pratnji supruga Darka Domitrovića na klaviru. Večer su nastavili uveličavati glazbena diva Radojka Šverko sa profesorom Vladimirom Babinom u pratnji na klaviru, te bogoslov Hercegovačke franjevačke provincije fra Đuro Ravenšćak.

Dodatne informacije o projektu izgradnje objekta Dom fra Mladen Hrkać

Krajem 2016. godine humanitarnoj udruzi „fra Mladen Hrkać“ Grad Zagreb je dodjelio pravo građenja za „Dom fra Mladen Hrkać“ na zemljištu veličine 5000 m2 na adresi Avenija Gojka Šuška. U blizini najvećih kliničko bolničkih centara u Zagrebu biti će izgrađen moderan, energetski visoko učinkovit i funkcionalan objekt za smještaj osoba iz svih krajeva Hrvatske i BiH, koje zbog liječenja privremeno borave u Zagrebu. Dom će omogućavati smještaj, prehranu i ostalu sveobuhvatnu skrb za 220 osoba istovremeno i sadržavati će 55 smještajnih jedinica različitog karaktera: 12 izolacijskih smještajnih jedinica koje su transplatirale neki od organa i teške onkološke bolesnike, 4 jedinice za osobe u invalidskim kolicima i sličnim pomagalima za kretanje, 4 jedinice za karantenu sa posebnim ulazom, odvojene od ostatka objekta za smještaj osoba oboljelih od lakših zaraznih bolesti, 30 osnovnih smještajnih jedinica za sve teško oboljele osobe osim onih u invalidskim kolicima ili onih kojima je potrebna izolacija ili karantena, 5 jedinica sa većim brojem ležajeva za boravak obitelji s većim brojem malodobne djece od kojih je jedno dijete oboljelo

Financiranje projekta odvijati će se kroz nedavno osnovanu Zakladu fra Mladen Hrkać čiji cilj je izgradnja, opremanje i održavanje objekta “Dom fra Mladen Hrkać”.

Projekt je trenutno u fazi završetka provedbe javng natječaja za odabir idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja za Dom fra Mladen Hrkać. Javni natječaj zatvoren je 7.12. te je pristiglo 11 prijedloga idejnog rješenja koje će ocjenjivati petočlani ocjenjivački sud sastavljen od ovlaštenih arhitekata, te predsjednika i dopredsjednika Udruge, na čelu sa arhitektom Angelom Garciom Alvarezom iz Madrida koji je specijalizirao arhitekturu bolničkog smještaja. Potom slijedi ishođenje lokacijske dozvole, izrada izvedbenog projekta i ishođenje građevinske dozvole nakon čega je moguće krenuti sa građevinskim radovima. Predviđa se da će Dom biti spreman otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2022. godine na desetu godišnjicu osnutka humanitarne udruge „fra Mladen Hrkać“.

Udruga FMH/ABCPortal.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori

Podržite nas

Podržite našu novu facebook stranicu jednom sviđalicom (like). Naša izvorna stranica je uslijed neviđene cenzure na facebooku blokirana.

Komentari