Pratite nas

BiH

Zaključci konferencije ‘Europski ustav za BiH’

Objavljeno

na

U Neumu je zatvorena znanstvena konferencija „Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu“ koja je kroz dva dana okupila ustavne pravnike, sociologe, politologe filozofe, političare te javne djelatnike različitog formata. Nakon tri panela te 44 prijavljena znanstvena rada usvojeni su radni zaključci koje Hrvatski Medijski Servis objavljuje u cijelosti.

U zaključcima se poziva na punu provedbu mirovnih sporazuma usklađivanje entitetskih ustava s Ustavom BiH.

Nakon neprovedenih odluka domaćih i međunarodnih sudova nameće se potreba za izmjenom Ustava BiH što pretpostavlja spremnost svih relevantnih političkih sudionika na dugotrajan dijalog temeljen na uzajamnom poštovanju.

U tome je smislu zajednička obveza svih odgovornih struktura poticati ambijent pogodan na dijalog koji će rezultirati izmjenama Ustava na sljedećim načelima koje je javnosti prezentirao prof.dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru:

1. Zaštita jednakosti, odnosno konstitutivnosti svih konstitutivnih naroda i jačanje konstitucionalizma; eliminacija svih oblika nejednakosti i uspostava jednakosti svih žitelja; zaštita manjina, usklađivanje Ustava BiH s odredbama Europske konvencije o ljudskim pravima s ciljem zaštite ljudskih prava prema presudama Europskog suda za ljudska prava; stvaranje pretpostavki za nesmetanu provedbu Acquisa; provedba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

2. Na svim razinama vlasti u BiH potrebno je sustavno i posvećeno raditi na pomirenju i unaprjeđenju unutarnjih većinsko-manjinskih odnosa i smanjenju tenzija, a u duhu europske tradicije upravljanja razlikama i jačanja građanske kulture zasnovane na vrijednostima interkulturalizma koje promovira suradnju, uključivost, toleranciju, otvorenost i zaštitu temeljnih sloboda.

3. Pravni sustav BiH potrebno je prilagoditi pravnoj stečevini EU, a posebno Europskoj povelji o temeljnim pravima i slobodama koja je posvećena zaštiti individualnih i kolektivnih prava te zajedničkih europskih vrijednosti. Administrativno-politička organizacija Bosne i Hercegovine te njezin sustav javne uprave moraju biti usklađeni sa standardima Europske uninije kako bi funkcionalno mogli odražavati potrebe bh. društva i svih njegovih struktura te afirmirati europske vrijednosti.

4. Osobito je važno načelo solidarnosti koje svoj najpoznatiji izraz nalazi u prepoznatljivoj europskoj kulturi zaštite prava manjinskih zajednica kroz kompenzaciju svih njihovih realnih slabosti koje ugrožavanju njihovu društveno-političku poziciju. U višenacionalnim državama ta je obveza posebno naglašena i mora biti rezultat europskih, državnih i lokalnih institucija.

5. Značajno uporište za zaštitu ustavnog poretka BiH temeljenog na konstitutivnosti pruža i Sporazum o Europskoj uniji iz 1992. godine koji ističe vrijednosti i dostojanstvo naroda, slobode, demokracije, a osobito reprezentativne, zastupničke demokracije što je propisano člankom 10 sporazuma, a podrazumijeva supsidijarnost, poštivanje ljudskih, sloboda i vladavina prava, promociju održivog i uravnoteženog razvoja te osiguranje temeljnih prava i sloboda. Provedba tih načela je nužna kako bi svi konstitutivni narodi, građani kao pojedinci te manjine mogli uživati u blagodatima procesa europskih integracija te aktivno sudjelovati u realizaciji tog strateškog vanjskopolitičkog cilja Bosne i Hercegovine.

Za ostvarenje tog cilja BiH mora izgraditi administraciju koja će istodobno biti na usluzi svim njenim građanima i štititi Ustavom zajamčenu jednakopravnost kao preduvjet da bi BiH mogla zaživjeti kao zajednica naroda. Ujedno, cilj koji je sadržan i u viziji razvoja Europske unije kao epohalnog društveno-političkog projekta.

6. Načelo konstitutivnosti je ustavno načelo nadređeno svim drugim ustavnim načelima uključujući organizacijska; entiteti i kantoni odnosno županije, te svim drugim ustavima i zakonima na svim razinama vlasti kako je ustvrđeno odlukom Ustavnog suda BiH U 5- 5/98. Konstitutivnost naroda je izraz povijesne i društveno-političke tradicije BiH koja utjelovljuje neotuđivu jednakopravnost i državotvorni status triju konstitutivnih naroda kao neporecivu povijesnu, društvenopolitičku i povijesnu činjenicu.

7. Izmjene Izbornog zakona BiH moraju omogućiti jednak tretman svim građanima koja su u funkciji građanske političke reprezentacije, a konstitutivnim narodima punu reprezentativnost u tijelima koja su u funkciji kolektivnog predstavljanja kao što su Predsjedništvo BiH, domovi naroda i Vijeće naroda te u svim tijelima i na svim razinama koja sudjeluju u njihovom konstituiranju.

Provedba odluka Ustavnog suda BiH koje se tiču legitimnog predstavljanja nije isto što i provedba konstitutivnosti, ali je važan iskorak prema uspostavi stabilnog i pravednog društveno-političkog poretka koji može realizirati pretpostavke za ubrzavanje procesa pristupanja Bih Europskoj uniji.

8. Kako ovaj skup poprima obilježja tradicionalnosti organizatori će poduzeti aktivnosti kako bi se s rezultatima današnjeg skupa na odgovarajući način upoznao što širi krug domaće i međunarodne javnosti.

Hms/Hrvatsko nebo

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

BiH

Dodik će upoznati Grabar Kitarović sa zaključcima Predsjedništva BiH

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas je donijelo nekoliko zaključaka. Iz njih se iščitava da će BiH od Republike Hrvatske zatražiti da lokaciju predviđenu za zbrinjavanje radioaktivnog otpada Trgovska Gora u Općini Dvor koja je u blizini granice s BiH izmjesti na neku drugu lokaciju, javlja Hrvatski medijski Servis. 

Zaključke Predsjedništva BiH prenosimo u cijelosti:

“1. Bosna i Hercegovina traži od Republike Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, Općina Dvor, Republika Hrvatska, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice s Bosnom i Hercegovinom, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada, te da na području svoje teritorije osigura drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice s Bosnom i Hercegovinom.

2. Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine, u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputit će pismo predsjednici i premijeru Republike Hrvatske, kojim će ih obavijestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine.

3. Zadužuje se Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informira zemlje članice Europske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

4. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, inzistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava”, priopćeno je iz Predsjedništva BiH./HMS/

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

BiH

Predsjedništvo BiH s EU diplomatima – Ni riječi o opstrukcijama u uspostavi vlasti i izmjeni Izbornog zakona

Objavljeno

na

Objavio

Predsjedništvo BiH
Foto: Predsjedništvo BiH

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić primili su diplomate Radne skupine EU za Zapadni Balkan (COWEB), javlja Hrvatski Medijski Servis. 

Diplomate su upoznale članove Predsjedništva BiH s dosadašnjim sastancima u BiH koje su održali u sklopu više susreta na temu razmjene ideja za usmjeravanje regionalne suradnje na Zapadnom Balkanu. Pozdravili su ostvareni napredak naše zemlje na putu ka EU i izrazili očekivanje da će BiH nastaviti nužne reformske procese. Diplomate su istaknule lidersku ulogu koju, po njima, vodi aktualni saziv Predsjedništva BiH u ključnim segmentima na putu BiH ka europskim integracijama.

Pohvalili su Predsjedništvo BiH na datom odobrenju za zaključivanje regionalnog sporazuma o roamingu i aktivnostima poduzetim na deblokiranju procesa akreditacije bh. sveučilišta, istaknuvši bitnim postizanje konsenzusa oko bitnih stvari, jer tako i EU ima dobre temelje za suradnju s BiH u narednom razdoblju.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali spremnost za nastavak provedbe reformi u cilju prihvaćanja svih elemenata pravne stečevine EU u domaće zakonodavstvo, istaknuvši da bi taj reformski proces dodatno bio potaknut dobivanjem pozitivnog mišljenja Europske komisije (avis) o zahtjevu za članstvo BiH u EU do konca rumunjskog predsjedanja Vijećem EU.

Pored članova COWEB-a, na sastanku su sudjelovali i predstavnici sudionica SEECP-a, Komisije EU, Europske službe za vanjske poslove i Vijeća za regionalnu suradnju (RCC) i šef Delegacije Europske unije u BiH veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Ni ovaj put na sastanku nije bilo riječi o bošnjačkim opstrukcijama pri uspostavi vlasti na razini BiH kao ni o reformi Izbornog zakona BiH sukladno presudama Ustavnog kako bi se, među ostalim, spriječilo da hrvatski član Predsjedništva BiH bude ponovno  izabran bošnjačkim glasovima, piše HMS.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentari

Kliknite Facebook sviđalicu